Πανδαιμόνιο, προσωπικές αντεγκλήσεις, χαρακτηρισμοί (τέτοιοι, που απαλείφθηκαν από τα πρακτικά) και διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα κυριάρχησαν στη χθεσινή (8 Μαρτίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και μάλιστα, όχι με αφορμή τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, αλλά αυτά για τα οποία ζήτησαν να ενημερωθούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας και που αφορούσαν στο νέο περίπτερο στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σταμάτας. Στη συζήτηση, μάλιστα, που κυμάνθηκε ανάμεσα σε υψηλούς και υψηλότερους τόνους, παρεισέφρησε και το κτήριο που θα μισθώσει ο Δήμος για τη στέγαση σειράς υπηρεσιών του.
“Τι συμβαίνει με το Συνεταιρισμό;”
Πιο αναλυτικά, η Ενωτική Πρωτοβουλία και η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου ζήτησαν να ενημερωθούν για το θέμα που πρόσφατα προέκυψε στο Δήμο σχετικά με το Συνεταιρισμό Σταμάτας, όσον αφορά και στην απομάκρυνση των βιβλίων του από το κοινοτικό κατάστημα αλλά και στη χρήση της αποθήκης του από το Δήμο (σ.σ. θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης έρευνας της Οδού Διονύσου).
Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, όσο και ο Γ. Ζυγούνας από τη ΔΑΔΙΟΝ έθεσαν το ερώτημα “γιατί επεμβαίνει ο Δήμος στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου φορέα, φτάνοντας σε ΕΔΕ και δικαστήρια και εμπλέκοντας υπαλλήλους και αιρετούς”.
Τα παραπάνω ερωτήματα υιοθέτησε και η δημοτική σύμβουλος της Διοίκησης Π. Ταουξή, συνεταιρίστρια η ίδια, που τόνισε πως ο Δήμος έχει να ασχοληθεί με πολύ σοβαρότερα θέματα από το να εμπλακεί με το Συνεταιρισμό. Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός πως αυτή η δήλωσή της έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από συναδέλφους της της Δημοτικής Αρχής.
Δ. Ζαμάνης: “Παίζουμε τον παπά”
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης υποστήριξε πως είναι ευθύνη του Δήμου να ελέγξει πώς και από ποιον απομακρύνθηκαν δημόσια έγγραφα, που φυλάσσονταν σε κοινοτικό κατάστημα, γι’ αυτό και διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Όσο για την αποθήκη του Συνεταιρισμού, 30 χρόνια χρησιμοποιείτο με τη συναίνεσή του για την αποθήκευση και των μηχανημάτων της Κοινότητας. Σήμερα , αφού ο χώρος καθαρίστηκε και ευπρεπίστηκε, βρίσκονται εκεί συγκεντρωμένες οι 14 αλατιέρες του Δήμου, μέρος των οποίων μέχρι πρότινος ήταν διάσπαρτο στην πόλη. Ο κ. Ζαμάνης επέμεινε μάλιστα στην πεποίθηση, που έχει ήδη εκφραστεί και σε έγγραφό του προς το Συνεταιρισμό, πως η παρούσα προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, της οποίας Πρόεδρος είναι ο τέως Πρόεδρος της Δ.Κ. Σταμάτας Γ. Κόκκαλης, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της, κάτι που θα εξεταστεί δικαστικά. Δήλωσε επιπλέον πως μόλις υπάρξει νόμιμη Διοίκηση στο Συνεταιρισμό, η οποία θα θελήσει την αποθήκη, “θα είμαστε στη διάθεσή του. Παίζουμε τον παπά”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, μπροστά στην επιμονή των συναδέλφων του της μειοψηφίας να μην παρέμβει ο Δήμος στα εσωτερικά του Συνεταιρισμού, ενώ απέδωσε το θόρυβο, που έχει δημιουργηθεί, σε αντιπολιτευτικά παιχνίδια.
Α. Πέππα: “Παιχνίδι εντυπώσεων”
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η εντεταλμένη σύμβουλος για τη Σταμάτα Α. Πέππα, προερχόμενη από οικογένεια συνεταιριστών, που ανέτρεξε εν τάχει στο ιστορικό του Συνεταιρισμού, τονίζοντας ρητά πως η ίδια- “και όχι μόνο” -βεβαιώνει ότι τον Αύγουστο του ’14, όταν ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, τα βιβλία του Συνεταιρισμού βρίσκονταν στο κοινοτικό κατάστημα Σταμάτας, απ’ όπου απομακρύνθηκαν αργότερα: “Όταν κάποιος παίρνει δημόσια έγγραφα από δημόσιο κτήριο, δεν πρέπει να το ελέγξουμε; Οι Δημοτικές Κοινότητες δεν είναι ξέφραγο αμπέλι”, υπογράμμισε η κ. Πέππα. Η ίδια αμφισβήτησε με τη σειρά της τη νομιμότητα της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συνεταιρισμού, ενώ υπογράμμισε πως η αποθήκη, πριν να την καθαρίσει ο Δήμος, ήταν εστία υψηλής μόλυνσης από τις ακαθαρσίες. Χαρακτήρισε, τέλος, “παιχνίδι εντυπώσεων” τις τελευταίες κινήσεις του Συνεταιρισμού.
Διαχρονικά στο επίκεντρο αντιδράσεων το περίπτερο στο Διόνυσο
Το θέμα, όμως, που πυροδότησε ιδιαιτέρως οξυμένες αντιδράσεις- τόσο ανάμεσα στη Διοίκηση και τη μείζονα μειοψηφία όσο και μεταξύ συμβούλων της Δημοτικής Αρχής- ήταν το περίπτερο στο Διόνυσο.
Αφορμή για τις αντεγκλήσεις που ακολούθησαν και που οδήγησαν στη διακοπή της συνεδρίασης και στην απάλειψη- μετά από συμφωνία των παρατάξεων- ανοίκειων χαρακτηρισμών από τα πρακτικά, ήταν η ερώτηση του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, σχετικά με την τήρηση των προδιαγραφών του περίπτερου: “Καλώς έγινε ο διαγωνισμός για το περίπτερο στο Διόνυσο. Όμως η προκήρυξη της δημοπρασίας μιλάει για 5 τ.μ. στον κυρίως και άλλα 8 τ.μ. στον περιβάλλοντα χώρο για την τοποθέτηση ψυγείων, stands για περιοδικά κ.λπ. Σήμερα το περίπτερο καταλαμβάνει 50 τ.μ. Συνεπώς ή η προκήρυξη ήταν λάθος, οπότε επαναλάβετέ την γιατί δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός ή ήταν σωστή, οπότε τηρείστε τη νομιμότητα, αλλιώς θα πρόκειται για μεθοδευμένη ενέργεια” τόνισε ο κ. Καλαφατέλης.
Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε άμεσα ο Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος, που υπενθύμισε πως το περίπτερο εξαρχής είχε λειτουργήσει εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων με περιβαλλοντολόγους της περιοχής. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αποτελεί ανάγκη για την περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα όλοι οι δημότες- μετά από 8 μήνες που παραμένει κλειστό- να περιμένουν με ανυπομονησία πότε θα λειτουργήσει και πάλι, και μάλιστα με όλες τις προδιαγραφές για να εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Καλαφατέλη πως επισκέπτεται τακτικά το σημείο για να μετρήσει και να ξαναμετρήσει τις διαστάσεις της κατασκευής, ενώ για “πολιτική κάτω από τη ζώνη” φώναζε ο Β. Δαρδαμάνης (σ.σ. ο αδελφός του, Ν. Δαρδαμάνης, αναδείχθηκε πλειοδότης στη δημοπρασία).
Στην αντιπαράθεση παρεισέφρησε και το κτήριο που θα μισθώσει ο Δήμος για να στεγάσει υπηρεσίες του: Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατέλη, πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό, για τον οποίο για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τον κ. Στάικο, με αποτέλεσμα να γενικευθεί το κομφούζιο, αλλά και η ανταλλαγή χαρακτηρισμών.
Η απόπειρα, επιπλέον, της αρμόδιας Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την προκήρυξη και τη δημοπρασία, συνάντησε την ανεξήγητη άρνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτου, με την κ. Μαγγίνα να τον προτρέπει να επιδείξει “το φασισμό του στο στρατόπεδό του”.
Μετά και από τα παραπάνω, η συνεδρίαση ήταν αδύνατο να ελεγχθεί, με αποτέλεσμα τη διακοπή της επί δεκάλεπτο.
Στην επανάληψη της διαδικασίας η Αντιδήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα πως στην προκήρυξη, την οποία η ίδια συνέταξε και η οποία ήταν στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων αναδόχων, αναφέρεται ρητά ότι τυχόν επεκτάσεις και τροποποιήσεις που θα επιφέρει ο τελικός πλειοδότης, μετά την ολοκλήρωση της μίσθωσης μένουν στο Δήμο, μια που δημοτικό είναι το περίπτερο και σε δημοτικό χώρο βρίσκεται. Επιπλέον, ο πλειοδότης έχει καταθέσει εγγράφως όλες τις παρεμβάσεις του, οι οποίες και έχουν εγκριθεί από το Δήμο.
Όσο για το φωτογραφικό διαγωνισμό του κτηρίου που θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες, ο Δήμαρχος Διονύσου υπενθύμισε στον κ. Καλαφατέλη πως- μετά από την άγονη πρώτη απόπειρα- η προκήρυξη που οδήγησε τελικά στην επιλογή του κατάλληλου χώρου, έγινε με την ενσωμάτωση όλων των παρατηρήσεων και υποδείξεων της μειοψηφίας και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Ο κ. Ζαμάνης επιβεβαίωσε πως ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ κατ’ ουδένα τρόπο αναμείχθηκε στην προκήρυξη για το κτήριο και ζήτησε από τους συναδέλφους του να αποφεύγουν στους εξής τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που λίγο νωρίτερα εξακοντίζονταν ένθεν κακείθεν, καλώντας τόν επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας “να σταματήσει να γίνεται προκλητικός, μια που αυτές οι πρακτικές δεν τον βοηθούν”.