Νομικές ενέργειες, παράσταση στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων του Δημοσίου, έκδοση ψηφίσματος με υπογραφές γονιών και δασκάλων, παρεμβάσεις σε τεχνικό επίπεδο με την εθελοντική προσφορά γονιών. Αυτά αποφάσισε χθες Παρασκευή 18 Μαρτίου με συντριπτική πλειοψηφία ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Δροσιάς και του 3ου Διονύσου στην έκτακτη Γενική του Συνέλευση, που κύριο θέμα είχε τη μεταστέγαση των σχολείων από του Καργάκου, όπου φιλοξενούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο παλιό κτήριο του Δημοτικού στην οδό Αργυρουπόλεως. Για το εν λόγω κτήριο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε συμβασιοποιήσει μελέτη ανακατασκευής κτηρίου, περιβάλλοντος χώρου και ενεργειακής αναβάθμισης. Τη σύμβαση αυτή διέλυσε τον Οκτώβριο του 2014 η νυν Διοίκηση και διέκοψε την εκπόνηση της μελέτης “λόγω του ότι κρίνει ότι το αντικείμενο του σχεδιασμού της ενεργειακής αναβάθμισης ενός σχολείου είναι ιδιαίτερο και θα υλοποιηθεί με διαφορετική μεθοδολογία”, όπως επιλέξει αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία ανέθεσε στην Τεχνική Υπηρεσία να εκπονήσει νέα μελέτη για το κτήριο, η οποία σύμφωνα με παριστάμενους γονείς μηχανικούς, αποτελεί “πασάλειμμα” και δεν αντιμετωπίζει δυο βασικά προβλήματα: τη δεδομένη στενότητα του χώρου που θα κληθεί σε 6 αίθουσες να φιλοξενήσει κάποια από τα 300 σήμερα παιδιά των δυο σχολείων, χωρίς κανείς- όπως τονίστηκε στη Συνέλευση- να έχει ενημερωθεί ποια από αυτά καθώς και τον τρόπο κατανομής των υπολοίπων, αλλά και την παλαιότητα και επικινδυνότητα του κτηρίου, που παρουσιάζει πλέον σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς. Στη Συνέλευση είχαν προσκληθεί και παρίσταντο οι Γ. Καλαφατέλης (τέως Δήμαρχος, που παρενέβη ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τις σχετικές κινήσεις της δικής του Διοίκησης), Μπ. Ιωαννίδης (δημοτικός σύμβουλος Δροσιάς από τη μείζονα μειοψηφία) και Στ. Κριεμάδης (δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης από τη Σταμάτα), ενώ απουσίαζαν- αν και προσκεκλημένοι- οι Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, Αντιδήμαρχος Παιδείας Β. Κοκμοτός και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Χωροταξίας Ευ. Λυρούδιας.
Ιστορικό και ενέργειες
Στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση, το ιστορικό της μεταστέγασης του 1ου Δημοτικού Δροσιάς υπενθύμισε συνοπτικά ο Πρόεδρος Σ. Κοτρώτσος, απαριθμώντας επιπλέον και τις ενέργειες του Συλλόγου όταν πληροφορήθηκε την προοπτική επιστροφής του σχολείου στο κτήριο της οδού Αργυρουπόλεως: Το παλιό κτήριο- ουσιαστικά δυο κτίσματα, το ένα της δεκαετίας του ’50 και το άλλο του ’70- χτίστηκε αρχικά για μονοθέσιο σχολείο. Σταδιακά, και με τη ραγδαία αύξηση πληθυσμού, έφτασε να γίνει 4θέσιο, με τους χώρους πλέον να είναι ασφυκτικοί, ενώ δεν γίνονταν οι απαραίτητες εργασίες ετήσιας συντήρησής τους “λόγω αμέλειας, ή αδιαφορίας, ή κακού σχεδιασμού”. Πριν από 4 χρόνια τα παιδιά που φοιτούσαν εκεί είχαν φτάσει τα 170, ενώ άλλοι 70 μαθητές που κανονικά θα πήγαιναν στο Δημοτικό της Δροσιάς, στέλνονταν αναγκαστικά στα όμορα σχολεία Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου. Το 2012 η Διοίκηση Καλαφατέλη προκήρυξε διαγωνισμό για την εξεύρεση σχολικής στέγης, μια που το σχολικό κτηριακό πρόβλημα στο Δήμο Διονύσου ήταν (σ.σ. και δυστυχώς παραμένει) εκρηκτικό. Ως καταλληλότερος χώρος κρίθηκε το κτήριο των πρώην σχολών Καργάκου, με αρχικό στόχο τη μεταστέγαση του ΕΠΑΛ, το οποίο ακολούθησε το 1ο Δημοτικό Δροσιάς, με τον αριθμό των παιδιών να οδηγεί στην ίδρυση και του 3ου Διονύσου.
Σε εξέλιξη οι εργασίες στο παλιό Δημοτικό της Αργυρουπόλεως
Ο Σύλλογος εντούτοις, τόνισε ο κ. Κοτρώτσος, επέμενε στην ανάγκη ριζικής επισκευής και του παλιού κτηρίου: «Αντί γι’ αυτή, η νυν Δημοτική Αρχή προτίμησε εργολαβία, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία περιλαμβάνει βάψιμο, μερεμέτια και επιχρίσματα, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, που είναι μεν απαραίτητα, αλλά δεν συναντούν τις σύγχρονες προδιαγραφές που θέτει ο ΟΣΚ”. Παράλληλα ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, σε συνάντησή του με το Σύλλογο, δεσμεύθηκε να προσπαθήσει ώστε στην εργολαβία να ενταχθεί ατύπως και η επισκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Οι εργασίες, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, το σχολείο θα έχει 6 αίθουσες, αλλά μέχρι στιγμής καμιά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για τον τρόπο κατανομής των 300 μαθητών, αλλά και των κριτηρίων που θα ακολουθηθούν για το “σπάσιμο” των σχολείων. Η τελευταία δήλωση εκ μέρους του Δημάρχου- “Πόντιο Πιλάτο” τον χαρακτήρισε ο κ. Κοτρώτσος- ήταν πως με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ενημερωθεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την ύπαρξη ενός έτοιμου σχολείου στο Δήμο, ώστε εκείνη πλέον να το διαχειριστεί. Ενώ σε πρόσφατη (29 Φεβρουαρίου) επιστολή του Συλλόγου, όπου εκτίθενται αναλυτικά η κατάσταση και οι προβληματισμοί των γονιών, απάντηση δεν έχει υπάρξει: “Συνεπώς, αν δεν επανέλθουμε με συγκεκριμένες ενέργειες- ακτιβιστικές, νομικές ή ό, τι άλλο αποφασίσουμε- θα μας αγνοήσουν” κατέληξε ο Πρόεδρος.
Μ. Λουκάς: «Εκτός σύγχρονων σχολικών κτηριολογικών προδιαγραφών»
Ο ισχυρισμός πως, επειδή το κτήριο είναι παλιό, πρέπει και να ξαναλειτουργήσει, δεν είναι λογικός, υποστήριξε εν συνεχεία ο Μ. Λουκάς, γονιός και μηχανικός με εμπειρία στο χτίσιμο σχολικών κτηρίων, που εθελοντικά προσφέρθηκε να εξετάσει το παλιό σχολείο. Στην έκθεσή του περιγράφει τα σοβαρά προβλήματα που συνάντησε, ανάμεσα στα οποία η σημαντική φθορά του οπλισμού, αποτέλεσμα χρόνιων διαρροών από τη μη επισκέψιμη ταράτσα, οι ηλεκτρομηχανολογικές ατέλειες, η στενότητα του χώρου και το επικλινές προαύλιο, που δεν αντιμετωπίζονται στη μελέτη του Δήμου, θέτοντας το σχολείο εκτός σύγχρονων προδιαγραφών: “Τα σχολικά κτήρια σήμερα είναι τα πιο ενισχυμένα και για την περίπτωση ισχυρού σεισμού, με διάρκεια ζωής όχι 50-60 χρόνων αλλά πολύ περισσότερο. Οι Δημοτικές Αρχές θα έπρεπε να κοιτάξουν αν και πόσο αντέχει το κτήριο και τι ενίσχυση χρειάζεται. Αντ’ αυτού, προχώρησαν σε πασάλειμμα με μια προκήρυξη μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου” υπογράμμισε ο κ. Λουκάς, με πολλούς γονιούς συναδέλφους μηχανικούς να συμφωνούν μαζί του.
Π. Κουκουζέλης: Παράτυπη και επικίνδυνη η αρχική μεταστέγαση
Η “άλλη άποψη” εκφράστηκε από τον Π. Κουκουζέλη, γονιό και επίσης μηχανικό, που έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής του 1ου Δημοτικού Δροσιάς στο παλιό κτήριο: “Αν θέλετε εποικοδομητική κριτική, να την κάνετε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο παλιό κτήριο. Τα σχολεία δεν τα κάνουν τα κτήρια αλλά οι δάσκαλοι και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Και το σχολείο ήρθε εδώ παράνομα. Αν γίνει κάποιο ατύχημα σε γονιό ή παιδί, ο κύριος που το αποφάσισε θα φορέσει βραχιολάκια”. Σύμφωνα με τον κ. Κουκουζέλη, η μεταστέγαση, αυτή του 2012, ήταν εξαρχής παράτυπη, μια που δεν υπήρξε σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, παρά μόνο γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Επιπλέον, η Επιτροπή Καταλληλότητας του Δημοσίου έλεγξε το κτήριο Καργάκου μήνες μετά από την εγκατάσταση εκεί του ΕΠΑΛ. Τέλος, ο κ. Κουκουζέλης έθεσε και θέματα ασφάλειας για τους μαθητές, που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, διαφυγή έχουν σε πολυσύχναστο δρόμο (σ.σ. στη Λ. Σταμάτας), και μάλιστα μέσω ενός στενού διαδρόμου, όπου εύκολα μπορούν να εγκλωβιστούν. Για όλα τα παραπάνω, ο ίδιος έχει υποβάλει εξώδικο, καθώς και αναφορά στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.
Με την άποψη αυτή διαφώνησε το σύνολο των παρευρισκόμενων γονιών, που στηλίτευσε την απουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, και ιδίως του Δημάρχου, που είναι και γονιός στο σχολείο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κατηγόρησαν τον κ. Κουκουζέλη ως υποκινούμενο και ότι άλλοι κρύβονται πίσω του. Πολλοί από αυτούς μάλιστα περιέγραψαν ως “ανυπόφορη” την κατάσταση στο παλιό Δημοτικό της Αργυρουπόλεως, στο οποίο οι ίδιοι φοίτησαν εκεί ως μαθητές πριν από χρόνια, ενώ έδωσαν μάχη για να φύγουν από εκεί τα παιδιά τους, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.
Η ψηφοφορία που έγινε αμέσως μετά, προέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του Προέδρου “να προστατέψουμε την παρούσα κατάσταση και να καταστήσουμε σαφές προς όλους ότι θα εμποδίσουμε τη μεταστέγαση των παιδιών μας στο παλιό σχολείο, με δεδομένες τις δρομολογούμενες εργασίες επισκευής”.
Παράλληλα, για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, προγραμματίστηκε η έκδοση ψηφίσματος, η δυναμική παράσταση των γονιών τόσο στο Δήμαρχο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων (ΟΣΚ, Πυροσβεστική, Πολεοδομία κ.λπ.), αίτημα προς την Τεχνική Υπηρεσία να αιτιολογήσει επακριβώς γιατί θεωρεί επαρκείς τις εργασίες που προτείνει στη μελέτη της, καθώς και νομικές ενέργειες που κυμαίνονται από ασφαλιστικά μέτρα και εξώδικα μέχρι και αγωγές.