Όσο σύντομο ήταν το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που ζητούσε από τους δήμους να προτείνουν χώρους κατάλληλους για τη φιλοξενία προσφύγων, άλλο τόσο σύντομη ήταν και η προφορική εισήγηση του Δημάρχου Διονύσου Δ. Ζαμάνη στη χθεσινή (Τρίτη 29 Μαρτίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Μετά από έρευνα, χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το έγγραφο του ΥΠΕΣ για τους πρόσφυγες, δεν υπάρχουν στο Διόνυσο.
Με την εκτίμηση και την εισήγηση αυτή συμφώνησε η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, με μοναδικές διαφοροποιήσεις το λευκό της Π. Ταουξή από τη Διοίκηση και της Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Στη σχετική συζήτηση, διατυπώθηκαν προτάσεις, όπως η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων (σ.σ. στα πρότυπα της Κρήτης) ή η οργάνωση και η προετοιμασία των δομών του Δήμου, για το ενδεχόμενο επιβολής μονομερούς απόφασης από την πολιτεία, καθώς και η σύσταση μόνιμης διαπραταξιακής επιτροπής που θα δρομολογήσει επαφές με άλλους Δήμους, που ήδη φιλοξενούν πρόσφυγες, αλλά και με φορείς της πόλης για την οργάνωση εθελοντικών ομάδων υποστήριξης. Στα παραπάνω, που πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης συμφώνησε ο Π. Μπιτάκος από τη Νέα Πνοή, ο οποίος επιπλέον πρότεινε την υπεύθυνη ενημέρωση των δημοτών για τη στάση του Δήμου, «ώστε να αποφευχθεί ο πανικός και η σεναριολογία», όπως είπε. Ενώ ο Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή για το Διόνυσο, επικαλούμενος λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, ζήτησε την «παντί τω τρόπω» ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου του Δήμου με παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία και στους φορείς και την οργάνωση Δικτύου Αλληλεγγύης στο Δήμο. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η Ζ. Σώκου επέμεινε στις αιτίες που δημιουργούν προσφυγικά κύματα, όπως οι επεμβάσεις για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στη Μέση Ανατολή που φέρνουν πολέμους, ενώ εκτίμησε πως οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα για πολλά χρόνια και θα απλωθούν παντού. Τάχθηκε επιπλέον κατά των hot spots, ζητώντας ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ενσωμάτωση των προσφύγων στο κοινωνικό σύστημα, ενώ κάλεσε τον κόσμο να σταθεί πραγματικά αλληλέγγυος στο προσφυγικό.
Παρέμβαση, τέλος, στη συζήτηση πραγματοποίησε εκ μέρους της Ομάδας Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα ο Χ. Μέλιος, με τη διαπίστωση πως οι μεγάλοι χώροι φιλοξενίας είναι δύσκολα διαχειρίσιμοι, αντιπροτείνοντας τη δημιουργία πολλών μικρών δομών, χωρητικότητας 100-200 ατόμων, με παράλληλες δράσεις στήριξης από το Δήμο: “Θα θέλαμε δυναμική απάντηση στο έγγραφο του ΥΠΕΣ από το Δήμο, και ουσιαστική αλληλεγγύη, και όχι φύγε κακό από τα μάτια μου”, κατέληξε ο κ. Μέλιος, ζητώντας να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του.
Σε ώτα μη ακουόντων, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μια που η ψηφοφορία έγινε πάνω στην εισήγηση του Δημάρχου και μόνον. Αξίζει, συνεπώς, να σημειωθεί εδώ πως σε λίγη ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να ζητήσει από όλους τους Δήμους να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στο προσφυγικό και να προτείνει τη δημιουργία μικρών χώρων φιλοξενίας παντού.