Ολοκληρώθηκε στις 4 Μαϊου, με σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνη, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις», στην οποία έχει παρέμβει και ο Δήμος Διονύσου. Πρόκειται για το Νομοσχέδιο που αφορά άμεσα στην πόλη, μια που ακουμπά τους κατοίκους εκείνων των περιοχών (πρωτίστως Άνοιξης και Αγ. Στεφάνου, αλλά και των υπολοίπων Δημοτικών Κοινοτήτων όπου υπάρχουν οικισμοί) που είδαν τις περιουσίες τους να ελευθερώνονται από δασικούς χαρακτηρισμούς με το νόμο 4280 του 2014. Σήμερα με το νέο Νομοσχέδιο προβάλλει η απειλή της επιστροφής στην προ του ’14 κατάσταση, οπότε εκατοντάδες ιδιοκτήτες της περιοχής δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν όχι μόνο καμία συναλλαγή, αλλά ούτε καν εργασίες μικρής κλίμακας στις περιουσίες τους, που θεωρούνταν δασικές.
Το συγκεκριμένο θέμα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, την Τρίτη 19 Απριλίου, στην οποία παρέστησαν και πλήθος κατοίκων αλλά και βουλευτές της περιοχής- Μ. Βορίδης, Θ. Μπούρας, Γ. Μαρτίνου της Ν.Δ, Ε. Χριστοφιλοπούλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και ο Γ. Μπουρέκος ως εκπρόσωπος του Π. Σκουρολιάκου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την πεποίθηση πως ακυρώνονται τα κεκτημένα των περιοχών και δεσμεύθηκαν για στενή συνεργασία με το Δήμο, ενδελεχή ενημέρωση των κομμάτων αλλά και καταψήφιση του ν/σ όταν έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.
Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της Λ. Παπαπαναγιώτου, Πρόεδρου του Συλλόγου Γυναικών, τέως δημοτικής συμβούλου και κατοίκου Αγ. Στεφάνου, που επί χρόνια είχε αγωνιστεί για την επίλυση του δασικού προβλήματος, η οποία υπογράμμισε: “Ό,τι κερδίσαμε πριν 2 χρόνια, το χάνουμε τώρα με το Νομοσχέδιο. Αν οι κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής στον Άγ. Στέφανο συνειδητοποιήσουν πως τα σπίτια τους είναι και πάλι δάσος, τότε να ιδρυθεί για όλους μας και μια ψυχιατρική κλινική”!
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως τόσο στη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην παρέμβαση του Δήμου στη διαβούλευση, γίνεται σαφές πως το καθεστώς της οριοθέτησης των οικισμών με βάση το Ν. 4280 πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, που σήμερα “με υπαιτιότητα της διοίκησης δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί”:
Σας καταθέτουμε την με αριθμό 48/19-4-2016 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου Αττικής, της οποίας απόφασης το αποφατικό είναι: Εγκρίνει την παρέμβαση του Δήμου Διονύσου στη διαβούλευση του νομοσχεδίου «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις». (Διαβούλευση του ΥΠ.Α.Π.ΕΝ), με το ακόλουθο περιεχόμενο:
1. Στο Δήμο Διονύσου υπάρχουν οι οικισμοί Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Αγ. Αγγέλων και Ραπεντώσας, δια τους οποίους ευρίσκουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 4280/2014. Βάσει των άνω διατάξεων, οι οικισμοί αυτοί: 1.1. Εντάσσονται στην περίπτωση (α) του άρθρου 23 του ν. 3889/2010. 1.2. Εξαιρούνται των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και 1.3. Ανακαλούνται αυτοδικαίως τυχόν πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία οποιωνδήποτε εκτάσεων εντός των ορίων τους, όπως τα όρια αυτά είναι καθορισμένα με τις αντίστοιχες νομαρχιακές πράξεις που εκδόθηκαν δυνάμει του ν. δ. 532/1970 και πριν την δημοσίευση του ν. 998/1979.
2. Προς αποφυγή παρερμηνείας των άνω σαφών διατάξεων νόμου, κρίνεται σκόπιμο να προβλεφθούν οι κάτωθι τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων νόμων.
2.1. Η περίπτωση (α) της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 3889/2010, όπως προβλέπεται στο εν θέματι σχέδιο νόμου, να συμπληρωθεί ως εξής: «α) με πορτοκαλί χρώμα τα όρια των οικισμών, όπως τα όρια αυτά έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 3 του ν. 4280/2014 και των προεδρικών διαταγμάτων… και όπως τα όρια αυτά έχουν εφαρμοστεί στο έδαφος».
2.2. Η παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3889/2010, όπως προβλέπεται στο εν θέματι σχέδιο νόμου, να τροποποιηθεί ως εξής: «3. Για τις περιοχές που περικλείονται εντός των ορίων της περίπτωσης (α) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, δεν καταρτίζεται δασικός χάρτης και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με εξαίρεση τους χώρους κοινοχρήστου πρασίνου, πάρκων και αλσών.»
2.3. Η περίπτωση (ζ) της παρ. 6 του ν. 998/79, όπως ισχύει, να συμπληρωθεί ως εξής: «ζ) Οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται υπό οικισμών, τα όρια των οποίων έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 3 του ν. 4280/2014 και των προεδρικών διαταγμάτων …. ρυμοτομικό τους σχέδιο».
3. Περαιτέρω, στο Δήμο Διονύσου υπάρχουν οικισμοί νομίμως προϋφιστάμενοι του έτους 1923, δια τους οποίους δεν έχει καθοριστεί περίγραμμα είτε βάσει π.δ. είτε βάσει νομαρχιακής πράξης, όπως π.χ. οι οικισμοί Σπατατζικίου, Σταμάτας-Σπάτων, Αμυγδαλέζας, Ροδόπολης, κ.ά. Βάσει του άρθρου 23, παρ. 2, περίπτωση (β) του ν. 3889/2010, σε συνδυασμό προς το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του ίδιου άρθρου, όπως αυτό τροποποιείται και συμπληρώνεται με το εν θέματι σχέδιο νόμου, για τους πιο πάνω οικισμούς προβλέπεται η τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 24 του ίδιου νόμου, όπως το άρθρο αυτό τροποποιείται και συμπληρώνεται με το εν θέματι σχέδιο νόμου.
Κατ’ αρχήν, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πρόοδος η πρόβλεψη μέριμνας για την τακτοποίηση των οικισμών οι οποίοι, με υπαιτιότητα της διοίκησης, δεν έχουν ακόμα οριοθετηθεί. Ωστόσο, η άκρως γραφειοκρατική και δαιδαλώδης διαδικασία των άρθρων 23, 24 του ν. 3889/2010, όπως προβλέπεται για τους εν λόγω οικισμούς βάσει του εν θέματι νομοσχεδίου, κρίνεται πρακτικά ανεφάρμοστη και είναι πλέον ή βέβαιον ότι δε θα τελεσφορήσει.
Πρόταση του Δήμου Διονύσου είναι οι οικισμοί αυτοί, μετά τον καθορισμό των ορίων τους από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης (όπως προβλέπεται στο υπό τροποποίηση άρθρο 23 του ν. 3889/2010 βάσει του εν θέματι νομοσχεδίου), να θεωρηθούν ως υπαγόμενοι στην περίπτωση (α) του ιδίου άρθρου.
Άλλωστε, κατά κοινή των πραγμάτων αντίληψη, δεν είναι νοητή η (με οποιοδήποτε πρόσχημα) άνιση μεταχείριση των εν λόγω οικισμών σε σχέση με τους ομοειδείς τους της περίπτωσης (α) της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 3889/2010, όπως αυτό προτείνεται να τροποποιηθεί και να συμπληρωθεί με το εν θέματι σχέδιο νόμου.
4. Ακόμη, στο Δήμο Διονύσου υπάρχουν συγκροτημένοι οικισμοί μεταγενέστεροι του έτους 1923, όπως π.χ. οι οικισμοί Αγ. Θεοδώρων, Τραυλού, Σπίτι-Τρία Πεύκα κ.ά., οι οποίοι, με υπαιτιότητα της Διοίκησης, δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, όπως θα έπρεπε, λόγου χάριν με τις διατάξεις του Π.Δ. της 24-4/3-5-1985. Είναι εύλογο ότι, και για τους οικισμούς αυτούς, πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα προκειμένου να υπαχθούν, τουλάχιστον, στην περίπτωση (β) της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 3889/2010 και, οπωσδήποτε, να εφαρμοστεί γι’ αυτούς το άρθρο 24 του ίδιου ως άνω νόμου. Εφ’ όσον το υπό διαβούλευση εν θέματι νομοσχέδιο, σύμφωνα με την αιτιολογική του έκθεση, αποσκοπεί στην (κατ’ αρχήν) απεμπλοκή-αποσύνδεση του σύνθετου ζητήματος των οικισμών από αυτό των δασικών χαρτών, θεσπιζομένων «δύο ταχυτήτων» κατάρτισής τους (μίας, της ταχύτερης, για τις περιοχές εκτός οικισμών και άλλης, πλέον χρονοβόρας, για τις περιοχές που καταλαμβάνουν οι οικισμοί) η προτεινόμενη ως άνω μέριμνα κρίνεται εκ των ων «ουκ άνευ», δεδομένου ότι, όπως είναι προφανές, η διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών μέσα σε περιοχές που καταλαμβάνουν και εκτάσεις των πιό πάνω οικισμών θα βαλτώσει συνολικά, λόγω αντιδράσεων των οικιστών τους.
Χαρακτηριστική εν προκειμένω είναι η απόπειρα κατάρτισης δασικού χάρτη στις περιοχές Τραυλού και Σπίτι-Τρία Πεύκα στη Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς του Δήμου Διονύσου, όπου οι οικιστές των περιοχών αυτών αντέδρασαν μαζικά, υποβάλλοντας αντιρρήσεις κατά του αναρτηθέντος δασικού χάρτη, με αποτέλεσμα η διαδικασία να βαλτώσει.
5. Τέλος, στο άρθρο 23 του ν. 3889/2010, όπως ισχύει, με κίτρινο χρώμα σημειώνονται και τα όρια των πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που έχουν εκπονηθεί και δεν έχουν εγκριθεί. Δηλαδή, σήμερα, οι πιο πάνω περιοχές για τις οποίες έχουν εκπονηθεί πολεοδομικές μελέτες που δεν έχουν αποπερατωθεί, υπάγονται στη διαδικασία του άρθρου 24, όπως αυτό προτείνεται να τροποποιηθεί και να συμπληρωθεί με το εν θέματι σχέδιο νόμου.
Η διάταξη αυτή (που καλύπτει τους πιο πάνω οικισμούς αλλά και, γενικότερα, πλείστες όσες άλλες περιπτώσεις), κρίνεται σκόπιμο να διατηρηθεί και η σχετική διατύπωση του τέταρτου εδαφίου της περίπτωσης (β) του άρθρου 23 του ν. 3889/2010 να διαμορφωθεί ως εξής: «με κίτρινο χρώμα… τα όρια των πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που έχουν εκπονηθεί ή εκπονούνται…. που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί».
Η απόφαση υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σπ. Γιαννουλάτο και τα παρόντα μέλη του Δ.Σ.
Ο Δήμαρχος Διονύσου
Διονύσιος Ζαμάνης