logo


Τα πεδία της συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, προσδιόρισαν ομόφωνα στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Το κεντρικό μήνυμα της συνεργασίας των δύο θεσμών είναι ότι: «Δήμοι και Περιφέρειες δε θα δεχθούν αλλαγές που ανατρέπουν λυμένα ζητήματα αν πρώτα δεν έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους οι δύο θεσμοί».
Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός κατέθεσαν συγκεκριμένα Κείμενα Προτάσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για τη συνεργασία των δύο θεσμών. Επίσης συμφωνήθηκε να συσταθεί μια Κοινή Επιτροπή η οποία θα ενδυναμώσει τη συνεργασία των δύο θεσμών.

Όπως ανέφερε το σύνολο των Μελών των δύο Διοικητικών Συμβουλίων «Σήμερα οι δύο θεσμοί έθεσαν τις βάσεις για μια διαβαθμιδική συνεργασία  για την επίλυση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε τη συνεργασία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί κοινό συνέδριο του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού.
Όπως υπογράμμισε «μπορεί να διοργανωθεί ένα κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ και να εγκριθεί μια κοινή πρόταση των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να διευρυνθεί ο ρόλος των Δήμων και των Περιφερειών στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε ως «ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τη σημερινή, καθώς μπήκαν οι βάσεις συνεργασίας και ουσιαστικής δουλειάς των Δήμων και των Περιφερειών. «Βάζουμε τις βάσεις  συνεργασίας, συνέργειας, αλήθειας, ουσίας και κυριολεξίας για να διαχυθούν τα αποτελέσματα σε κάθε ελληνική οικογένεια. Θέτουμε τις βάσεις ενός εθνικού αυτοδιοικητικού στρατηγικού σχεδιασμού  χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με υπερκομματικό πατριωτισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας χώρας που υποφέρει. Οι Περιφέρειες αποδείξαμε στην πράξη ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και τα αποτελέσματα είναι απτά, ορατά και μετρήσιμα.
Μέσα από τα έργα υποδομών, σχολείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας με ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων συνεχίζουμε, ευελπιστούμε, αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε στη συνένωση όλων των δυνάμεων προς όφελος κάθε ελληνικής οικογένειας».

Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης, δήμοι και περιφέρειες μπορούν να προχωρήσουν στη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας «ο οποίος θα συνδιαμορφωθεί και θα διασφαλίζει την ισότιμη συνεργασία των δύο φορέων πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Κώδικας αυτός θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα το κύρος του θεσμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε: «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα σήμερα, είναι η αρχή για να δούμε κάτι καλύτερο στην Αυτοδιοίκηση. Δήμοι και Περιφέρειες είμαστε ισότιμοι συνεργάτες οι οποίοι μπορούμε από κοινού να δουλέψουμε για να πάψει να είναι η Αυτοδιοίκηση ο φτωχός συγγενής. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της και να διεκδικήσουμε το ρόλο που έχει κατακτήσει η Αυτοδιοίκηση στις άλλες χώρες της Ευρώπης».

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος, καλωσόρισε τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, τονίζοντας ότι «η ΕΕΤΑΑ αποτελεί το σπίτι της Αυτοδιοίκησης». «Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξουν κοινές προτάσεις για τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Οι προτάσεις αυτές να μπορούν να κατατεθούν άμεσα στην Κυβέρνηση».

Προτεινόμενα Πεδία Συνεργασίας ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ
Στη βάση του διαλόγου των δύο πλευρών περιέχονται τα παρακάτω προτεινόμενα Πεδία Συνεργασίας:
1. Νέος Ενιαίος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
2. Ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα
3. Συνεργασία των Επιτροπών ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
4. Προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος
5. Διαβαθμιδική Συνεργασία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014–2020
6. Ενθάρρυνση της συνεργασίας Περιφερειών και Δήμων

Η πρόταση της ΚΕΔΕ την οποία κατέθεσε ο Πρόεδρος ως βάση διαλόγου επισημαίνει ότι «για όλα αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπογραφεί ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ με πρόβλεψη κοινού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα παρακολουθεί, θα υποστηρίζει και θα συντονίζει τις δράσεις του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας».

πηγή: myota.gr