logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτοί…
Σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μαλακάσα (πρώην στρατόπεδο Γερακίνη), όπου σήμερα διαμένουν 1.350 άτομα, πραγματοποιήθηκε (Δευτέρα 30 Μαΐου) στις εγκαταστάσεις του κέντρου, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου. 
http://www.patt.gov.gr/site/index.php…

Και για φωτογραφίες με τα σχετικά χαμόγελα: http://radio-oropos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_225.html?spref=fb

Εμείς…
Βρεθήκαμε στο πλάι τους από τις 11 Μαρτίου, πρώτη μέρα προσέλευσης προσφύγων στο Ανοιχτό, τότε, Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Ξεκινήσαμε την Ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων Μαλακάσας και προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του καταυλισμού. Ήρθαμε σε επαφή με την περιφέρεια και με τον δήμο, ενημερώσαμε, προσπαθήσαμε, πιέσαμε και τελικά καταφέραμε πολλά. Πολλά από αυτά που δεν έβλεπαν οι υπεύθυνοι ή που δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν παρά μόνο με γραφειοκρατικές διαδικασίες και ελλιπείς άνωθεν εντολές. Φτάσαμε ακόμα και στον υπουργό εσωτερικών για να εισπράξουμε και από εκεί «μία από τα ίδια».

Στις 30 Μαϊου, πάνω από δύο μήνες μετά, και αφού ουσιαστικά μας έχουν απομακρύνει, σαν ομάδα, από τον χώρο, επαναλαμβάνουν αυτά που από το πρώτο διάστημα εντοπίσαμε σαν προβλήματα και προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε.

1. Δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε για «την ασφάλεια των προσφύγων που φιλοξενούνται», ξέρουμε όμως ότι το να αφήνουν έξω από τον καταυλισμό, επί μία ώρα, τέσσερα 14χρονα παιδιά γιατί άργησαν 15΄ μετά από το όριο χρόνου που δεν τους είχε ανακοινωθεί είναι απαράδεκτο. Από την αρχή ζητήσαμε κανονισμό λειτουργίας για πρόσφυγες και αλληλέγγυους που ακόμα δεν έχει δοθεί. Μέχρι και σήμερα ο καταυλισμός λειτουργεί με ανύπαρκτες εντολές που αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη. Όπως ακριβώς αλλάζουν και οι προφορικές για τους ένστολους. Επίσης γνωρίζουμε καλά ότι κάποιος από όλους τους υπευθύνους, μπορεί να τυπώσει ένα απλό χαρτί με σφραγίδα και υπογραφή, που να αναφέρει ότι είναι κάτοικοι του τάδε κέντρου στην Μαλακάσα, ώστε να τους προστατεύει στοιχειωδώς. Όπως ακριβώς η δικιά μας ταυτότητα αναφέρει τόπο κατοικίας.

2. Για το νερό τι να πούμε. Οι περισσότερες βρύσες είναι από ακατάλληλη γεώτρηση και μόνο δύο με πόσιμο νερό, όπου μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις μας τοποθετήθηκε πρόχειρη ένδειξη.

3. Τώρα που σφίγγουν οι ζέστες αποφάσισαν να τάξουν ότι ΘΑ κάνουν κάτι για τις «δυσκολίες διαβίωσης στις σκηνές».

4. Για την καθαριότητα σίγουρα απαιτούνται περισσότεροι κάδοι, όπως επίσης και δύο μεταλλικά καροτσάκια οδοκαθαριστών, γιατί προς το παρόν μαζεύουν τα σκουπίδια με τα χέρια σε πλαστικές σακούλες που επίσης χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

5. Την ελλιπή και απαράδεκτη σίτιση είχαμε καταγγείλει και παλαιότερα. Μετά την αλλαγή της εταιρείας με πιστοποιημένη Catering πράγματι βελτιώθηκε η κατάσταση. Το βραδινό πατάτες με πατάτες. Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να αγοράζουν από την Αθήνα κάτι για να συμπληρώνουν την διατροφή τους.

6. Οι συνθήκες υγιεινής, τι να πούμε; Τα νερά ξεχειλίζουν από τις χαλασμένες τουαλέτες και πλημμυρίζουν τον γύρο χώρο. Δυσοσμία. Κίνδυνος ελονοσίας; Η απάντηση πριν από δύο μήνες ήταν ότι θα ρίξουν χαλίκι. Το ρίξανε. Και; Τώρα διαπιστώσανε ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν πιο αποφασιστικά;

Για την υγεία. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Οι στρατιωτικοί γιατροί δεν επαρκούν παρά μόνο για έκτακτα περιστατικά. Συνέχεια χρειάζεται να βοηθήσουμε με φάρμακα για χρόνια ασθενείς, γυαλιά για όσους έχουν ανάγκη, διακομιδές σε νοσοκομεία, κλινικές και εξωτερικούς γιατρούς. Για όποιον έχει ανάγκη από αντιβίωση, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο στρατός δίνει μόνο για μία ή δύο μέρες. Μετά; Ποιος θα ασχοληθεί με τις εγκύους, με τα οδοντιατρικά και με χίλια δύο άλλα; H «δέσμευση από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΑΑ ότι ΘΑ ξεκινήσει άμεσα προεμβολιαστικός έλεγχος» δεν αρκεί. Μπορούμε ακόμα να οργανώσουμε επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία και γιατρούς. Μια βοήθεια μόνο χρειαζόμαστε. Ένα μικρό πουλμανάκι (βαν) δύο φορές την εβδομάδα.

Ανακοινώθηκε ότι «Θα ξεκινήσουν μαθήματα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας και μαθηματικών στα προσφυγόπουλα». Πριν από δύο μήνες είχαμε ζητήσει άδεια να οργανώσουμε χωρίς αμοιβή και χωρίς κόστος μαθήματα Ελληνικών για παιδιά και ενήλικες, Αγγλικών, δημιουργικής απασχόλησης κ.ά. Τοίχος και αποτροπή. Ο Σεπτέμβρης πλησιάζει. Και σε κάποιο σχολείο προειδοποιούν ότι θα βάζουν τα παιδιά το πρωί στα ντους στο υπόγειο, πριν να μπούνε στην τάξη. Σε λίγο θα τους ρίχνουν Zyclon B.

Κύριε Φιλίππου, κύριε Ρούσση, κύριε Τσέλη. Για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα σας είχαμε ενημερώσει. Είχαμε προτείνει λύσεις χωρίς κόστος.

Ο αποκλεισμός των αλληλέγγυων, με απαγορεύσεις παρουσίας στον καταυλισμό δικηγόρων, μαιών, διανομής μήλων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με αποτροπή δημιουργίας σχολείου και με ελλιπέστατη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν καταλήγει πουθενά.

Κυρία Χαρά Στάγκου. Σας το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Οι συνθήκες εγκλεισμού και ανασφάλειας που δημιουργήσατε, ο αποκλεισμός των προσφύγων από την συμμετοχή στην διαχείριση ακόμα και των πιο απλών καθημερινών τους αναγκών και η τρομοκρατία με απειλές για απελάσεις δημιουργούν συνθήκες κλειστού γκέτο με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων Μαλακάσας                                                       1/6/2016