Το ποσόν των 20 ευρώ ετησίως θα πληρώνουν στο εξής τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Δροσιά για κάθε τετραγωνικό μέτρο κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνουν. Και εφόσον δεν συμμορφούνται με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που ορίζει επακριβώς πώς και πού μπορούν να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα, ώστε να διευκολύνεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών, το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 500 ευρώ την πρώτη φορά με ταυτόχρονη απομάκρυνση των επιπλέον τραπεζιών, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.
Τα παραπάνω αποφάσισε στη χθεσινή (11/7) συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, όπου εντούτοις η αρχική πρόταση του Προέδρου της και Δημάρχου Δ. Ζαμάνη– βασισμένη στα όσα προβλέπονται στο Δήμο Κηφισιάς με τις ζώνες εμπορικότητας- ήταν πολύ αυστηρότερη, χρεώνοντας 50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ορίζοντας το πρόστιμο στα 1000 ευρώ. Και τούτο γιατί, όπως είπε ο κ. Ζαμάνης, η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συναντώντας την ελαστικότητα της Διοίκησης, καταστρατηγείται ήδη από την πλειονότητα των καταστηματαρχών.
Οι υψηλές χρεώσεις, όμως, συνάντησαν την “laissez passer, laisser faire” (σ.σ. «επιτρέψτε τις συναλλαγές, επιτρέψτε τη δουλειά») άποψη του Θ. Στάικου, οποίος επέμεινε πως τέτοια χρηματικά ποσά οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα τις καφετέριες στην πλατεία Δροσιάς σε κλείσιμο. Αντιπρότεινε, μάλιστα, από κοινού με τη συνάδελφό του Σ. Ντούντα, την επιβολή της ελάχιστης δυνατής χρέωσης και αντιστοίχως του ελάχιστου δυνατού προστίμου, ιδιαιτέρως με το δεδομένο πως η χρέωση για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου στον Άγ. Στέφανο είναι μόλις 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο! «Ζητάμε από τις καφετέριες να πληρώσουν 750 με 1000 ευρώ το χρόνο, όταν τραπεζάκια έξω βγάζουν μόλις 2-3 μήνες. Αν σκεφτούμε πως το κράτος τούς παίρνει το 52% επί των εισπράξεων, τότε μιλάμε για κλείσιμο των καταστημάτων ή για μετακύλιση του ποσού στους καταναλωτές. Κανονικά θα έπρεπε να τους πριμοδοτούμε και να τους αφήσουμε ελεύθερους χρεώσεων”, υποστήριξε ο κ. Στάικος. Και συνέχισε να υποστηρίζει σθεναρά την άποψή του, ακόμη κι όταν τονίσθηκε πως η χρέωση αφορά σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος προορίζεται για τους δημότες και την ποιότητα ζωής τους.
Τελικώς- και με το δεδομένο πως το θέμα, ως εκτός Ημερησίας Διατάξεως, απαιτούσε τη συμφωνία και των 5 παρευρισκόμενων μελών, όλων από τη Διοίκηση- η πρόταση διαμορφώθηκε επί το επιεικέστερο και θα έρθει στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ξεκινά σε λίγη ώρα, στις 6μ.μ., μαζί με την χορήγηση άδειας τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία της Δροσιάς.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με το Δήμαρχο, περί το Σεπτέμβριο θα έρθει προς συζήτηση η ομογενοποίηση χρεώσεων και προστίμων για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων σε όλες τις περιοχές της πόλης που έχουν εμπορικότητα.