Την έγκριση του Εγχειριδίου Διαδικασιών Διοικητικής Ικανότητας συγχρηματοδοτούμενων έργων και την εφαρμογή του από τις Υπηρεσίες του Δήμου στο πλαίσιο της Διαχειριστικής Ικανότητας Δικαιούχων ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίασή του της Τρίτης 12 Ιουλίου, η οποία λόγω πληθώρας θεμάτων διεκόπη τα μεσάνυχτα και θα συνεχισθεί σήμερα Τετάρτη 13/7 στις 6 το απόγευμα.
Πρόκειται ουσιαστικά για επικαιροποίηση του εγχειριδίου των Διαδικασιών της Διαχειριστικής Επάρκειας της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (Πιστοποιητικό Επιβεβαίωσης Διαχειριστικής Επάρκειας τύπου Α, Β του Δήμου Διονύσου), το οποίο είχε εγκριθεί το 2011 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Η. Υφαντή, η έγκριση του Εγχειριδίου είναι απαραίτητη, μια που σε κάθε υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση ο δυνητικός δικαιούχος πρέπει να τεκμηριώνει τη διοικητική, επιχειρησιακή και χρηματοοικονομική του ικανότητα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης, για την οποία υποβάλλει αίτηση. Εφαρμόζεται μάλιστα υποχρεωτικά για όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Δήμου Διονύσου, ενώ μπορεί να βρει εφαρμογή και σε άλλα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Αποτελεί, τέλος, ένα εκ των παραδοτέων στο πλαίσιο του έργου «Ενοποίηση του αστικού ιστού και του ορεινού όγκου της Πεντέλης μέσω ανάδειξης δικτύου μονοπατιών, παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού περιβαλλοντικής δραστηριότητας και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του ∆ήμου ∆ιονύσου» που πρόσφατα ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και πρόκειται να υποβληθεί για χρηματοδότηση.
Η έγκριση του Εγχειριδίου ήταν απαραίτητη και στο δεύτερο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, που αφορούσε στη λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης. Η υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ευ. Λυρούδια, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων, στη μείωση των διαρροών και στην εξασφάλιση της επάρκειας (ποιοτικά και ποσοτικά) του παρεχόμενου νερού. Βασικός στόχος είναι η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο του νερού που διανέμεται από τις διάφορες υφιστάμενες υποδομές, την ορθολογική διαχείριση του συνολικά προσφερόμενου νερού στους τελικούς καταναλωτές, την ψηφιακή αποτύπωση του δικτύου κ.λπ. Τα αποτελέσματα της προτεινόμενης πράξης θα προσδώσουν στην αρμόδια υπηρεσία ύδρευσης τα απαραίτητα εργαλεία για τον ολοκληρωμένο έλεγχο και χειρισμό των υποδομών και τον άμεσο εντοπισμό των διαρροών.
Ενώ ανάλογη επικαιροποιημένη διαχειριστική επάρκεια απαιτείτο και για το τρίτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε στη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου για τρία χρόνια, στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο: «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.
Στην εισήγηση, που υπέγραφε και πάλι ο κ. Υφαντής, τονίζεται πως στόχος της προκηρυσσόμενης δράσης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, “τεκμηριωμένη και ισχυρή” τη χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος, αφορά και στη στελέχωση του νέου θεσμού του Κέντρου Κοινότητας, που σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει σε 250 Δήμους και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας.