Πριν από δυο μόλις εβδομάδες, στο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου για τα πολύγωνα στο Δήμο Διονύσου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χωροταξίας- Πολεοδομίας και Τεχνικών Υποδομών Ευ. Λυρούδιας δήλωνε επί λέξει: “Ο Δήμος μας είναι από τους λίγους που έχουν αποστείλει ήδη θεωρημένους χάρτες ορίων στην Πολεοδομία, κάτι που είχα τονίσει και στην εκδήλωση για τους δασικούς χάρτες που έγινε στην πόλη πριν από λίγο καιρό. Τα ίδια στοιχεία έχουν αποσταλεί και στο Δασαρχείο, χωρίς ως συνήθως απάντηση εκ μέρους του. Η ουσία είναι πως οι υπηρεσίες μας εργάστηκαν ευσυνειδήτως και έκαναν το καθήκον τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”.
Δεκαπέντε ημέρες αργότερα αποδεικνύεται πως ο Δήμος δεν ήταν και τόσο έτοιμος, ενώ δίδεται απάντηση σε ένα από τα ερωτήματα που η Λ. Φέρμελη, πολιτικός μηχανικός και τέως δημοτική σύμβουλος, έθετε στο ίδιο ρεπορτάζ: “Πώς θα εκπονήσει τα πολύγωνα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου- μόνη της ή με τη βοήθεια κάποιου εξωτερικού συνεργάτη;”
Στην αυριανή (12/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται- με την επισήμανση “εξαιρετικά επείγον”- εισήγηση του ίδιου Αντιδημάρχου, ο οποίος προτείνει την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη της διαδικασίας κατάρτισης των δασικών χαρτών, μια που η ανάρτησή τους για την περιοχή μας θα γίνει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Η εργασία του όποιου εξωτερικού συνεργάτη επιλεγεί μετά από διαπραγμάτευση, θα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση των μωβ πολυγώνων στις Δημοτικές Κοινότητες όπου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της πρόσφατης (του Ιουλίου) υπουργικής απόφασης και την εφαρμογή των υπαρχόντων θεωρημένων υποβάθρων με τα κίτρινα και τα πορτοκαλί πολύγωνα ανά Δημοτική Κοινότητα. Στην περίπτωση που η προθεσμία (σ.σ. μέχρι τις 27/9) την οποία θέτει το Κτηματολόγιο παρέλθει άκαρπη, τότε τα πολύγωνα αποτυπώνονται από την ΕΚΧΑ. Η εργασία του εξωτερικού συνεργάτη θα περιλαμβάνει επιπλέον τη σύνταξη μελέτης για τις περιοχές τυχόν δασικού χαρακτήρα μέσα στα κίτρινα ή τα μωβ πολύγωνα που θα επισημανθούν από την οικεία ∆/νση ∆ασών μετά την οριζόμενη προθεσμία. Σκοπός αυτής της μελέτης η τεκμηρίωση της αιτίας μεταβολής από τη δασική μορφή σε οικιστική με βάσει πράξεις τις ∆ιοίκησης, φωτοερμηνείες παλαιότερων αεροφωτογραφιών, συλλογή συμβολαίων και στοιχείων για την ιστορική και χρονολογική εξέλιξη κ.λπ. στο (σ.σ. επόμενο) στάδιο δημοσιοποίησης της έκθεσης της επιτροπής για την υποβολή αντιρρήσεων.
Μετά και τα παραπάνω, και με δεδομένο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που τίθεται από τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, δημιουργούνται προφανώς ορισμένα εύλογα ερωτήματα:
*Το βασικότερο είναι βέβαια, αν ο Δήμος προλάβει να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του, μια που υπολείπονται μόνο 15 ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την οποία θέτει το Κτηματολόγιο. Σ’ αυτό το 15νθήμερο θα πρέπει να προσκληθούν υποψήφιοι εξωτερικοί συνεργάτες, να επιλεγεί ο καταλληλότερος και εν συνεχεία να ξεκινήσει την εργασία του.
*Επιπλέον, και αν ο Δήμος ολιγωρήσει, τότε ουσιαστικά εκχωρεί στο Κτηματολόγιο την αρμοδιότητα να αποφασίσει ποιες περιοχές θα πρέπει να ενταχθούν πού, ποια πολύγωνα θα πάρουν ποιο χρώμα- και μάλιστα σε περιοχές της πόλης με μεγάλες ιδιαιτερότητες.
*Τέλος, όπως επισημαίνει η κ. Φέρμελη, αν εξαιτίας της ολιγωρίας του Δήμου ή της υποκατάστασής του από την ΕΚΧΑ, κάποια ιδιοκτησία που θα μπορούσε να υπαχθεί είτε στα κίτρινα είτε στα μωβ πολύγωνα και να εξαιρεθεί προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, εντούτοις περιληφθεί σ’ αυτούς, τότε για τον ιδιοκτήτη ξεκινά ακόμη μια χρονοβόρα και κοστοβόρα περιπέτεια με άδηλα αποτελέσματα.