Οι αλλεπάλληλες αναβολές λόγω έλλειψης απαρτίας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι καθόλου καινοφανής πρακτική, όπως τη χαρακτήρισε χθες 15 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, όταν και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν κατόρθωσε να συνεδριάσει για τον παραπάνω λόγο.
Με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Οδός Διονύσου, αποδεικνύεται πως τουλάχιστον πέντε φορές κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και με πρωτοβουλία των μειοψηφιών, δεν επετεύχθη ο μαγικός αριθμός των 21 παρόντων δημοτικών συμβούλων, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αναβληθεί. Σε τρεις μάλιστα περιπτώσεις χρειάστηκε και τρίτη πρόσκληση, οπότε οι αποφάσεις λήφθηκαν με την απαιτούμενη παρουσία 14 συμβούλων, δηλαδή του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών.
Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις, ενορχηστρωτής της συγκεκριμένης πρακτικής εμφανιζόταν ο επικεφαλής της μείζονος τότε μειοψηφίας Α. Πασιπουλαρίδης, με αποτέλεσμα παράγοντες μέσα στο Δημαρχείο να μιλούν σήμερα για “τον πρώτο διδάξαντα, από τον οποίο πήρε μαθήματα ο διάδοχός του στα έδρανα της αντιπολίτευσης Γ. Καλαφατέλης”.
Ειδικότερα:
Η πρώτη φορά που επί Διοίκησης Καλαφατέλη αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν στις 10 Δεκεμβρίου του 2012- και η πρόσκληση δεν ερχόταν από τη Δημοτική Αρχή αλλά από τις μειοψηφίες που με τη συγκέντρωση 19 υπογραφών ζητούσαν να συζητηθεί η σύμβαση του Δήμου με την Τράπεζα Πειραιώς για τα χρηματικά υπόλοιπα του Δήμου και ο τρόπος επένδυσής τους. Ήταν χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο νυν Δήμαρχος, στέλεχος τότε της μείζονος μειοψηφίας, ήταν αυτός που λόγω επαγγέλματος είχε “σηκώσει” και τεκμηριώσει το θέμα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, της οποίας η νομιμότητα και η δυνατότητα παραγωγής αποφάσεων είχε αμφισβητηθεί έντονα, δεν είχαν προσέλθει οι σύμβουλοι της Διοίκησης.
Τρεις μήνες αργότερα, την 1η Μαρτίου 2013, και ενώ είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί 5 σύμβουλοι της τότε Δημοτικής Αρχής που είχε πλέον απολέσει την πλειοψηφία, αναβάλλεται η συνεδρίαση για την τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ίδιου έτους, ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν τρεις απανωτές συνεδριάσεις (8/12, 15/12 και 20/12) για να ψηφιστεί με τη μειωμένη παρουσία των 14 συμβούλων ο Προϋπολογισμός για το 2014 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης.
Τρεις μόλις ημέρες αργότερα επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο σκηνικό: Η τακτική συνδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου αναβάλλεται λόγω έλλειψης απαρτίας, το ίδιο και η επανάληψή της μερικές ημέρες αργότερα, για να πραγματοποιηθεί στην εκπνοή του χρόνου, στις 30 Δεκεμβρίου.
Η επόμενη αναβολή προέκυψε στις 14 Απριλίου του 2014: Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιείτο έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση που ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Την επομένη, 15 Απριλίου, η κατεπείγουσα θα πραγματοποείτο ως τακτική, αλλά και πάλι δεν προσήλθε ο παιτούμενος αριθμός συμβούλων, με αποτέλεσμα να γίνει τελικά με το 1/3 του αριθμού στις 16 Απριλίου, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.
Όσον αφορά στα έργα και τις ημέρες της παρούσας Διοίκησης:
Η πρώτη φορά που γίνεται χρήση της τεχνητής έλλειψης απαρτίας από τους συμβούλους των μειοψηφιών (σ.σ. οι μειοψηφίες παραμένουν εκτός αιθούσης, περιμένοντας από τη Δημοτική Αρχή να συγκεντρώσει τους απαραίτητους 21 συμβούλους της) σημειώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Οι επικεφαλής των παρατάξεων είχαν τότε εκφράσει σειρά διαμαρτυριών για αυθαίρετες πρακτικές της Διοίκησης.
Είκοσι ημέρες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου, και πάλι αναβάλλεται η συνεδρίαση, με τις παρατάξεις να διαμαρτύρονται για την πληθώρα θεμάτων, παρά τη δέσμευση του τότε Προέδρου Σπ. Γιαννουλάτου για περιορισμένη Ημερήσια Διάταξη.
Ένα μήνα μετά, στις 24 Νοεμβρίου, θα συζητείτο- όπως και χθες- το Τεχνικό Πρόγραμμα. Οι μειοψηφίες ζητούσαν από τη Δημοτική Αρχή να πετύχει μόνη της την απαρτία για να στηρίξει το Πρόγραμμα, κάτι που δεν επετεύχθη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η εν λόγω συνεδρίαση ήταν ορισμένη για τις 17 Νοεμβρίου, όμως μετά από αίτημα των παρατάξεων αναβλήθηκε, μια που συνέπιπτε με τον εορτασμό της επετείου για το Πολυτεχνείο.
Και ερχόμαστε στο φετινό καλοκαίρι και στις 28 Ιουλίου, οπότε και πάλι η συνεδρίαση ματαιώνεται, για να επαναληφθεί στις 2 Αυγούστου, να ξαναματαιωθεί και να γίνει τελικά στις 8 Αυγούστου.
Όπως ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου, και την προηγούμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου, και χτες 15 Νοεμβρίου.
Η ίδια εικόνα επικρατεί, όπως είναι γνωστό, και στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα του Δήμου, μια που αναβολές και ματαιώσεις συνεδριάσεων λόγω έλλειψης απαρτίας σημειώνονται συνεχώς, κυρίως στο ΘΕΣΠΙ και στις δυο Σχολικές Επιτροπές, αλλά και στην Οικονομική Επιτροπή ή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ενώ από τον κανόνα αυτόν φαίνεται να ξεφεύγει η ΕΣΤΙΑ.