logo


Το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών, που πληρώνουν τα καταστήματα. Ήδη έχει αποδεχθεί τη Γνωμοδότηση και έδωσε ανάλογες εντολές τις Υπηρεσίες των Δήμων.

Συγκεκριμένα το ερώτημα αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα ή πάγκους και τη βάση υπολογισμού του δημοτικού τέλους, η οποία είναι το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους.

Εξειδικεύεται, όμως, στις περιπτώσεις που σε κάποιο κατάστημα αναπτύσσονται στον ίδιο χώρο διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, για τις οποίες βέβαια έχει εκδοθεί ειδική άδεια, αλλά όμως από διαφορετικό φορέα ανά περίπτωση.

Τότε τεκμαίρεται η αναγκαιότητα διαχωρισμού των εσόδων επί των οποίων επιβάλλεται το τέλος.
Π.χ. όταν στον ίδιο χώρο λειτουργεί αρτοποιείο, του οποίου η άδεια εκδίδεται από την Περιφέρεια και εστιατόριο-καφετέρια, του οποίου η άδεια εκδίδεται από τον Δήμο.
Τότε το δημοτικό τέλος θα πρέπει να υπολογίζεται αποκλειστικά επί των ακαθαρίστων εσόδων τους που προέρχονται από τη δραστηριότητα για την οποία χορηγείται άδεια από το Δήμο και στην οποία αναγράφεται ρητά η δυνατότητα ανάπτυξης πάγκων ή τραπεζοκαθισμάτων (ή η δυναμικότητα σε εξυπηρετούμενα άτομα).

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται να αποδεικνύεται η λειτουργία δύο αυτοτελών από φορολογικής άποψης επιχειρήσεων, με διαφορετικές εισόδους, ΑΦΜ, ταμειακές μηχανές και ανεξάρτητους-αυτοτελείς χώρους λειτουργίας, ή αρκεί η ύπαρξη δύο διαφορετικών αδειών.

Η Γνωμοδότηση του ΝΣΚ απάντησε ακόμα και στο ερώτημα πώς υπολογίζεται το δημοτικό τέλος στις περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις διαθέτουν με λιανική πώληση είδη διάφορα (π.χ. κοσμήματα, μηχανές καφέ) και παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες (π.χ. internet, bowling).

Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, εντός των ορίων του οποίου ασκείται η δραστηριότητα πώλησης ειδών τα οποία προσφέρονται προς κατανάλωση εντός καταστήματος ή σε πακέτο, εφόσον κατά τη σχετική άδεια διατίθενται πάγκοι ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός καταστήματος, και ασχέτως του φορέα που χορήγησε την άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας και της διαμορφώσεως του καταστήματος, έχει την υποχρέωση να εξετάζει διακεκριμένα τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, προκειμένου να επιβάλει τα σχετικά τέλη.

Να σημειωθεί τέλος, ότι, δόθηκε στη δημοσιότητα η παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη, που αφορά την ηχορύπανση, που προκαλούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και ποιος φορέας είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντος αδειοδότησης και ελέγχου. Σύμφωνα με την παρέμβαση αυτή, που εκδόθηκε με αφορμή περίπτωση στο Ηράκλειο Κρήτης, «Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι αστυνομικές αρχές προβαίνουν σε σφράγιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον βεβαιώσουν τρεις φορές εντός έτους ότι λειτουργούν χωρίς άδεια μουσικής. Οφείλουν επίσης να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες των ∆ήμων, ώστε να προβούν σε αφαίρεση των αδειών λειτουργίας καταστημάτων, κατά τις ημέρες σφράγισης. Εφόσον δε, τα καταστήματα λειτουργήσουν, παραβιάζοντας την σφράγιση, οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να σχηματίσουν δικογραφία, ώστε οι ∆ήμοι να προβούν σε οριστική αφαίρεση των αδειών λειτουργίας».

πηγή: aftodioikisi.gr