Η συναίνεση παρέμεινε το μεγάλο ζητούμενο στην προχθεσινή (Τρίτη 22 Νοεμβρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συζήτηση για την αλλαγή των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών Νομικών Προσώπων του Δήμου- ΕΣΤΙΑΣ και δυο Σχολικών Επιτροπών.
Και ενώ για τη στελέχωση της ΕΣΤΙΑΣ, που υπό τον πανηγυρικώς επανεκλεγέντα Πρόεδρό της Θ. Στάικο δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, επεδείχθη από τη Διοίκηση αυτή η διάθεση συναίνεσης για τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, το σκηνικό άλλαξε άρδην όταν ήρθε η ώρα να προταθούν τα μέλη για τις Σχολικές Επιτροπές, εκεί δηλαδή που έχουν σημειωθεί μείζονα προβλήματα λειτουργίας: Με 13 μέλη στα Διοικητικά τους Συμβούλια, η Διοίκηση του Δήμου κράτησε για τον εαυτό της τη μερίδα του λέοντος, ερμηνεύοντας συσταλτικά τα οριζόμενα στη συστατική πράξη των Νομικών Προσώπων, που θέλει δυο τουλάχιστον μέλη να ανήκουν στις παρατάξεις της μειοψηφίας. Και αυτό ήταν όλο που πήραν από την προχθεσινή, ιδιαιτέρως έντονη, συζήτηση οι μειοψηφίες, εκ των οποίων δυο θα παρέμεναν εκτός. Μετά από δεκάλεπτο διάλειμμα στη συνεδρίαση, οπότε και οι παρατάξεις συνεννοήθηκαν μεταξύ τους, στα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών θα εκπροσωπείται με τακτικό και αναπληρωματικό μέλος η Ενωτική Πρωτοβουλία, η Νέα Πνοή για το Διόνυσο και η Δημοκρατική Ανατροπή θα μοιράζονται από ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος, ενώ μένει εκτός η Λαϊκή Συσπείρωση, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία μοιράσματος των θέσεων αλλά “υποσχέθηκε” να παραμείνει εντός του αγώνα με συνεχή και στενή παρακολούθηση του έργου των Επιτροπών, που “δεν άντεξαν στη διαφορετική φωνή”. Όλοι οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών αναρωτιούνταν “τι φοβάστε και πετάτε έξω τις παρατάξεις”, ενώ αναπόφευκτη ήταν η σύγκριση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.
Χαρακτηριστικό του αποτελέσματος των ψηφοφοριών ήταν η απουσία διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας των Π. Ταουξή και Η. Υφαντή, που στις ψηφοφορίες για τον Αντιπρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ και για τα ΔΣ των Επιτροπών παρέμειναν εκτός αιθούσης, ενώ τόσο κατά τη συζήτηση για το ΔΣ της ΕΣΤΙΑΣ, όσο και στις Σχολικές Επιτροπές, απουσίαζε και ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος, μέλος παλιότερα και των δυο Επιτροπών, ο οποίος επανέκαμψε στη θέση του λίγο αργότερα για τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος.
Γ. Ζυγούνας: «Τι θα κρύψετε;»
Το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη κατονόμασε ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τις εξελίξεις στις Σχολικές Επιτροπές, “όπου έχουν παρουσιαστεί σωρεία προβλημάτων και όπου κάποιοι συνάδελφοι λειτουργούν εκδικητικά”, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας. Ο κ. Ζυγούνας κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αλλάξει τακτική γιατί θα τα βρει μπροστά της: “Θα αναζητάτε συναινέσεις και δεν θα τις βρίσκετε. Αποκλείετε δυο παρατάξεις. Τι έχετε να κρύψετε;” τόνισε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ, που απέδωσε όλα τα προβλήματα των Σχολικών Επιτροπών στη στάση της Διοίκησης, η οποία επιδόθηκε σε αυταρχισμούς. “Μη χρησιμοποιείτε τη συναίνεση a la carte. Μοναδική χαμένη εδώ είναι η παιδεία”, υπογράμμισε τέλος χαρακτηριστικά.
Π. Μπιτάκος: «Όλοι αλλάζουν και τίποτα δεν αλλάζει»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος, που και εκείνος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για συναίνεση κατά περίπτωση: “Τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή θα έπρεπε να επιδιώκετε στις Σχολικές Επιτροπές, για να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα. Συνέχεια αλλάζουν οι πρόεδροι, αλλάζουν οι αντιπρόεδροι, αλλάζουν τα μέλη και τίποτα δεν αλλάζει τελικά”, τόνισε ο κ. Μπιτάκος.
Ζ. Σώκου: «Δεν φώναζα εγώ για συναίνεση και διαφάνεια, εσείς φωνάζατε»
Ιδιαιτέρως σκληρή στην τοποθέτησή της, τέλος, ήταν η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, που υπενθύμισε στο Δήμαρχο πως αυτός ήταν που φώναζε για διαφάνεια και συναίνεση, ενώ τόνισε πως είναι απαράδεκτη η πολιτική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”: “Τι σας φοβίζει και θέλετε να πετάξετε έξω δυο παρατάξεις; Τι φοβάστε για τα επόμενα δυόμιση χρόνια;” ρώτησε η κ. Σώκου, προσθέτοντας πως ό, τι έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση εντός, θα το κάνει και εκτός Σχολικών Επιτροπών.
Δ. Ζαμάνης: «Αυτονόητο το δικαίωμα πλειοψηφίας»
Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις, ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης προέβαλε και επέμεινε στο αυτονόητο δικαίωμα της Δημοτικής Αρχής να κρατήσει την πλειοψηφία, ώστε να μπορεί να παράγει έργο: “Δεν μπορούμε να δίνουμε θέσεις στα συλλογικά όργανα, και αυτές να χρησιμοποιούνται για να μην επιτυγχάνεται η απαρτία και έτσι ούτε συνεδριάσεις να γίνονται ούτε αποφάσεις να παίρνονται ούτε έργο να παράγεται”, τόνισε ο κ. Ζαμάνης, προσθέτοντας πως η Διοίκηση δεν φοβάται τη διαφορετική φωνή, και απόδειξη ήταν η εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στην ΕΣΤΙΑ. Στάθηκε επιπλέον ο κ. Ζαμάνης στο έργο που έχει συντελεστεί στα σχολεία της πόλης, το οποίο δεν έχει προηγούμενο την τελευταία δεκαετία και για το οποίο η Διοίκηση έχει λάβει συγχαρητήριες επιστολές από τους αντικειμενικούς κριτές, τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως καμιά αλλαγή δεν σημειώθηκε στους Προέδρους των Νομικών Προσώπων:
Έτσι ο Θ. Στάικος συνεχίζει στην ΕΣΤΙΑ για δεύτερη θητεία, με Αντιπρόεδρο τη Β. Βουτσά.
Στη Σχολική Επιτροπή Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Πρόεδρος θα είναι και πάλι η Ε. Καγιαλή με Αντιπρόεδρο τον Π. Τσούκα.
Στη Σχολική Επιτροπή Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Πρόεδρος παραμένει ο Α. Δελαγραμμάτικας με Αντιπρόεδρο τον Θ. Κρητικό.
Τρία από τα αιρετά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων- οι Ε. Καγιαλή, Π. Τσούκας και Σ. Ντούντα– εμφανίζονται και στις δυο Επιτροπές, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη διάθεση της Διοίκησης να δώσει και σε άλλους συμβούλους της τη δυνατότητα συμμετοχής σε συλλογικό όργανο- ή, αντιστρόφως, αν άλλοι σύμβουλοι αποδείχτηκαν απρόθυμοι να συμμετάσχουν.
Ανάμεσα, τέλος, στα μέλη που προτάθηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για τη Σχολική Επιτροπή Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν και η τέως δημοτική σύμβουλος της Δροσιάς με την προηγούμενη Διοίκηση Σ. Κατσίγιαννη, η οποία προτάθηκε από τη μείζονα μειοψηφία για τη θέση του Προέδρου, την οποία απώλεσε με διαφορά τριών ψήφων.
Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Στ. Μιχιώτης, μέλος παλιότερα της Σχ. Επιτροπής Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, που εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά των Διοικήσεων των Επιτροπών, κατηγορώντας τις για αδιαφάνεια, βαρύτατες διαχειριστικές αμέλειες και κατατμήσεις έργων, για τις οποίες έχουν κατατεθεί και μηνύσεις, και προειδοποιώντας για συγκροτημένες παρεμβάσεις από δημότες και παρατάξεις.