Ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για τον Χωρικό Σχεδιασμό που αντικαθιστά το νόμο 4269/2014 και βάζει νέους ορισμούς και κυρίως άλλα επίπεδα στις αρμοδιότητες μεταξύ κράτους, Περιφερειών και δήμων.
Στο πρώτο άρθρο προσδιορίζονται οι βασικές έννοιες για την εφαρµογή του νόµου.
Στο άρθρο 2 προσδιορίζεται η διάρθρωση του συστήµατος χωρικού σχεδιασµού βάσει των επιπέδων άσκησης του σχεδιασµού και ανάλογα µε τον χαρακτήρα των σχεδίων, η οποία ασκείται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και διακρίνεται, ανάλογα µε το χαρακτήρα του, σε στρατηγικό ή ρυθµιστικό.
Στο πρώτο επίπεδο του ρυθµιστικού χωρικού σχεδιασµού περιλαµβάνονται και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που ρυθµίζουν τη βιώσιµη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της εδαφικής περιφέρειας ενός Ο.Τ.Α..
Στο άρθρο 3 θεσπίζεται ο ρόλος και το περιεχόµενο της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής. Η Εθνική Χωρική Στρατηγική αποτελεί βάση για το συντονισµό των στρατηγικών χωροταξικών Πλαισίων, των επιµέρους επενδυτικών σχεδίων και προγραµµάτων του Κράτους, των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθµού.
Στο άρθρο 4 περιγράφεται η σύσταση, η σύνθεση, η λειτουργία και οι αρµοδιότητες του Εθνικού Συµβουλίου Χωροταξίας, το οποίο συνιστάται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από την Κεντρική Ένωση Δήµων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Με το άρθρο 5 ορίζονται το περιεχόµενο, η διαδικασία εκπόνησης, έγκρισης και εφαρµογής, καθώς και η διαδικασία παρακολούθησης της εφαρµογής και τροποποίησης των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων (ΕΧΠ).
Με το άρθρο 6 ορίζονται το περιεχόµενο, η διαδικασία εκπόνησης, έγκρισης και εφαρµογής, καθώς και η διαδικασία παρακολούθησης της εφαρµογής και τροποποίησης των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων (ΠΧΠ), τα οποία αποτελούν σύνολα κειµένων, χαρτών ή και διαγραµµάτων, µε τα οποία παρέχονται κατευθύνσεις χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης σε περιφερειακό επίπεδο.
Με το άρθρο 7 ορίζονται η έννοια, το περιεχόµενο, το πεδίο εφαρµογής, η διαδικασία σύνταξης, έγκρισης και αναθεώρησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) που καλύπτουν την έκταση ενός Δήµου και µε τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισµοί δόµησης, καθώς και κάθε άλλο µέτρο, όρος ή περιορισµός που απαιτείται για την ολοκληρωµένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβάθµιου Ο.Τ.Α.
Η κίνηση της διαδικασίας για τη σύνταξη Τοπικού Χωρικού Σχεδίου γίνεται είτε από τον Δήµο είτε από τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια εναρµονίζονται µε τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και περιέχουν τις αναγκαίες ρυθµίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους.
Η αρµόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το κεντρικό συµβούλιο πολεοδοµικών θεµάτων και αµφισβητήσεων ελέγχουν και την εναρµόνιση του περιεχοµένου των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων µε τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, καθώς και τη συµβατότητα µε αντίστοιχα σχέδια όµορων Δήµων.
Η οικεία Περιφέρεια συντάσσει ανά πενταετία τουλάχιστον εκθέσεις αξιολόγησης, των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων οι οποίες κοινοποιούνται και στον οικείο Δήµο, προκειµένου να λαµβάνονται υπόψη σε σχετικές ενέργειες και δράσεις που άπτονται των σχετικών αρµοδιοτήτων του.
Με το άρθρο 8 ορίζονται η έννοια, οι στόχοι και το περιεχόµενο, καθώς και η διαδικασία σύνταξης και έγκρισης των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων τα οποία καταρτίζονται για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων που µπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραµµάτων υπερτοπικής κλίµακας ή στρατηγικής σηµασίας ή για τις οποίες απαιτείται ειδική ρύθµιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξής τους.
Με το άρθρο 9 καθορίζονται ανώτατα όρια συντελεστή δόµησης για τις περιοχές οι οποίες προτείνονται προς πολεοδόµηση µε βάση τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια ή τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια των άρθρων 7 και 8.
Με το άρθρο 10 θεσπίζονται τα Πολεοδοµικά Σχέδια Εφαρµογής, με τα οποία εξειδικεύονται, σε κλίµακα πόλης ή οικισµού ή τµηµάτων αυτών ή σε ζώνες και περιοχές ειδικών χρήσεων, οι ρυθµίσεις των Τοπικών ή Ειδικών Χωρικών Σχεδίων περί χρήσεων γης και όρων δόµησης και καθορίζονται επακριβώς οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδοµήσιµοι χώροι της προς πολεοδόµηση περιοχής, καθώς και τα διαγράµµατα των δικτύων υποδοµής και περιγράφεται ο σκοπός τους και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και οι διαδικασίες κατάρτισης, έγκρισης και τροποποίησής τους.
πηγή: myota.gr