Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή (23/1) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο ενιαίος Kανονισμός Κοιμητηρίων του Δήμου Διονύσου, που συζητήθηκε για τρίτη φορά σε διάστημα πλέον του ενός χρόνου- αν και όχι χωρίς προβλήματα και ενστάσεις.
Χρήσιμο είναι εδώ να υπενθυμίσουμε πως τον Οκτώβριο του 2015 ο εν λόγω Κανονισμός ήρθε για πρώτη φορά προς έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, οπότε και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, οι Π. Ταουξή, Α. Πέππα και Θ. Κρητικός, είχαν επιμείνει να συμπεριληφθούν, και μάλιστα ως ιστορικά, τρία Κοιμητήρια της πόλης (του Σπατατζικίου, της Σταμάτας και του Πευκοφύτου αντιστοίχως), τα οποία δημιουργήθηκαν από τους πρώτους, τους γηγενείς, κατοίκους των περιοχών, με παραχώρηση τμήματος της περιουσίας τους. Τούτο πρακτικά σημαίνει πως οι δικαιούχοι τους, δηλαδή οι πρώτοι εκείνοι κάτοικοι και οι κατιόντες τους, δεν θα πληρώνουν για την αγορά οικογενειακών τάφων. Παρών σ’ εκείνη τη συνεδρίαση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης, που είχε τονίσει πως για να δεχθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τέτοιου είδους εξαιρέσεις κατά τον έλεγχο νομιμότητας της σχετικής απόφασης, θα πρέπει αυτές να τεκμηριώνονται πλήρως με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.
Το Σχέδιο Κανονισμού, εντούτοις, ήρθε σήμερα προς συζήτηση με εισήγηση του κ. Χρηστάκη, από την οποία απουσίαζε το Κοιμητήριο του Σπατατζικίου στη λίστα με τα ιστορικά Νεκροταφεία της πόλης. Απουσίαζε όμως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας που θα μπορούσε να παραθέσει τους λόγους αυτής της παράλειψης- αν δηλαδή ήταν αιτιολογημένη ή οφείλετο σε αμέλεια. Και αυτό γιατί τα σχετικά στοιχεία, που αφορούν στο συγκεκριμένο Κοιμητήριο, είχαν προσκομιστεί εγκαίρως από την κ. Ταουξή, όπως τόνιζε η ίδια κατηγορηματικά. Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, Κοιμητήριο η κ. Ταουξή υπογράμμισε πως δημιουργήθηκε από ανταλλάξιμους, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης, κατοίκους, που απέκτησαν κλήρους με παραχωρητήρια του Υπουργείου Γεωργίας. “Όλα τα παραπάνω στοιχεία- χάρτες, παραχωρητήρια και ονόματα δικαιούχων- τα έχω δώσει εγκαίρως στον Γενικό και δεν καταλαβαίνω γιατί, αν και μπήκαν τα Νεκροταφεία της Σταμάτας και του Πευκοφύτου, του Σπατατζικίου παραλείφθηκε”, διαμαρτυρήθηκε έντονα η εντεταλμένη για τον Άγ. Στέφανο.
Ενστάσεις επιπλέον εκφράσθηκαν από τους συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας Γ. Κανατσούλη (Ενωτική Πρωτοβουλία) και Γ. Φωτάκη (Νέα Πνοή για το Διόνυσο), που θεώρησαν ιστορικά τα Κοιμητήρια και του Διονύσου στον Άγ. Γεώργιο, αλλά και της Ροδόπολης. Ενώ τον προβληματισμό της σχετικά με τη νομιμότητα του Κανονισμού κατέθεσε η κ. Πέππα: “Εάν σήμερα η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, που περιλαμβάνει την εξαίρεση μόνο των δυο Κοιμητηρίων, έχει ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητα, ποιος εγγυάται πως αν προστεθεί κι άλλη εξαίρεση, τότε η εισήγηση θα εξακολουθήσει να είναι νόμιμη και δεν θα σημειωθεί κι άλλη καθυστέρηση στην κατάρτιση του Κανονισμού;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Εξαρχής πάντως η θέση του Προέδρου της Επιτροπής και αρμόδιου Αντιδημάρχου Ευ. Λυρούδια ήταν ξεκάθαρη: “Συμπεριλαμβάνουμε σήμερα όλες τις παρατηρήσεις, τις επισημάνσεις, τις επιπλέον εξαιρέσεις που τυχόν εκφραστούν, τις ενσωματώνουμε στο Σχέδιο και το στέλνουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική απόφαση”- όπου υπενθυμίζεται πως απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, μια που πρόκειται για κανονιστική απόφαση. Εν συνεχεία η απόφαση αυτή θα αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον έλεγχο της νομιμότητάς της. Παράλληλα η Οικονομική Επιτροπή θα συζητήσει το ύψος των ενιαίων πλέον τελών στα Κοιμητήρια της πόλης, απόφαση που και αυτή θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και μαζί με το Σχέδιο θα αποτελέσει τον ενιαίο Κανονισμό Κοιμητηρίων του Δήμου Διονύσου.
Για την ιστορία να σημειωθεί εδώ πως στην παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μειοψήφησε ο κ. Κανατσούλης που θεώρησε πολλές τις εντασσόμενες εξαιρέσεις, ενώ θετική αλλά με επιφυλάξεις ήταν η κ. Ταουξή, που επιπλέον επιφυλάχθηκε για την ψήφο της όταν το θέμα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.