logo


Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου στην πρόσφατη συνεδρίασή του (24/1) η ένταξη της πράξης «Κέντρο Κοινότητας στο ∆ήμο ∆ιονύσου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με το ποσό των 172.800,00 ευρώ.

Πρόκειται για πρόταση που είχε εκπονηθεί και κατατεθεί για έγκριση από την Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν από την κατάργησή της, στο πλαίσιο της σχετικής κυβερνητικής απόφασης για την ίδρυση Κέντρων Κοινότητας σε κάθε Δήμο, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού. Η αρμοδιότητα για το Κέντρο Κοινότητας πέρασε εν συνεχεία στην Αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον Β. Κοκμοτό να υπογράφει τη σχετική εισήγηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Διοίκηση του Δήμου αναζητεί τον προσφορότερο χώρο για τη στέγαση του Κέντρου, που είτε θα πάει στο νέο κτήριο το οποίο φιλοξενεί σειρά υπηρεσιών του Δήμου, στον Άγ. Στέφανο, είτε θα στεγασθεί στο κοινοτικό συγκρότημα της Άνοιξης, το οποίο έτσι μετατρέπεται σε κομβικό σημείο για όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου.

Ήδη 189 Κέντρα Κοινότητας εντάχθηκαν σε ισάριθμους Δήμους, από τα συνολικά 240 που αναμένεται να αναπτυχθούν. Πρόκειται για δομές οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία στελέχωσής τους με περίπου 750 άτομα.

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι οι δομές που θα αναλάβουν να πληροφορούν τους ενδιαφερόμενους σε κάθε δήμο για τα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και πώς θα μπορούν να ωφεληθούν από τα διάφορα κοινωικά προγράμματα που εκπονούν τα υπουργεία.

Πρώτο μεγάλο στοίχημα για τα Κέντρα Κοινότητας είναι η υλοποίηση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Η έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας, γίνεται αφού δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος και η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τους 700.000 δικαιούχους ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου.

Στο μέλλον η υποβολή των αιτήσεων και συνολικά όλες οι διαδικασίες που αφορούν το ΚΕΑ θα πραγματοποιούνται από τα Κέντρα Κοινότητας.

Με δεδομένο ωστόσο ότι η στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, σε πρώτη φάση, και μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως,  η εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΚΕΑ δεν θα γίνεται από αυτά, αλλά από τους Δήμους και τα ΚΕΠ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, ότι το ΚΕΑ είναι διαρκές πρόγραμμα, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων, επομένως, αμέσως μόλις αρχίσουν να λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας, θα περάσει σε αυτά.

Τα  Κέντρα Κοινότητας αποτελούν τον βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου «OneStopShοp», με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, τα οποία, υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Δ/νση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ο.Τ.Α. θα ενισχύσουν τις ευρύτερες πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, όπως:
• Η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
• Το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ,
• Οι ρυθμίσεις του Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
• Η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης κ.ά.

Προσλήψεις και στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας
Για την στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας, θα προσληφθούν, περίπου 750 άτομα, με σχέση πλήρους απασχόλησης, για τρία χρόνια, όσο δηλαδή και το διάστημα που το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτείται με Ευρωπαϊκούς πόρους.

Η πρόσληψη των 750 ατόμων θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των δήμων στη διαδικασία για τη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τους δήμους μέχρι 40.000 κατοίκους, τα κέντρα κοινότητας θα στελεχωθούν με δυο υπάλληλους. Από 40.000 μέχρι 100.000 κατοίκους τα κέντρα κοινότητας θα στελεχωθούν με τρεις υπαλλήλους, ενώ σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων θα προσληφθούν τέσσερις υπαλληλοι.

Σύμφωνα με τις εντολές των αρμόδιων υπουργείων, οι Δήμοι πρέπει άμεσα να προχωρούν στη διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού των Κέντρων Κοινότητας. Η διαδικασία περιγράφεται απόλυτα σε κείμενο της ΕΕΤΑΑ.

πηγή: aftodioikisi.gr