Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3 Απριλίου, με θέμα τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Από τη Λαμία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του αυτοδιοικητικού οδοιπορικού που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, ο Πρόεδρoς της Ένωσης Γ. Πατούλης προσκάλεσε σε πανστρατιά δηλώνοντας πως «αποφασίζουμε για το μέλλον του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών».
«Βάζουμε τις βάσεις για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα θέτει ως στόχο τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων βασισμένες στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, με στόχο αυτοδιοίκητες κοινωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 214 εκ. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό, το κλείσιμο κοινωνικών δομών, την εφαρμογή της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων, το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, αλλά και τη συστηματική μείωση των αμοιβών των αιρετών την ίδια περίοδο που αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.
«Η κυβέρνηση δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν» τόνισε και πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο βάζοντας 11 “κόκκινες γραμμές” οι οποίες είναι οι εξής:
1. Απαιτούμε να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της η Κυβέρνηση και να μας παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της. Όχι άλλο «κρυφτούλι» πίσω από ένα Πόρισμα Επιτροπής που η ίδια παραδέχεται ότι δεν τη δεσμεύει.
2. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους. Η επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων πρέπει να υπηρετεί το στόχο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
3. Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.
4. Απαιτούμε την θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται ως πολιτικό προσωπικό Β’ Κατηγορίας οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.
5. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια.
6. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των Δημάρχων να επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Είμαστε αντίθετοι στο διορισμό εκτελεστικών γραμματέων – επιτρόπων από την Κεντρική Κυβέρνηση.
7. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Απαιτούμε να μας πει η Κυβέρνηση πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση και από πού θα χρηματοδοτηθεί.
8. Απαιτούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές: Φορολογική αποκέντρωση . Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2 δις. Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους. Απόδοση πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.
9. Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τη διοίκηση του τοπικού κοινωνικού κράτους.
10. Πρέπει να υιοθετηθεί μια σύγχρονη πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
11. Δεν δεχόμαστε καμία μεταρρύθμιση που δεν θα προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.
πηγή: aftodioikisi.gr