Πυρά ομαδόν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους δέχθηκαν τόσο η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Ζώτου, όσο και ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 11 Απριλίου.
Την επίθεση προκάλεσε κατά κύριο λόγο το “απουσιολόγιο”, η πρωτοβουλία δηλαδή της κ. Ζώτου να καλέσει έναν προς έναν τους συναδέλφους της των υπολοίπων παρατάξεων να δώσουν διευκρινίσεις για την απουσία τους επί τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. υπενθυμίζεται πως οι μειοψηφίες αρνήθηκαν να παραστούν και να νομιμοποιήσουν το Προεδρείο μειοψηφίας, όπως προέκυψε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την οποία έχουν ήδη ασκήσει προσφυγή. Για όλα τα παραπάνω οι παρατάξεις, με τη σύμπραξη και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, ενημέρωναν τους δημότες με κοινά Δελτία Τύπου). Πυρά εξάλλου δέχθηκε η κ. Ζώτου για την απειρία της στην τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου- πλην βεβαίως των διατάξεων περί απουσιών.
Την αρχή έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος μάλιστα είχε αφήσει επιδεικτικά στο έδρανό του πικέτα με το σύνθημα “Σιγά μην κλάψω! Σιγά μην φοβηθώ!”: “Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε”, τόνισε και δια ζώσης ο κ. Καλαφατέλης, υπογραμμίζοντας ότι κατά την άποψη των παρατάξεων της μειοψηφίας τόσο το Προεδρείο όσο και οι δυο Επιτροπές του Δήμου (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) “κακώς και παρανόμως συστάθηκαν, γι’ αυτό και ασκήσαμε προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152. Η απόφασή της πιστεύουμε πως θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα”. Διευκρίνισε επιπλέον ο τέως Δήμαρχος πως η προχθεσινή παρουσία των παρατάξεων σε μια συνεδρίαση- παρωδία, όπως τη χαρακτήρισε, οφείλετο και μόνο στο γεγονός πως παράγονται έννομα αποτελέσματα, “συνεπώς οι δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε εδώ για το καλό του τόπου”. Κάλεσε τέλος την Πρόεδρο, στο πλαίσιο της νομικής της ιδιότητας, να εξετάσει τις περιπτώσεις των δεκάδων ερωτημάτων των μειοψηφιών που παραμένουν αναπάντητα, παρά τη σχετική υποχρέωση της Διοίκησης να απαντά σε καθορισμένες προθεσμίες.
Για πολλά υποσχόμενη Δημοτική Αρχή, που όμως διέψευσε τις προσδοκίες, μίλησε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο: “Από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος μετέτρεψε την κρίση στην παράταξή του σε κρίση θεσμών και λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου” χαρακτηρίζοντας “ακρότητα” την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκλέγεται Προεδρείο με έστω και με μια ψήφο. Ιδιαιτέρως οξύς ήταν επιπλέον ο κ. Φωτάκης προς την Πρόεδρο, αναδεικνύοντας και μια άλλη παράμετρο στην αποδοχή της Προεδρίας από την κ. Ζώτου αλλά και στην πρωτοβουλία της να “μετρήσει τις απουσίες” των συναδέλφων της: “Φέρετε την ιδιότητα της Προέδρου όχι μόνο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αλλά και πολιτικού φορέα (σ.σ. η κ. Ζώτου πέρυσι τον Απρίλιο εξελέγη Πρόεδρος της Νομαρχικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Β. Αττικής), στον οποίο φορτώνετε μια τέτοια αντιδημοκρατική στάση. Με την κίνησή σας μετατρέψατε, και μάλιστα με ιταμό τρόπο, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε εισαγγελική αίθουσα. Καταλαβαίνω το δικό σας πρόβλημα, αλλά και ο Δήμαρχος θα έπρεπε να σας διευκολύνει.” Επανέλαβε, τέλος, και ο κ. Φωτάκης πως οι παρατάξεις παρίσταντο στην προχθεσινή συνεδρίαση επειδή «στεκόμαστε με ωριμότητα στην κρίση που έχει δημιουργηθεί και δεν θα σας ακολουθούμε σ’ αυτήν την αντιδημοκρατική λειτουργία».
Στην ευθύνη της Διοίκησης, και ειδικά του Δημάρχου, στάθηκε ο Γ. Ζυγούνας επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, κατηγορώντας τον για την περιπέτεια στην οποία οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο, με την εκλογή Προεδρείου μειοψηφίας. Υπενθύμισε μάλιστα ο κ. Ζυγούνας πως ο “μέντοράς σας, ο κ. Πασιπουλαρίδης, είχε ασκήσει για ανάλογη απόφαση στο παρελθόν προσφυγή με αντίστοιχη επιχειρηματολογία και δικαιώθηκε” ενώ εκτίμησε πως “μπορεί προσωρινά να λύσατε ένα μικρό πρόβληα, δημιουργήσατε όμως ένα πολύ μεγαλύτερο, οδηγώντας στην ανεξαρτητοποίηση 4 κορυφαία στελέχη σας”. Κατηγόρησε επιπλέον με τη σειρά του την Πρόεδρο για την ανεξήγητη σπουδή που επέδειξε στο “απουσιολόγιο”: “Η κ. Ζώτου βιάστηκε να στείλει τις απουσίες μας για να μας μαλώσει η Αποκεντρωμένη, όταν κανείς από τους πρώην συναδέλφους της στην έδρα δεν είχε κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο; Μιλάτε για μεγαλύτερη ευθύνη λόγω της νομικής σας ιδιότητας. Η ευθύνη είναι πειθαρχική και είναι ενιαία, για όλους μας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος”. Ο κ. Ζυγούνας, τέλος, επέστησε την προσοχή στην κ. Ζώτου στο δύσκολο ρόλο της, να είναι τύποις αλλά και ουσία Πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην πρόσκληση της κ. Ζώτου για το απουσιολόγιο, πριν από μερικές ημέρες, είχαν ανταποκριθεί μόνο οι τέως Αντιδήμαρχοι, ανεξάρτητοι πλέον, Στ. Μαγγίνα και Η. Υφαντής. Ο τελευταίος στη δική του τοποθέτηση τόνισε επιγραμματικά 7 σημεία για την επιχειρηματολογία της Πρόεδρου: Το μαχητό- μια που όσον αφορά στις απουσίες και παρουσίες των συμβούλων, και στην εν συνεχεία απαρτία, εντοπίζεται το άτοπο, σύμβουλοι που προσέρχονται καθυστερημένοι να θεωρούνται παρόντες μέχρι τέλους της συνεδρίασης, ακόμα και αν η παρουσία τους είναι ολιγόλεπτη. Το μοναδικό- από το 2010 δεν έχει υπάρξει άλλος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον καλλικρατικό Δήμο που να έχει επικαλεστεί και να έχει εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στο νόμο για τις απουσίες. Το επιλεκτικό- εν προκειμένω κλήθηκαν μόνο όσοι απουσίασαν στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις. Το πολιτικό- όταν μάλιστα έχουν τοποθετηθεί πολιτικά για τη στάση τους αυτή με Δελτία Τύπου. Η σπουδή- την οποία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη. Και το παρελθόν της Προέδρου- τα προηγούμενα 2,5 χρόνια ήταν και σύμβουλος και δικηγόρος, “όμως ποτέ δεν έχετε τοποθετηθεί ή και συμβουλέψει τους προηγούμενους Προέδρους”, κατέληξε ο κ. Υφαντής.
Ο καταιγισμός όμως των αιτιάσεων δεν σταμάτησε εδώ, μια που λίγο αργότερα τη σκυτάλη πήρε ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητος και ο ίδιος πλέον, Σπ. Γιαννουλάτος. Αφορμή δόθηκε από δυο ακόμη πρωτοβουλίες της Προέδρου- να καλέσει τους συμβούλους να αιτιολογούν τη λευκή τους ψήφο και να αποσύρει θέματα άνευ ετέρου: «Δείξτε μου πού προβλέπει ο Κανονισμός την αιτιολόγηση της λευκής ψήφου», επέμενε ο πρώην Πρόεδρος κραδαίνοντας μάλιστα το δικό του αντίγραφο του Κανονισμού που έβριθε σημειώσεων και υπογραμμίσεων. Αντίστοιχο σκηνικό επαναλήφθηκε όταν η κ. Ζώτου ανακοίνωσε την απόσυρση σειράς θεμάτων, προφανώς αγνοώντας το άρθρο 4 του Κανονισμού που μιλά για αναβολή και ρητά ορίζει: “Ο ∆ήμαρχος, ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του ∆ημοτικού Συμβουλίου καθώς και οι κατά το νόμο συμμετέχοντες στις συζητήσεις μπορούν να επικαλεστούν παρεμπίπτοντα ζητήματα που αφορούν ιδίως την τήρηση του παρόντος κανονισμού, τη σειρά της ημερήσιας διάταξης και την πρόταση για αναβολή της συζήτησης οποιουδήποτε θέματος… Ο επικαλούμενος οποιοδήποτε παρεμπίπτον ή προσωπικό ζήτημα οφείλει να το προσδιορίσει μέσα σε ένα λεπτό της ώρας και να το στηρίξει σε συγκεκριμένη διάταξη του παρόντος κανονισμού ή της νομοθεσίας, διαφορετικά ο Πρόεδρος απορρίπτει την επίκληση. Για παρεμπίπτοντα και προσωπικά ζητήματα αποφαίνεται ο Πρόεδρος. Αν διατυπωθούν αντιρρήσεις αποφασίζει σχετικά το ∆ημοτικό Συμβούλιο με ανάταση ή έγερση, χωρίς άλλη συζήτηση”.