Μπορεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 11 Μαΐου, τα 54 θέματα να συζητήθηκαν, χωρίς αντίλογο λόγω της απουσίας των παρατάξεων της μειοψηφίας, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, όμως στην Οικονομική Επιτροπή χθες Τρίτη 23 Μαΐου τα μισά ακριβώς θέματα χρειάστηκαν πάνω από δυο ώρες συζήτησης! Και αυτό γιατί, σπάζοντας το “εμπάργκο”, επανήλθε στις συνεδριάσεις η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, η μοναδική παράταξη που συμμετέχει στις δυο Επιτροπές του Δήμου- Οικονομική και Ποιότητας Ζωής. Η προσέλευση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός πως πολύ σύντομα- ίσως και μέσα στην εβδομάδα- αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, στην οποία έχουν προσφύγει παρατάξεις και ανεξάρτητοι, καταγγέλλοντας ως μη νόμιμο τον τρόπο εκλογής του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, και συνακόλουθα τον τρόπο εκλογής των μελών στις δυο παραπάνω δημοτικές Επιτροπές (σ.σ. ουσιαστικά για τα μέλη των Επιτροπών ποτέ δεν έγινε εκλογή, παρά ορισμός με βάση τον αριθμό ψήφων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές- και αυτό μόνο για την παράταξη της Διοίκησης και της μείζονος μειοψηφίας). Επιπλέον, και σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, την ίδια τακτική- της επιστροφής στα έδρανα- αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας, ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αύριο Πέμπτη 25/5.
Η παρουσία του Γ. Καλαφατέλη από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή οδήγησε σε τρεις περιπτώσεις τα μέλη σε ευρεία συζήτηση για ισάριθμα θέματα, που άλλως θα είχαν περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, όπως τώρα τελευταία συνηθίζεται στο Δήμο Διονύσου. Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση εντοπίστηκαν και δυσλειτουργίες στον τρόπο διεκπεραίωσης και χειρισμού των δημοτικών υποθέσεων.
Ειδικότερα:
Με την περίφραξη ιδιοκτησίας στην οδό Κρήτης στον Άγ. Στέφανο, θέμα εκτός Ημερησίας Διατάξεως που ήρθε ως υπερεπείγον από το νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ. Βασιλείου, ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση. Η περίφραξη αφορούσε στην ιδιοκτησία ενός εκ των παλαιοτέρων κατοίκων της περιοχής- η οποία όμως εκτείνεται και μέσα στο δρόμο, που χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει στο διάστημα αυτό κανένα πρόβλημα και καμιά διεκδίκηση! Ο ιδιοκτήτης ζήτησε εργασίες μικρής κλίμακας για το ακίνητό του, η άδεια του δόθηκε από την ΥΔΟΜ Διονύσου και έτσι προχώρησε στην περίφραξη, που όμως περιέλαβε και κομμάτι του δρόμου. Οι περίοικοι αντέδρασαν, ο Δήμος ανακάλεσε μερικώς την άδεια και ο ιδιοκτήτης προχώρησε σε αγωγή κατά των γειτόνων του, οι οποίοι αμφισβητούσαν τη νομή και την κυριότητά του. Αυτοί με τη σειρά τους ζητούν από το Δήμο να παρέμβει στη δίκη για να προστατέψει τον κοινόχρηστο-δημοτικό δρόμο. Στο συγκεκριμένο θέμα, αναδείχθηκαν δυο βασικές παράμετροι: Μπορεί η πάροδος του χρόνου να εξαφανίσει ιδιωτικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ακόμη και αν αυτά δεν έχουν διεκδικηθεί εγκαίρως; Όχι, απάντησε ο Θ. Στάικος, ο μόνος που καταψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη να παρέμβει ο Δήμος στη δίκη. Πρότεινε μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ να διαφυλαχθεί ο δρόμος με απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας, ώστε και να γίνει σεβαστό το ιδιωτικό διακίωμα αλλά και να μην επιβαρυνθεί το κοινό καλό. Η άλλη παράμετρος αφορούσε στη δουλειά του νομικού συμβούλου- ο οποίος στα έγγραφά του προς την Οικονομική Επιτροπή αλλά και στις διευκρινίσεις που έδωσε στη χθεσινή συνεδρίαση, τόνιζε και υπογράμμιζε επανειλημμένα την απουσία κάθε βοήθειας στη συγκεκριμένη υπόθεση: Ποτέ δεν πήρε απαντήσεις από τη Δημοτική Κοινότητα Αγ. Στεφάνου σε σχετικά με την υπόθεση ερωτήματά του, απροθυμία υπήρξε για τις μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ μέχρι και χθες- όπως ο ίδιος δήλωσε- δεν είχε στα χέρια του καμιά απόφαση για την ονοματοθεσία του δρόμου!
Η αμοιβή του δικηγόρου Μ. Φραντζεσκάκη, λίγο αργότερα, έφερε στην επιφάνεια μια υπόθεση που έρχεται από τα παλιά: Τη δεκαετία του 2000, προ καλλικρατικής ένωσης, εκπονήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κρυονερίου, το οποίο στα όριά του περιελάμβανε και τμήματα της Άνοιξης και του Αγ. Στεφάνου, όπου βρίσκονται και ιδιοκτήτες με μεγάλη περιουσία. Όπως είναι φυσικό, οι δυο Δήμοι προσέβαλαν το ΓΠΣ και για την υπόθεση προσελήφθη ο εν λόγω δικηγόρος το 2008, με ανανεούμενες εντολές τα επόμενα χρόνια από τον ενιαίο Δήμο Διονύσου. Η υπόθεση σήμερα έχει φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ο κ. Φραντζεσκάκης θα ζητήσει τη σημειακή ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Κρυονερίου- με κίνδυνο να αλλάξουν οι χρήσεις γης αλλά και τα όρια της περιοχής. Αυτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του ΓΠΣ “μέσα από ανεπαρκείς ενέργειες της Διοίκησης”, καθώς και τους κινδύνους που μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπαγόταν για την περιοχή, επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνολική και ενδελεχής ενημέρωση για την υπόθεση. Από την πλευρά του ο κ. Ζαμάνης παραδέχτηκε πως δεν γνώριζε πολλά για το θέμα που κρυβόταν κάτω από την αμοιβή του δικηγόρου, υπογράμμισε πως για να εκπονηθεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αυτό θα πρέπει να είναι για το σύνολο της πόλης και όχι αποσπασματικά, ενώ υπενθύμισε πως σήμερα- με την εκπόνηση των δασικών χαρτών- καλό θα ήταν να μην έρχεται στο προσκήνιο θέμα ορίων. Χρήσιμο, πάντως, είναι να τονισθεί εδώ πως πολεοδομικά ξεκάθαρες είναι μόνο τρεις από τις 4 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης- το Κρυονέρι, η Δροσιά και ο Διόνυσος- με τις υπόλοιπες να ταλαιπωρούνται επί σειρά δεκαετιών είτε με τον καθορισμό των ορίων των οικισμών είτε με Γενικά Πολεοδομικά που ακυρώθηκαν.
Η δεύτερη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2017 ήταν το τρίτο θέμα που προκάλεσε τόσο συζήτηση, όσο και αντιδράσεις από τη μείζονα μειοψηφία: Η αφαίρεση της αμοιβής για την υποστήριξη της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη, καθώς και του συμβούλου για την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, αλλά και οι μελέτες στο όριο της απ’ ευθείας ανάθεσης ήταν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Καλαφατέλη. Ο οποίος “δεν ζήτησε να μάθει, αλλά μόνο καταγγέλλει” απάντησε ο Δήμαρχος, διευκρινίζοντας πως οι μελέτες είτε αποσκοπούν στη σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας, όπως η διαπλάτυνση της Λ. Μαραθώνος από το Αρσάκειο μέχρι το Ζάννειο, είτε στην εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ειδικά σε τομείς πρόνοιας του Δήμου.
Άχαρος, τέλος, μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης παρέμεινε ο ρόλος της νέας Αντιδημάρχου Οικονομικών Α. Ακριτίδου: Το βάρος των εισηγήσεων, των διευκρινίσεων και των απαντήσεων έπεφτε αποκλειστικά στο Δήμαρχο και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, με την κ. Ακριτίδου να περιορίζεται μέχρι στιγμής στην υπογραφή των εγγράφων και στην υπερψήφιση των θεμάτων.