Επείγουσα συνάντηση με θέμα την αντιπυρική προστασία της πόλης, η οποία ακόμη- μέσα Ιουλίου- παρουσιάζει σημαντικά κενά, πραγματοποιήθηκε, κατόπιν αιτήματος των Εθελοντών, την Πέμπτη 13 Ιουλίου ανάμεσα σε εκπροσώπους των 5 κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας και το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Π. Ταουξή, οι Εθελοντές απαρίθμησαν τις εκκρεμότητες στην αντιπυρική θωράκιση της πόλης, που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί. Και δεν είναι λίγες:
*Τέσσερα από τα συνολικά πυροσβεστικά οχήματα, από τα οποία δυο του Κλιμακίου Αγ. Στεφάνου, ένα της Ροδόπολης και ένα του Κρυονερίου, είναι εκτός λειτουργίας και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο συνεργείο για επισκευές, ενώ η Κοινότητα Διονύσου από τα τέσσερα μόνιμα πυροσβεστικά οχήματα που είχε παλιότερα, προ της καλλικρατικής ένωσης, σήμερα δεν έχει ούτε ένα. Όπως επιπλέον καταγγέλλει ο επικεφαλής του Δ. Πιτιανούδης, πλήρες πυροσβεστικό όχημα, δωρεά της Amstel στην παλιά Κοινότητα Διονύσου, σήμερα χρησιμοποιείται για μεταφορά προσωπικού ως όχημα αμαξοστασίου!
*Τα οχήματα για να κινηθούν χρειάζονται οδηγούς. Όμως από λάθος της Υπηρεσίας στην προκήρυξη για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, αντί για 6, δηλώθηκαν δυο οδηγοί, από τους οποίους ο ένας μάλιστα δεν δέχτηκε τη θέση!
*Παρά την αισιοδοξία της Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας σε πρόσφατες δηλώσεις της στην Οδό Διονύσου, το 60% των πυροσβεστικών κρουνών παραμένουν εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, θέτοντας σε κίνδυνο τον ανεφοδιασμό των οχημάτων σε περίπτωση συμβάντος. Ειδικά για τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου ο κ. Πιτιανούδης ζήτησε τον κατάλογο με τους υπάρχοντες κρουνούς, ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος το είδος της βλάβης και να προτείνει είτε επισκευή είτε και αντικατάστασή τους, ανάλογα με την περίπτωση.
*Οι δασικοί δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, γεγονός που επισημαίνεται συχνά το τελευταίο διάστημα, με την προσθήκη πως ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα μια που ο υπεύθυνος φορέας, δηλαδή το Δασαρχείο, “δεν μας αφήνει να μπούμε και να τους καθαρίσουμε”. Τα παραπάνω επανέλαβε στην αρχή της συνάντησης και ο Δήμαρχος- για να καταλήξει λίγο αργότερα να ζητεί τη βοήθεια των… Λατομείων, για να καθαρίσουν τους δασικούς δρόμους!
*Επόμενο πρόβλημα τα κλαδιά που αφήνει στο πέρασμά του ο εργολάβος ο οποίος εκ μέρους της ΔΕΗ κλαδεύει τα δέντρα που ακουμπούν σε καλώδια. Το συγκεκριμένο πρόβλημα παρατηρήθηκε και πέρυσι, ειδικά στην Άνοιξη, ενώ πρόσφατα συζητήθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή στις 20 Ιουνίου, μετά από ερώτηση του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικου. Είχε τότε απαντήσει ο Δήμαρχος πως η ΔΕΗ ζήτησε από το Δήμο να την εξυπηρετήσει με τη χρήση του κλαδοφάγου, όμως- όπως επιβεβαιώνουν οι Εθελοντές- τα κλαδιά, για την αποκομιδή των οποίων ο εργολάβος της ΔΕΗ πληρώνεται κανονικά, παρέμεναν στοιβαγμένα στους δρόμους αποτελώντας μελλοντικές πυριτιδαποθήκες, ενώ η αποκομιδή τους ξεκίνησε μόλις την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου μετά από άσκηση πίεσης στον εργολάβο της ΔΕΗ.
*Η επιχορήγηση- καλύτερα, η έλλειψή της- είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα που απασχολεί τους Εθελοντές μια που ο Επίτροπος δεν δικαιολογεί χρηματική ενίσχυσή τους εκ μέρους του Δήμου. Και αυτό παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση για την κατανομή πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους για δράσεις πυροπροστασίας (σ.σ. 17 εκατομμύρια για το 2016 και άλλα 17 για το 2017, από τα οποία κάθε χρόνο περίπου 131.000 ευρώ πήγαιναν στο Δήμο Διονύσου) προβλέπεται ρητά η “ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού” για το σκοπό αυτό.
*Ελλιπής και πεπαλαιωμένος ο εξοπλισμός σε μέσα και υλικά, επισημαίνουν τέλος οι Εθελοντές, που ζητούν την ανανέωσή του, ενώ το κλιμάκιο του Διονύσου διαμαρτύρεται για μια ακόμη μια φορά επειδή δεν διαθέτει ούτε ασυρμάτους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επικοινωνία του με τους υπόλοιπους Εθελοντές σε περίπτωση ανάγκης.