Το λάθος στην απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης, που μιλούσε για την ίδρυση και λειτουργία αναψυκτηρίου- αντί του ορθού “εντευκτηρίου”- στο δημοτικό γήπεδο της περιοχής, ήταν η ευκαιρία να ακουστούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις από τον τέως Αντιδήμαρχο (και) Αθλητισμού Β. Κοκμοτό, που μόλις πριν από δυο ημέρες ορίσθηκε εντεταλμένος για θέματα επικοινωνίας του Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή (4/10) συνεδρίαση του Τοπικού Άνοιξης ήρθε και πάλι προς συζήτηση, μετά από αίτημα του Αθλητικού Ομίλου, η ίδρυση και λειτουργία εντευκτηρίου στο δημοτικό γήπεδο. Το εντευκτήριο, σύμφωνα με το αίτημα που αποτελούσε και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ομίλου, θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους γονείς των παιδιών που αθλούνται στα τμήματα υποδομής του ποδοσφαίρου, με δυνατότητα να προσφέρει και προϊόντα (καφέ, αναψυκτικά, νερά κ.λπ.). Κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος, στις 8 Σεπτεμβρίου, είχαν ακουσθεί αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τη μορφή και τις προϋποθέσεις ίδρυσης του εντευκτηρίου, όσον αφορά στη δραστηριότητα που θα αναπτύσει, αλλά και τον έλεγχο προς όποιον αναλάβει τη λειτουργία του, με το επιπλέον δεδομένο ότι τότε είχε γίνει λόγος για εμπορική δραστηριότητα που θα απευθυνόταν σε παιδιά και γονείς του ΑΟΑ αλλά και επισκέπτες θεατές στη διάρκεια αγώνων. Έτσι αποφασίστηκε η παραπομπή του θέματος στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για περαιτέρω διερεύνηση.
Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε πως παρόλο που η εισήγηση του Προέδρου Χ. Πιπέρη μιλούσε για εντευκτήριο, το ερώτημα που εστάλη στην Υπηρεσία μιλούσε για αναψυκτήριο, χρήση και λειτουργία τελείως διαφορετική.
Με στόχο, λοιπόν, την ορθή επανάληψη της απόφασης περί παραπομπής του θέματος στη Νομική Υπηρεσία συνεδρίασε και πάλι χθες το Τοπικό Συμβούλιο. Παρών στη συνεδρίαση ο τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, ο οποίος έκανε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις- αφού, πάντως, πάρθηκε η απόφαση του Συμβουλίου, ώστε να μην επηρεαστούν οι σύμβουλοι στο έργο τους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κοκμοτό, στο αίτημα του Αθλητικού Ομίλου, όπως και σ’ όλα τα αντίστοιχα αιτήματα Αθλητικών Συλλόγων, υπάρχουν σοβαρές παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:
*Για να μπορεί ένας Αθλητικός Σύλλογος να ιδρύσει εντευκτήριο, πρέπει προηγουμένως να έχει ιδρύσει Λέσχη Φίλων ή Φιλάθλων του, που αποτελεί ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο, με ΔΣ, με βιβλία Μητρώου Μελών και Εσόδων- Εξόδων, με φορολογικές υποχρεώσεις κ.λπ. Για την ίδρυση της Λέσχης, την οποία- σημειωτέον- κανένας Αθλητικός Σύλλογος στο Διόνυσο δεν διαθέτει, απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός μελών: “Το θέμα με καίει, γιατί στο γήπεδο της Άνοιξης πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να μην λάβω υπόψη μου τις επιταγές του νόμου. Πόσα μέλη έχει ο ΑΟ Άνοιξης; Αν έχει 200, να κάνει Λέσχη. Αν όμως έχει 15, τότε δεν μπορεί”, τόνισε ο κ. Κοκμοτός.
*Σε ένα εντευκτήριο μπορεί να αναπτυχθεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο όμως για τα μέλη της Λέσχης, που διαθέτουν τη σχετική ταυτότητα. Διαφορετικά, δίδεται το περιθώριο στους επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής να μιλήσουν για αθέμιτο ανταγωνισμό.
*Στο αίτημά του ο Όμιλος Άνοιξης μιλάει για την αξιοποίηση ενός χώρου 12 τ.μ. δίπλα στο δημοτικό γήπεδο. Από πουθενά δεν προκύπτει, υπογράμμισε ο τέως Αντιδήμαρχος, αν στο χώρο αυτόν υπάρχουν ή όχι πολεοδομικές εκκρεμότητες, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν και εν συνεχεία να ξεκινήσει η συζήτηση για την οποιαδήποτε αξιοποίηση: «Τη διαβεβαίωση περί πολεοδομικής νομιμότητας αυτή σκοπεύω να ζητήσω από τις Υπηρεσίες, όταν το θέμα έρθει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», τόνισε ο κ. Κοκμοτός.
*Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, επειδή στην πλειονότητά τους βρίσκονται στις παρυφές των Δημοτικών Κοινοτήτων, έχουν ανάγκη από κυλικείο, που θα εξυπηρετεί τους όποιους αθλούμενους- παιδιά ομάδων, γονείς, επισκέπτες, δημότες κ.λπ. Η ορθότερη λύση κατά τη γνώμη μου, τόνισε ο κ. Κοκμοτός θα ήταν να νοικιάσει ο Δήμος με ανοιχτή δημοπρασία χώρους στα γήπεδα σε ιδιώτες, που με τη σειρά τους θα ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Εν κατακλείδι, ‘»δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το τελευταίο- την ίδρυση εντευκτηρίου- αν δεν κάνουμε το πρώτο, δηλαδή την ίδρυση Λέσχης», υποστήριξε ο τέως Αντιδήμαρχος.