Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, όπως αναμενόταν άλλωστε, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2018, ύψους 32,5 εκατομμυρίων. Την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν τα μέλη της, καθώς και ο ανεξάρτητος Γρ. Ίσσαρης, μειοψήφησαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας- Ενωτική Πρωτοβουλία, Νέα Πνοή για το Διόνυσο και Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου- ενώ απουσίαζε και πάλι η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Οι αντιρρήσεις τους εστιάστηκαν κυρίως στην έλλειψη απολογισμού σε σχέση με την υλοποίηση των Τεχνικών Προγραμμάτων των προηγούμενων τριών ετών, καθώς και στην απουσία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία που θα οδηγούσε και σε ευρύτερες συναινέσεις, στην απουσία οράματος που να δείχνει ξεκάθαρα την κατεύθυνση που η Δημοτική Αρχή επιθυμεί για την πόλη, ενώ επεσήμαναν πως ουσιαστική συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει όταν έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με άλλα 26 θέματα. Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής- κυρίως των τέως και νυν Αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια και Δ. Ράικου αντιστοίχως- με συναδέλφους τους των μειοψηφιών με αφορμή τις Παιδικές Χαρές, ενώ βιαστική φάνηκε να είναι η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Ζώτου όσον αφορά στη διαδικασία συζήτησης, σε ένα θέμα που χαρακτηρίζεται και είναι το δεύτερο μετά από τον Προϋπολογισμό σε σημασία για την πορεία ενός Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα:
Αναλυτική και επίπονη χαρακτήρισε τη διαδικασία κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, αναφερόμενος στη διαβούλευση με τα Τοπικά Συμβούλια, που είχε προηγηθεί, και στην οποία παρέστη ανελλιπώς, ενώ υπογράμμισε πως η φιλοσοφία της Διοίκησης ήταν το Πρόγραμμα να είναι εφαρμόσιμο και αναλογικό για καθεμιά από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως το κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι χωρισμένο σε ενότητες ως εξής:
-Νέα έργα που θα εκτελεστούν με χρηματοδότηση άλλων- πλην ΕΣΠΑ- φορέων ύψους 14,2 εκτομμύρια ευρώ. Εδώ περιλαμβάνονται έργα αντιπλημμυρικά και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων που θα γίνουν με χρήματα της Περιφέρειας, αλλά και έργα σχετικά με σχολεία, που θα εκτελεστούν με χρηματοδότηση των ΚΤΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ).
-Νέα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ύψους 12,4 εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ περιλαμβάνεται η αποχέτευση στη Δροσιά και την Άνοιξη, καθώς και η ενοποίηση του αστικού ιστού της Πεντέλης με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού προσώπου του Δήμου.
-Νέα έργα που θα απορροφήσουν Ίδιους Πόρους του Δήμου, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσά τους οι μεγάλες συμβάσεις για την οδοποιία, την πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών, τη συντήρηση Πολιτιστικών Κέντρων και Αθλητικών Χώρων, τις τοπικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, τη συντήρηση σχολείων και Κοιμητηρίων κ.λπ.
-Ενώ στις 815.000 ευρώ ανέρχονται οι νέες μελέτες, αλλά και η επικαιροποίηση παλαιότερων, για μια σειρά θεμάτων όπως η αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, η κυκλοφοριακή τακτοποίηση, η αντιπλημμυρική θωράκιση, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, η στατική επάρκεια και η αντικεραυνική προστασία στα δημοτικά και σχολικά κτήρια κ.λπ.
Το συνολικό ύψος των νέων έργων και των νέων μελετών του τεχνικού προγράμματος για το 2018 ανέρχεται στα 32.534.936,05 ευρώ. Στο ποσόν αυτό πρέπει να συνυπολογισθούν ακόμη 8,5 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν σε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, ανεβάζοντας έτσι το Τεχνικό Πρόγραμμα σε κοντά 42 εκατομμύρια ευρώ.
Ενωτική Πρωτοβουλία: “Μια από τα ίδια και χειρότερα”
“Γεμάτο ανακρίβειες, χωρίς κανένα απολογισμό για το περυσινό Τεχνικό Πρόγραμμα, χωρίς καμιά προεργασία και πρόβλεψη” χαρακτήρισε συνοπτικά το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, μιλώντας για εικονική πραγματικότητα και αναφερόμενος σε συγκεκριμένα έργα: «Η αποχέτευση έχει βαλτώσει, δεν αναφέρεται τίποτα για τα 43 στρέμματα του ΤΥΠΕΤ στο Διόνυσο που από το 2006 ανήκουν στο Δήμο, ούτε για τα επίσης κερδισμένα με δικαστικούς αγώνες 260 στρέμματα Κοινόχρηστων Χώρων στην ίδια Δημοτική Κοινότητα, ούτε για το νέο Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι στον Άγ. Στέφανο, ούτε για το κυκλοφοριακό έργο στη Χελμού-Μαραθώνος-Κρυονερίου, ούτε για την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο». Ενώ ο συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Γ. Κανατσούλης υπογράμμισε πως από τις 18 συνολικά προτάσεις- 12 έργα και 6 μελέτες- που το Τοπικό Συμβούλιο της Ροδόπολης υπέβαλε για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, μόνο ένα συμπεριελήφθη, η μελέτη για τη σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ, που έρχεται από παλιότερες Διοικήσεις και που για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο, όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.
Νέα Πνοή για το Διόνυσο: «Λείπουν οι μεγάλες επιλογές»
Αν για τη Ροδόπολη συμπεριελήφθη έστω και ένα από τα προτεινόμενα έργα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου που άλλα πρότεινε και άλλα συμπεριελήφθησαν τελικά, όπως ανέφερε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, μιλώντας με αριθμούς: Από τα 66 έργα που περιλαμβάνονταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017, 11 μόνο βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, 34 επαναλαμβάνονται, ενώ 21 εξαφανίστηκαν χωρίς καμιά αιτιολογία. Ο κ. Φωτάκης εξέφρασε την απογοήτευσή της παράταξής του, που ήλπιζε πως φέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα θα καταρτιζόταν διαφορετικά: “Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 παραμένει μια λίστα προθέσεων, παρά τις περυσινές δεσμεύσεις σας για διαφορετική αντιμετώπιση. Το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα το αποδίδουμε στη δομική αδυναμία της Διοίκησης, που εκπόνησε ένα Πρόγραμμα χωρίς σχέδιο, χωρίς κατεύθυνση, συγκεντρωτικά, χωρίς διάθεση να εξομαλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των 7 περιοχών του Δήμου”. Ο εκπρόσωπος της Νέας Πνοής επεσήμανε, εξάλλου, πως και μόνο η αναγραφή ενός έργου δεν αρκεί για να οδηγήσει και στην υλοποίησή του, ενώ υπογράμμισε πως από το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 λείπουν οι μεγάλες επιλογές της Διοίκησης. Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα πως στο έργο της αποχέτευσης, με τους ρυθμούς που πηγαίνει, πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια γενναία παράταση.
Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: «Δεν επιδιώξατε συναινέσεις»
Για ένα τόσο κορυφαίο θέμα, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, τόνισε από την πλευρά του ο Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: “Μια απλή σύγκριση ανάμεσα στα Προγράμματα των περασμένων ετών αρκεί για να δημιουργηθούν απορίες. Εντούτοις, αν είχε προηγηθεί συζήτηση για τη φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος, τότε και συναινέσεις θα είχατε πετύχει και λιγότερες ερωτήσεις θα είχαμε οι παρατάξεις”. Ο κ. Σπηλιώτης επανέφερε το ζήτημα της ευρύτερης και ουσιαστικής συμμετοχής στην κατάρτιση τόσο του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του Προϋπολογισμού, πρόταση καθόλου αριστερή όπως είπε, αλλά ήδη εφαρμοσμένη από γειτονικούς Δήμους. Επεσήμανε, τέλος, με τη σειρά του την απουσία οποιουδήποτε απολογισμού αναφορικά με το τι πραγματοποιήθηκε και τι όχι- και γιατί- από το περυσινό Πρόγραμμα.
Απαντώντας στα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ενημέρωσε το Σώμα για την πορεία και την εξέλιξη συγκερκιμένων έργων στην πόλη:
*Το αντιπλημμυρικό στην οδό Πιπεροπούλου βρίσκεται ήδη στην Περιφέρεια, με την οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, και οδεύει προς τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.
*Ο δρόμος δίπλα στις γραμμές του τρένου, καθώς και η αναμόρφωση του Ιστορικού Κέντρου του Αγ. Στεφάνου, είναι κατατεθειμένα στην Περιφέρεια, που διαβεβαιώνει πως θα τα συμπεριλάβει στο δικό της Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018.
*Οι Κτηριακές Υποδομές διαβεβαιώνουν πως το Λύκειο στο Διόνυσο και το 1ο Δημοτικό στο Κρυονέρι θα δημοπρατηθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018. Όσο για το ΕΠΑΛ Κρυονερίου, το μισό οικόπεδο όπου στεγάζεται το κτήριο είναι δασικό, οπότε έχει ανατεθεί σε μελετητή να εξεταστούν εναλλακτικές χρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραχώρηση του οικοπέδου από την ΚΕΔ προς το Δήμο λήγει του χρόνου.
*Πλήρη ενημέρωση για την αποχέτευση σε ειδική συνεδρίαση, υποσχέθηκε, επιπλέον, ο κ. Ράικος, ανταποκρινόμενος σε ένα πάγιο αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας. Έδωσε παράλληλα και μερικά στοιχεία για τη σημερινή εικόνα του έργου: Εκτελεσμένο είναι περίπου το 30% του έργου, που εκτυλίσσεται σε 9 μέτωπα, με στόχο να γίνουν 12 εντός του προσεχούς διαστήματος, ώστε να κατασκευάζονται 4 χιλιόμετρα αποχετευτικών αγωγών την ημέρα. Στα παραπάνω στοιχεία, που πάντως αμφισβητήθηκαν, ο κ. Ράικος προσέθεσε και τα μέτωπα στα υπολειπόμενα της Άνοιξης και της Δροσιάς που σύντομα θα ξεκινήσουν να δουλεύουν.
*Στα 21 ανέρχονται τα αυθαίρετα ιδιοκτησίας του Δήμου, των οποίων η τακτοποίηση θα ανατεθεί μέσα στο 2017.
Σε 20-25 εκατομμύρια ευρώ, τέλος, ανέβασε το συνολικό προϋπολογισμό των έργων- αντιπλημμυρικών, αποχέτευσης, σχολείων- που έχουν δρομολογηθεί στο μέσον της θητείας της Διοίκησής του ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, κλείνοντας τη συζήτηση.