logo


Παρέμβαση στη χθεσινή (5/12) συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής πραγματοποίησε εκ μέρους της παράταξης Συμμαχίας για τον Πολίτη η πρώην δημοτική σύμβουλος Λ. Παπαπαναγιώτου. Κεντρικά σημεία στην τοποθέτησή της τα μεγάλα ζητήματα- Δασικό, Όρια οικισμών, Ιδιοκτησιακό, Πολεοδομικό- που “ταλαιπωρούσαν, ταλαιπωρούν και δυστυχώς θα ταλαιπωρούν για πολύ ακόμη τους δημότες του Δήμου Διονύσου”:

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 05/12/2017

Κύριε Δήμαρχε,

Από την μακροχρόνια ενασχόλησή σας με τα αυτοδιοικητικά και μετά την τριετή θητεία σας ως Δήμαρχος Διονύσου, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι υπάρχει στον Δήμο μας, μια ομάδα ζητημάτων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, που ταλαιπωρούσαν, ταλαιπωρούν, και δυστυχώς θα ταλαιπωρούν για πολύ ακόμα τους δημότες του Δήμου Διονύσου.

Τα προβλήματα αυτά είναι:

·         Tο Δασικό

·         Τα όρια των οικισμών

·         Το ιδιοκτησιακό [άμεση σχέση με το Κτηματολόγιο] και

·         Το  πολεοδομικό.

Δύσκολο πακέτο θεμάτων έχει να διαχειριστεί ο Δήμαρχος Διονύσου, η επίλυση των προβλημάτων αυτών, όπως  αναφέρατε στον προεκλογικό σας λόγο στην κεντρική πλατεία του Αγίου Στεφάνου, απαιτεί συναίνεση σε βαθμό σύμπνοιας, σωστή ενημέρωση των Δημοτών, των Δημοτικών Παρατάξεων, των Φορέων και την συμπαράσταση όλων αυτών και πολύ προσπάθεια  και συγκέντρωση σε αυτά, για να δοθεί λύση στα πράγματι σύνθετα αυτά προβλήματα.

Εσείς τι κάνατε κ. Δήμαρχε γι΄ αυτά;

Δασικό ζήτημα

Όλοι γνωρίζουμε ότι επίκειται η ανάρτηση των δασικών χαρτών, στον Δήμο Διονύσου, όσο και να το καθυστερεί το θέμα η πολιτεία  είναι μνημονιακή υποχρέωση και η ανάρτηση θα γίνει, το πιθανότερο τον Γενάρη του 2018.

Εσείς κύριε Δήμαρχε πώς θωρακίσατε τον δήμο μας, ενόψει της επικείμενης ανάρτησης;

Δημιουργήσατε με την στάση σας μια αντιφατική  κατάσταση, συγκεκριμένα πήρατε μία δήθεν γενναιόδωρη, αλλά στην ουσία απόλυτα λαϊκίστικη απόφαση να αποχαρακτηρίσετε  όλες τις περιοχές του Δήμου Διονύσου, που κατά το Δασαρχείο έχουν πρόβλημα, χαρακτηρίζοντάς τις με πορτοκαλί χρώμα.

Όμως από την άλλη πλευρά υπάρχει ο νόμος του 2016, που προβλέπει δεσμευτικές  διαδικασίες ανάλογα, αν υπάρχει χαρακτηρισμός με κίτρινο ή ιώδες χρώμα, και που για ορισμένες περιπτώσεις [με ιώδες χρώμα] μας δίνει κάποιες δυνατότητες να υπερβούμε τις ακρότητες των δασαρχών.

Όπως καλά γνωρίζετε, ο νόμος αυτός, όπως και κάθε νόμος, είναι δεσμευτικός τόσο για τον κάθε πολίτη όσο και για τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου , αλλά και για τον επιστημονικό σύμβουλο που προσλάβατε, τον Δασολόγο κ. Χλύκα,  και του αναθέσατε την μελέτη για τον δασικό χαρακτήρα του Δήμου μας.

Όταν η μελέτη ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στον δήμο, εσείς, άγνωστο γιατί, δεν την παραλάβατε.

Ταυτοχρόνως δεν ξέρουμε τελικά, τι χάρτες έχουν αποσταλεί στον ΕΚΧΑ από τις υπηρεσίες του Δήμου μας.

Αποτέλεσμα, κατά την άποψή μας αντί να εργαζόμαστε σαν Δήμος να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυνατότητες μας δίνει ο νόμος, με τον οποίο όλοι και εσείς και εμείς διαφωνούμε και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αλλάξει, εσείς «πετάτε την μπάλα στην κερκίδα» και με την απουσία σας από αυτή την διαδικασία, το παιχνίδι περνά στην πρωτοβουλία των Δασαρχών. Η «νεκροψία», δηλαδή η ανάρτηση των δασικών χαρτών, φοβόμαστε ότι θα είναι επιβεβαιωτική για όλα αυτά.

Πάρα πέρα, ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινότητες, για τα ιδιαίτερα δασικά τους  προβλήματα και πώς προετοιμάζονται για την αντιμετώπισή τους;

Εξάλλου το Δασικό ζήτημα εμπλέκεται σε όλα τα παρακάτω προβλήματα του Δήμου μας,

Στο ζήτημα των ορίων των οικισμών, ορισμένων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας.  Και εξηγούμαι:

Το 2014, επί των ημερών σας, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένας νόμος, που έλυνε οριστικά, όλα τα προβλήματα, των ορίων, των δασικών και των πολεοδομικών ζητημάτων, του Αγ. Στεφάνου, της Άνοιξης, των Αγ. Αγγέλων, της Ραπεντώσας,, αυτός ήταν ο νόμος 4280/2014.

Και επί των ημερών σας, το 2016, μέσα σε ένα «φύρδην – μίγδην» μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, καταργήθηκαν τα άρθρα του 4280/2014 που μας έλυναν τα προβλήματα και επιστρέψαμε στον νόμο Μπιρμπίλη και ιδιαίτερα στα άρθρα 23 και 24 του νόμου 3889/2010, σύμφωνα με τον οποίο, για πρώτη φορά νομοθετικά, οι ως άνω οικισμοί χαρακτηρίστηκαν ως οικισμοί στερούμενοι νόμιμης έγκρισης.

Και εσείς κύριε Δήμαρχε τι κάνατε μετά από αυτό;

Αμαχητί αποδεχτήκατε ότι είμαστε εκτός σχεδίου περιοχές και το πιστοποιήσατε μπαίνοντας στην λογική τους, μειώνοντάς μας τον ΤΑΠ.

Κερδίσαμε λίγα ευρώ τον χρόνο χάνοντας τα όριά μας, εσείς αυτό το ονομάσατε νοικοκύρεμα, εμείς πάλι νομίζουμε ότι μας ειρωνεύεστε.

Εγκαταλείψατε τους Δημότες σας, που είδαν  τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ξανά, τις υποχρεώσεις τους στα ύψη, τα δικαιώματά τους στο πουθενά.

Φυσικά εντονότερο είναι το πρόβλημα των ορίων και των δασικών, στις τοπικές κοινότητες και περιοχές που δεν έχουν καν Γ.Π.Σ.

Όμως κ. Δήμαρχε, το δασικό ζήτημα εμπλέκεται ακόμα και στις τοπικές κοινότητες που έχουν σχέδιο πόλης, μέσω του Ιδιοκτησιακού.

Το Ιδιοκτησιακό,  αγαπητοί συμπολίτες, αφορά ιδιοκτησίες που προέρχονται από την ιδιοκτησία Ηλιόπουλου, έκτασης 39.654.34 τ,μ, την οποία η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής θεωρεί ως Δημόσια Δασική Έκταση.

Μέσα στη έκταση αυτή συμπεριλαμβάνονται πολλές ιδιοκτησίες  δημοτών του δήμου Διονύσου, σχεδόν απ΄ όλες τις τοπικές κοινότητες.

Μήπως αυτός είναι ο λόγος κύριε Δήμαρχε που καταθέσατε  στις 8 Αυγούστου 2017, στο Συμβούλιο Επικρατείας, αίτηση αναστολής της λειτουργίας του κτηματολογίου στον Δήμο Διονύσου, και το Συμβούλιο Επικρατείας την έκανε ταχύτατα αποδεκτή.

Νομίζουμε ότι μας οφείλετε μια δημόσια ενημέρωση, για το θέμα του κτηματολογίου.

Τέλος, όλοι καταλαβαίνουμε ότι, είναι αδύνατη η προώθηση και η ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης εκεί που εκκρεμούν ή εκεί που καν δεν έχουν αρχίσει χωρίς να επιλυθούν τα παραπάνω θέματα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας,  μαζί με τους συμπολίτες μας περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

Για την Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία για τον Πολίτη»

Παπαναγιώτου Λένα