ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Φιλίππου με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής συμμετείχε ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Δ. Ζαμάνης, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δ. Ράικο και την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κα Κ. Ταουξή, ενόψει του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της περιοχής που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής.
Ο Δήμαρχος Διονύσου, κατέθεσε σειρά προτάσεων τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος όσο για τα έργα που θα βοηθήσουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο κ. Ζαμάνης ανέφερε ότι ο Δήμος θα παρουσιάσει το σύνολο του Στρατηγικού του Σχεδιασμού και τις συγκεκριμένες στοχεύσεις του, οι κυριότερες των οποίων είναι:
ï Η επίλυση των χωροταξικών, πολεοδομικών και οικιστικών προβλημάτων.
ï Η ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου, καθώς και του δικτύου αποχέτευσής του.
ï Η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης.
ï Η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.
ï Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης κυκλοφοριακής επιβάρυνσης με οδικά έργα πνοής, αποτροπή εγκατάστασης διοδίων και διεκδίκηση πληρέστερης εξυπηρέτησης του Δήμου με μέσα σταθερής τροχιάς.
ï Η ολοκλήρωση των υποδομών για τη νέα γενιά: πλήρης κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, πλήρες δίκτυο πιστοποιημένων παιδικών χαρών.
ï Η καλύτερη ποιότητα ζωής με εφαρμογές «Έξυπνης και Πράσινης Πόλης» και η διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στη συμμετοχή του δημότη.
ï Η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Δήμου και της επαφής του με τον πολίτη.
ï Η αξιοποίηση και ανάδειξη του τουριστικού και πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής (π.χ. αρχαιολογικός χώρος Διονύσου, κτήμα Τατοΐου, Φειδιππίδιος διαδρομή) .
ï Οι πολιτικές για τη δημιουργία clusters καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Ως προς τους Γενικούς Άξονες της προτεινόμενης θεματολογίας για τους αναπτυξιακούς στόχους της Ανατολικής Αττικής, ο Δήμαρχος Διονύσου ανέφερε ότι καλύπτουν σε γενικές γραμμές το σύνολο των προτεραιοτήτων του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου για τα επόμενα χρόνια και σημείωσε πως, δεδομένης της – σε μεγάλο βαθμό – ομοιομορφίας που παρουσιάζει η μορφολογία των Δήμων που απαρτίζουν την Ανατολική Αττική (μεικτό περιβάλλον που αποτελείται από αστικό, περιαστικό ακόμα και δασικό ιστό), το Αναπτυξιακό Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου στόχου ανάδειξης της Ανατολικής Αττικής σε «Έξυπνη και Πράσινη Ζώνη» ώστε με διαδημοτικό σχεδιασμό και συνέργειες να δοθούν οι καλύτερες δυνατές απαντήσεις σε προβλήματα που υπερβαίνουν τα όρια των Δήμων.
Ο κ. Δ. Ζαμάνης επεσήμανε, τέλος, ότι στο Αναπτυξιακό Συνέδριο πρέπει να τεθεί επί τάπητος και το θέμα του ασφυκτικού προβλήματος της υποστελέχωσης που ταλανίζει πολλούς Δήμους της Ανατολικής Αττικής και λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως τροχοπέδη σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό.