Παρ’ολίγον τζακ ποτ για την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικών Δομών Α. Στασινοπούλου στη χθεσινή (Τρίτη 27 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που από τις 8 εισηγήσεις που υπέγραφε και συζητήθηκαν από το Σώμα, μόνον μία υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας- αυτή που αφορούσε στην προμήθεια βιβλίων για την ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου- και μάλιστα ομόφωνα, δείχνοντας την αποδοχή της (μοναδικής) Βιβλιοθήκης από το σύνολο της πόλης και δικαιώνοντας το έργο των εθελοντριών που τη στηρίζουν.
Οι υπόλοιπες επτά, συνάντησαν την άρνηση ή την επιφύλαξη των μειοψηφιών, που ερωτήσεις έκαναν αλλά απαντήσεις δεν έπαιρναν από την Αντιδήμαρχο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η πλειοψηφία, την οποία τελικά απέσπασαν οι εισηγήσεις της Αντιδημάρχου, ήταν οριακή μια που θετικά ψήφισαν οι 12 συνάδελφοί της από τη Διοίκηση που παρίσταντο εκείνη την ώρα, ενώ αρνητικοί στάθηκαν οι 10 παρόντες από τις μειοψηφίες.
Η κ. Στασινοπούλου φάνηκε πλήρως ανέτοιμη να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων τόσο για την έγκριση του προσωπικού που απασχολείται στη Μουσική Σχολή του Δήμου (σ.σ. θέμα που μετά από μακρά συζήτηση απεσύρθη), όσο και για την εταιρεία που μέσω σύμβασης με το Δήμο, διαθέτει τους εκπαιδευτές για τα προγράμματα και τις επιμορφωτικές δραστηριότητες, αλλά και για τις απ’ ευθείας αναθέσεις σε μια σειρά δράσεων, που μόνο επείγοντα ή έκτακτο χαρακτήρα δεν είχαν, όπως για παράδειγμα η οργάνωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο μαθητολόγιο, τους εκπαιδευτικούς και την επάρκειά τους, τα μαθήματα, τα πτυχία που χορηγούνται, αλλά και την εργασιακή σχέση εκπαιδευτών- Δήμου αφορούσαν οι ερωτήσεις μελών των μειοψηφιών για τη Μουσική Σχολή του Δήμου Διονύσου που από το 2004 λειτουργεί στο Κρυονέρι με τμήματα κιθάρας και πιάνου. Σε καμιά από τις παραπάνω ερωτήσεις δεν ήταν έτοιμη να απαντήσει η αρμόδια Αντιδήμαρχος, που επιφυλάχθηκε πάντως να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία σε επόμενη συνεδρίαση. Η μακρά συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή το αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού να του χορηγηθούν στοιχεία για τη Σχολή, ώστε οι εκπαιδευτές να μπορούν να υπογράφουν διπλώματα και να βεβαιώνουν τις σπουδές, εστιάστηκε κυρίως στην εργασιακή σχέση του Διευθυντή Σπουδών και των 5 δασκάλων: Οι τελευταίοι, όπως προέκυψε, προσλαμβάνονται από την εταιρεία που στελεχώνει με προσωπικό τα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου (σ.σ. την ίδια που έχει αναλάβει και τα καλοκαιρινά camps), συνεπώς άμεση και τυπική σχέση με το Δήμο δεν έχουν, όπως παραδέχθηκε και ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης. Συνεπώς, “πώς το Δημοτικό Συμβούλιο νομιμοποιείται να εγκρίνει προσωπικό που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία;” συνόψισε το πρόβλημα ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος. Η πίεση από τις παρατάξεις, αλλά και τα πολλά ερωτήματα που πλήθαιναν και παρέμεναν αναπάντητα όσο προχωρούσε η συζήτηση, οδήγησαν τελικά στην απόσυρση του θέματος εκ μέρους της Αντιδημάρχου.
Το ίδιο ανέτοιμη- και επιφυλασσόμενη για παροχή διευκρινίσεων προσεχώς- φάνηκε η κ. Στασινοπούλου και στο επόμενο θέμα, που αφορούσε στην ανάθεση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων του Δήμου σε εταιρεία, μέσω σύμβασης με ενδεικτικό κόστος 190.000 ευρώ. Ερωτήσεις από τους Γ. Καλαφατέλη και Γ. Κανατσούλη εκ μέρους της μείζονος για τον απολογισμό των δράσεων και του κόστους τους σήμερα, συγκριτικά με την εποχή του ΘΕΣΠΙ που είχε την αρμοδιότητα του πολιτισμού, αλλά και για την ανταποδοτικότητα, με το δεδομένο μάλιστα πως επί μήνες τα προγράμματα δεν πληρώνονται από τους ωφελούμενους, λόγω αδυναμίας του Δήμου να εισπράξει, καθώς και για το όφελος του Δήμου από τη σύμβασή του με ιδιωτική εταιρεία, παρέμειναν και πάλι αναπάντητες, με την αόριστη δέσμευση πάντως και εδώ της κ. Στασινοπούλου πως η τιμολογιακή πολιτική για τα προγράμματα θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προσεχώς μέσα στο 2018. Όσο για το όφελος του Δήμου, αυτό- σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη- είναι αδιαμφισβήτητο και εντοπίζεται στο ότι κάθε δαπάνη έρχεται για έλεγχο και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η οριακή πλειοψηφία των 12 θετικών έναντι των 10 αρνητικών ψήφων, αλλά και η ανετοιμότητα της Αντιδημάρχου που έφτασε μέχρι και την πλήρη απουσία απάντησης, συνεχίστηκε και για τα 2 επόμενα θέματα, που αφορούσαν σε απ’ ευθείας αναθέσεις για την προμήθεια εντύπων και την ηχοφωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου. Ειδικά για το τελευταίο θέμα τόσο ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο όσο και ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου επεσήμαναν την προχειρότητα και την έλλειψη προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής, μια που “οι εκδηλώσεις για μια εθνική επέτειο μόνο έκτακτο γεγονός δεν μπορούν να χαρακτηριστούν”. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί εδώ η παρέμβαση της γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Λουκάτου, που επανέφερε για μια ακόμη χρονιά το αίτημά της: “Ένας καλλικρατικός Δήμος- Μια κοινή παρέλαση”, κάτι που και γονείς ζητούν, όπως είπε, αλλά και οικονομικό όφελος θα έχει.
Την αντίδραση, επιπλέον, της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Π. Ταουξή συνάντησε το θέμα που αφορούσε στη διοργάνωση μουσικοχορευτικής παράστασης στον Άγ. Στέφανο την Κυριακή 18 Μαρτίου με θέμα την Κρήτη από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ομάδα από το Θέατρο Χορών ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, επιλογή που βρήκε επιφυλακτική την κ. Ταουξή: “Θα ψηφίσω την εισήγηση αλλά θέλω να ρωτήσω, πώς έγινε η επιλογή του θεάτρου ΔΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ; Δεν έχουμε στην πόλη μας αξιόλογα χορευτικά τμήματα;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος, ιδρυτικό και δραστήριο μέλος του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Στεφάνου, στον οποίο ανήκει και το Κέντρο Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής ΕΜΜΕΛΕΙΑ. .
Τέλος, με την ίδια πλειοψηφία και με κάθε επιφύλαξη εγκρίθηκε ο απολογισμός της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2015, οπότε και αποκαλύφθηκαν διαχειριστικά κενά αλλά και κάηκαν τα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών στην Άνοιξη. Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης ο Δήμαρχος Διονύσου ανακοίνωσε πως σύντομα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο πόρισμα από τον οικονομικό έλεγχο και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δείχνει κενά αντίστοιχου ύψους (σ.σ. στο πόρισμα για τη Σχ. Επιτροπή Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης το έλλειμμα εκτιμάται από τη Δημοτική Αρχή στο ποσόν των 150.000 ευρώ περίπου). “Αυτονόητη η έγκριση του απολογισμού και αυτονόητα με επιφύλαξη, μια που έχουν καταστραφεί πρωτότυπα παραστατικά. Σ’ αυτό που δεν έχω καμιά επιφύλαξη, είναι πως με βάση το πόρισμα, στη Σχολική Επιτροπή φαγώθηκαν λεφτά, ανεξαρτήτως ύψους, και το εντυπωσιακό είναι πως από όσους επί ενάμιση χρόνο πίεζαν τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε ενέργειες, δεν έχει ακουστεί ούτε μια κουβέντα, κι ούτε έχει βρεθεί ένας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Ζαμάνης.