Το τελευταίο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Μαρτίου στις 3.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο Χολαργό, αφορά στη βελτίωση της Επαρχιακής Οδού 29 Δροσιάς- Διονύσου Νέας Μάκρης μέσω αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
Ειδικότερα, στην εισήγηση την οποία υπογράφει ο Γ. Ασπρουλάκης Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, γίνεται αναλυτική περιγραφή της επικινδυνότητας σήμερα της οδού, και πιο συγκεκριμένα του τμήματός της που πρόκειται να βελτιωθεί. Το εν λόγω τμήμα ξεκινά από τη συμβολή της Λεωφόρου Διονύσου με τη Λ. Μητροπολίτου Κυδωνιών και φθάνει μέχρι την είσοδο της Νέας Μάκρης, συνολικού μήκους 11,79 χλμ.
Τα χαρακτηριστικά του δρόμου, όπως περιγράφονται στην εισήγηση, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα: Η Επαρχιακή Οδός στα πρώτα 1,7 χιλιόμετρα, που ανήκουν στο Δήμο Διονύσου, διασχίζει ημιαστική περιοχή, ενώ εν συνεχεία περνάει μέσα από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, με πλάτος οδοστρώματος που κυμαίνεται από 8 έως 10 μέτρα. Στην ημιαστική περιοχή έχουν αναπτυχθεί χρήσεις γενικής κατοικίας, με πολλές κάθετες οδούς, χωρίς πεζοδρόμια και με πολύ μεγάλη υπερτοπική κυκλοφορία, που αυξάνει το καλοκαίρι, αλλά και κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Εκτός από τα παραπάνω, ο ίδιος ο δρόμος χαρακτηρίζεται από κακής ποιότητας οδόστρωμα, μεγάλες κλίσεις, περιορισμένη ορατότητα για στάση ή και προσπέρασμα, γεγονός που οδηγεί σε ουρές οχημάτων, που με τη σειρά τους οδηγούν όχι λίγες φορές σε επικίνδυνους ελιγμούς. Συμπερασματικά, υπογραμμίζει η εισήγηση, το παρεχόμενο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας της οδού είναι ιδιαίτερα περιορισμένο τόσο για τα διερχόμενα οχήματα όσο και τους πεζούς.
“Η μελέτη (σ.σ. που συντάχθηκε από την ανάδοχο ADT- ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ) αφορά βελτίωση της υφιστάμενης οδού. Καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια αξιοποίησης του μεγαλύτερου δυνατού εύρους κατάληψης της υφιστάμενης οδού σε συνδυασμό µε τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης των προτεινόμενων πρόσθετων έργων, τη συμβατότητα µε τους λοιπούς σχεδιαστικούς παράγοντες και τη μείωση του κόστους κατασκευής του έργου.
Το σύνολο της έκτασης που απαλλοτριώνεται ανέρχεται σε 385.167,59τμ. Το σύνολο της ιδιωτικής έκτασης που κηρύσσεται προς απαλλοτρίωση ανέρχεται στα 21.042,13τμ. Από το σύνολο των 21.042,05τμ τα 5.429,28τμ είναι αυταποζημίωση, τα 516,65τμ βαρύνουν τρίτους παρόδιους και το σύνολο της επιφάνειας του πυρήνα ανέρχεται σε 15.719,66τμ.
Η συνολική προεκτιμώμενη δαπάνη απαλλοτρίωσης ανέρχεται σε 54.710 ευρώ, και προβλέπεται να καλυφθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Αττικής».