Σε πρώτη φάση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, και με την παρουσία μόνον του Γ. Τσουδερού εκ μέρους των μειοψηφιών, συζητήθηκε χθες Τρίτη 13 Μαρτίου ο Κανονισμός λειτουργίας και παραχώρησης των Πολιτιστικών Κέντρων του Δήμου, με κάποιες διορθώσεις εκ μέρους της εισηγήτριας Αντιδημάρχου Α. Στασινοπούλου. Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω Κανονισμός είχε για πρώτη φορά εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή πριν από ακριβώς ένα μήνα, οπότε και αποσύρθηκε για να επανέλθει μαζί με τον αντίστοιχο Κανονισμό για τους Αθλητικούς Χώρους, όπως είχε τότε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος. Παρόμοια ανακοίνωση είχε κάνει τότε, στις 13 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο και η αρμόδια Αντιδήμαρχος. Η ίδια εντούτοις είπε χτες πως η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να φέρει μαζί τους δυο Κανονισμούς δεν μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί, γιατί η νομοθεσία για τις δυο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετική.
Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης τονίσθηκε επανειλημμένα πως ο Κανονισμός για τα Πολιτιστικά Κέντρα έχει αποσταλεί προς διαβούλευση στις δημοτικές παρατάξεις και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, όμως παρατηρήσεις- επισημάνσεις-προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί από κανέναν, με εξαίρεση τους Τ. Καρασαρλή από τη μείζονα μειοψηφία και τον κ. Ράικο. Προτάσεις όμως, απ’ ό, τι φάνηκε εν συνεχεία, δεν είχαν κατατεθεί ούτε από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, παρόλο που ο Κανονισμός είχε γενικά συζητηθεί στη δημοτική της ομάδα, όπως διαβεβαίωναν οι παριστάμενοι. Απόδειξη ήταν η έντονη αντίδραση της έτερης Αντιδημάρχου, Πολεοδομίας, Π. Ταουξή σχετικά με την απαρίθμηση των Πολιτιστικών Κέντρων του Δήμου: Εκεί περιλαμβάνονται τα 4 Κέντρα σε Άγ. Στέφανο, Δροσιά, Κρυονέρι και Διόνυσο, καθώς και ο ενοικιαζόμενος χώρος στην οδό Ναυαρίνου στην Άνοιξη. Σ’ αυτό εστιάστηκε και η αντίδραση της κ. Ταουξή: “Βάζουμε το ενοικιαζόμενο και αγνοούμε το Πολιτιστικό Κέντρο δίπλα στο Δημαρχείο της Άνοιξης, που είναι ιδιόκτητο, άσχετα αν σήμερα έχει γίνει αποθήκη;”, ρωτούσε επιτακτικά. Έφυγε πάντως εσπευσμένα και δεν περίμενε την απάντηση της κ. Στασινοπούλου που υπογράμμισε πως το Πολιτιστικό της Άνοιξης δεν είχε εξαρχής συμπεριληφθεί στην ιδρυτική πράξη του ΘΕΣΠΙ (σ.σ. σε στοιχεία της οποίας στηρίζεται ο Κανονισμός για τα Πολιτιστικά Κέντρα), ενώ προσέθεσε πως αφενός ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του Κέντρου Κοινότητας και αφετέρου πως η αίθουσα στη Ναυαρίνου διαθέτει ξύλινο παρκέ, ιδανικό για μαθήματα μπαλέτου. Παρατηρήσεις επιπλέον και προτάσεις έγιναν τόσο από τη δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας Σ. Ντούντα, όσο και από την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Α. Πέππα.
Στο θέμα της διαβούλευσης, επέμεινε ιδιαιτέρως ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Δαρδαμάνης προτρέποντας τη συνάδελφό του να επιμείνει στις κρούσεις της προς τους δημοτικούς συμβούλους και “από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του”. Ενώ αδιαφορία σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους καταλόγισε η κ. Πέππα, που πρότεινε να δοθεί στον Κανονισμό μια δεύτερη ευκαιρία με συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία να να προχωρήσει η ψήφιση και έγκρισή του.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η απόφαση να συνεχιστεί η προσπάθεια διαβούλευσης με όλους τους δημοτικούς συμβούλους- πλειοψηφίας και μειοψηφιών- μετά το πέρας της οποίας ο Κανονισμός θα επιστρέψει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σε συνεδρίαση μετά το Πάσχα, για να συζητηθεί με τις επιπλέον παρατηρήσεις, και εν συνεχεία το πλήρες κείμενο θα πάρει το δρόμο προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Ο δρόμος αυτός, βέβαια, μπορεί να αποδειχθεί μακρύς αν αναλογιστούμε πως η αντίστοιχη διαδικασία για τον ενιαίο Κανονισμό Κοιμητηρίων, που εγκρίθηκε προσφάτως από το Δημοτικό Συμβούλιο, διήρκεσε κάτι παραπάνω από δυο χρόνια.