“Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δυο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση”. Τα δυο αυτά σημεία από το ψήφισμα της ΚΕΔΕ σχετικά με το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1” που αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτέλεσαν τη σχετική πρόταση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη και υπερψηφίστηκαν με 21 ψήφους στη χθεσινή, Τρίτη 8 Μαΐου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου από τις παρατάξεις της Διοίκησης, της μείζονος μειοψηφίας και της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, μετά από συζήτηση δυο περίπου ωρών. Διαφοροποιήθηκαν εντούτοις με την ψήφο τους οι Αντιδήμαρχοι Β. Δαρδαμάνης (παρών), Π. Ταουξή (λευκό), αλλά και ο Γ. Κανατσούλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία που επίσης δήλωσε παρών. Η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισαν την πρόταση Δημάρχου, ενώ το ίδιο έκαναν και οι ανεξάρτητοι Σπ. Γιαννουλάτος και Γ. Ίσσαρης. Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης- κοινό για όλους τους Δήμους της χώρας-, που επίσης μπήκε για ψηφοφορία παρά τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της πλειοψηφίας, του Δημάρχου, αλλά και της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Ζώτου, καταψηφίστηκε.
Η συζήτηση εντούτοις για το ζήτημα που απασχολεί την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο εξής παρ’ολίγον να μη γίνει: Με δεδομένη τη δίμηνη παράταση διαβούλευσης πάνω στο νομοσχέδιο μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Ζαμάνης θεώρησε μη σκόπιμη τη συζήτηση του θέματος χθες και πρότεινε την αναβολή του ώστε να εξεταστεί καλύτερα και υπό το φως επόμενων εξελίξεων (σ.σ. αύριο και μεθαύριο πραγματοποιούνται έκτακτα συνέδρια από τους κεντρικούς αυτοδιοικητικούς φορείς). Η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή από το Σώμα και έτσι ξεκίνησε η σχετική συζήτηση, με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που απορρίπτει το νομοσχέδιο ως απαράδεκτο στο σύνολό του να αποτελεί την αρχική εισήγηση Δημάρχου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κριτική που ασκήθηκε στο νομοσχέδιο δεν αφορούσε τόσο σε επιμέρους άρθρα, όσο στην καθιέρωση της απλής αναλογικής και στο ερώτημα αν αυτή βοηθάει στην κυβερνησιμότητα των Δήμων ή, αντιθέτως, οδηγεί σε χάος, με το Δήμαρχο να αναρωτιέται μήπως τέτοια εκλογικά συστήματα, και μάλιστα εκβιαστικά, οδηγούν τη Δημοκρατία σε στρεβλώσεις και αδιέξοδα.
Ενωτική Πρωτοβουλία: «Ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά στη σωστή κατεύθυνση»
Στη σειρά των νομοθετημάτων που άλλαξαν το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα σε διάστημα 10 χρόνων- Καποδίστριας, Καλλικράτης, και τώρα Κλεισθένης- αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, συμφωνώντας στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, εφόσον βέβαια βοηθούν και ισχυροποιούν τη λειτουργία του θεσμού προς όφελος των πολιτών. Ο κ. Καλαφατέλης, όπως και αρκετοί συνάδελφοί του εν συνεχέχεια, καυτηρίασε το γεγονός της αποχώρησης της ΚΕΔΕ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια εκπόνησης του νομοσχεδίου, ενώ μιλώντας επί της ουσίας παρέθεσε τέσσερις αλήθειες:
*Όλοι θέλουμε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, ώστε να γίνουμε πιο χρήσιμοι στους πολίτες
*Για να αποφασιστεί και να εφαρμοστεί σωστά η όποια μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνος και διάλογος
*Διαβούλευση δυο εβδομάδων δεν μπορεί να γίνει για ένα νομοσχέδιο που ετοιμαζόταν χρόνια
*Στα επιχειρήματα και των δυο πλευρών- κυβέρνησης και Δήμων- υπάρχουν σωστά σημεία
Εκφράζοντας τους προβληματισμούς του αναφορικά με μια σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου- αποκλεισμό των μειοψηφιών από τις Επιτροπές του Δήμου, μείωση του αριθμού των υποψηφίων ανά συνδυασμό, ασαφείς ρυθμίσεις για τις Δημοτικές Κοινότητες, τρόπος ανάδειξης Δημάρχων, Προεδρείων και Αντιδημάρχων κ.λπ.- που ακυρώνουν τη συνολική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ο τέως Δήμαρχος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διεξαγωγή εξαντλητικού διαλόγου μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου, σύμφωνα με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ.
Στο φαινόμενο ανεξαρτητοποίησης των δημοτικών συμβούλων, χαρακτηρίζοντάς το κομβικό στοιχείο στη δυσκολία διοίκησης ενός Δήμου, αναφέρθηκε ο Τ. Καρασαρλής από την ίδια παράταξη, επισημαίνοντας παράλληλα και επιμέρους δυσλειτουργίες στο Δήμο Διονύσου, που δυσχεραίνουν τους δημοτικούς συμβούλους στα καθήκοντά τους. Πρότεινε τέλος την κωδικοποίηση κοινών προτάσεων από τις παρατάξεις και την αποστολή τους στην ΚΕΔΕ και το Υπουργείο, ώστε να συμβάλουν στη συζήτηση για τον Κλεισθένη 1.
Νέα Πνοή για το Διόνυσο: «Μεταρρύθμιση, τελικά, μόνο του εκλογικού συστήματος»
Στην πεμπτουσία του “Καλλικράτη”, που σήμερα ρυθμίζει τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε εκ μέρους της Νέας Πνοής για το Διόνυσο ο Γ. Φωτάκης υπογραμμίζοντας πως το 2010 έγινε προσπάθεια να μεταρρυθμισθεί εκ βάθρων το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την κεντρική Διοίκηση και τη μεταφορά τους στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό, συνέχισε ο κ. Φωτάκης, απέτυχε και με ευθύνη του κράτους αλλά και με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. “Σήμερα λοιπόν, από μια εξ ορισμού κυβέρνηση της Αριστεράς, μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, θα περίμενε κανείς να καταλυθεί το επιτελικό κράτος και να ενισχυθεί η Αυτοδιοίκηση”. Αντ’ αυτού ο Κλεισθένης 1 είναι τυπικό νομοσχέδιο- σκούπα, που το μόνο που μεταρρυθμίζει είναι το εκλογικό σύστημα. Επιμένοντας ειδικά στην απλή αναλογική ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής, αντιπαρέβαλε δυο ενδεικτικά παραδείγματα εκλογής Δημάρχων που δείχνουν ανάγλυφα τα προβλήματα αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου- του Α. Παχατουρίδη στο Περιστέρι που το 2014 εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 62% και του κ. Ζαμάνη που με αντίστοιχο ποσοστό 28% χρειάστηκε να αναζητήσει ισχυρές συναινέσεις για την εκλογή του τη δεύτερη Κυριακή. Η προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε ο κ. Φωτάκης, πρέπει να γίνεται με κάποιες βασικές αρχές, χωρίς ιδεολοψίες, με βάση τη θεσμική παράδοση και το θεσμικό πολιτισμό, με την αρχή της αποτελεσματικότητας της λαϊκής κυριαρχίας στην Αυτοδιοίκηση, με λειτουργικές λύσεις που δεν θα αποδυναμώνουν την κυβερνησιμότητα των Δήμων, αλλά και με πολιτικά αντίβαρα, που εν προκειμένω στον Κλεισθένη δεν είναι αρκετά.
Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: «Πειθώς και όχι συγκρούσεις»
Την αποχώρηση της ΚΕΔΕ, της θεσμικής φωνής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως ο Καλλικράτης είχε έρθει ως νομοσχέδιο μόλις έξι μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010. Κεντρικό σημείο στην τοποθέτησή του, όπως και του κ. Φωτάκη λίγο νωρίτερα, ήταν το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας, που μάλιστα τεκμηρίωσε με παραδείγματα από την ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, όπου ισχύει η απλή αναλογική και όπου οι αυτοδιοικητικοί επιδιώκουν την επίλυση των προβλημάτων με την πειθώ και όχι μέσα από τις κάθετες και ριζικές συγκρούσεις, που σημειώνονται και στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου. Διαφωνώντας με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ο κ. Ζυγούνας θεώρησε πως είναι απόρροια πολιτικής και κομματικής επιλογής, και όχι θέση αυτοδιοικητικού θεσμού, και ζήτησε με τη σειρά του διάλογο για το νομοσχέδιο ακόμη και πέραν του διμήνου.
Καταπέλτης, εν συνεχεία, υπήρξε η τοποθέτηση του συναδέλφου του Σπ. Σπηλιώτη που μίλησε με στοιχεία για το πώς ακριβώς εφαρμόζεται το αυτοδιοικητικό μοντέλο σήμερα στο Διόνυσο:
“Μας ικανοποιεί αυτό που ζούμε σήμερα στο Διόνυσο, μετά από την εφαρμογή του Καλλικράτη, με την κατάργηση του ΘΕΣΠΙ, με τις Σχολικές Επιτροπές, για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, για την έλλειψη λογοδοσίας, για την Επιτροπή Διαβούλευσης που δεν έγινε ποτέ, για τον τρόπο που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα, για τη συμμετοχή των Δημοτικών Κοινοτήτων, για τις απ’ ευθείας αναθέσεις, για τις προσλήψεις Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Συνεργατών, για τις αμοιβές μελετητών, για τις προμήθειες, για τις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις επιχορηγήσεις των Συλλόγων, και άλλα πολλά; Εμένα προσωπικά με προσβάλλουν τα παραπάνω. Και οι δυο θητείες που ζήσαμε στο Δήμο Διονύσου επί Καλλικράτη ήταν προσβλητικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν θέλετε να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, ψηφίστε κατά του νομοσχεδίου. Αλλά σήμερα όλα φωνάζουν, φύγετε από δω μέσα”!
Κάλεσε τέλος τους συναδέλφους του να εστιάσουν στα θετικά του νομοσχεδίου και στην προσπάθεια βελτίωσής του, ώστε να πραγματοποιηθεί η ριζική μεταρρύθμιση του σημερινού αυτοδιοικητικού σκηνικού μέσα από ευρύτερες συναινέσεις. “Με προτάσεις θα υπερασπισθούμε το ρόλο μιας υγιούς και αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης για το καλό των πολιτών”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιώτης.
Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου: «Φερετζές το νομοσχέδιο»
Χέρι χέρι με τις κυβερνητικές πολιτικές έχουν πάει μέχρι σήμερα και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, ανεξάρτητα με τις κατά καιρούς κυβερνήσεις, και αποδέχτηκαν μείωση της χρηματοδότησης, αρμοδιότητες χωρίς πόρους και φόρτωσαν το κόστος στους πολίτες, κατάργηση των δωρεάν κοινωνικών πολιτικών, χωρίς ποτέ να λειτουργήσουν σαν πραγματικές δημοτικές και περιφερειακές Αρχές για το συμφέρον της πλειοψηφίας του κόσμου. Αυτό ήταν το κεντρικό σημείο της τοποθέτησης της Ζ. Σώκου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υπογράμμισε ιδιαιτέρως την πορεία των Δήμων προς το μετασχηματισμό τους σε “καλές επιχειρήσεις, χρηματοδοτούμενες από το λαό”. Αμφισβήτησε επιπλέον ευθέως πως θα εφαρμοστεί σωστά η απλή αναλογική, μια που προειδοποίησε πως “τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες με απλή αναλογική δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν”. Η κ. Σώκου χαρακτήρισε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ “επιδερμικό, που δεν μπαίνει στην ουσία των προβλημάτων και περιορίζεται στη διαχείριση μιας άσχημης υφιστάμενης κατάστασης” ενώ, όπως προαναφέρθηκε, είχε καταθέσει συνολικό ψήφισμα εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, με το οποίο και συντάχθηκε.
Με την άποψη της κ. Σώκου περί Δήμων-καλών επιχειρήσεων συμφώνησε η Αντιδήμαρχος Π. Ταουξή, που έβαλε και έναν επιπλέον προβληματισμό για τον έλεγχο που η κεντρική διοίκηση θέλει να ασκήσει στην Αυτοδιοίκηση. Η κ. Ταουξή αναφερόταν στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου που επιτρέπει την παύση αιρετών με υπουργική απόφαση, “για σοβαρότερους λόγους δημοσίου συμφέροντος”, επιδιώκοντας την πλήρη υποταγή στις κυβερνητικές επιλογές.
Σπ. Γιαννουλάτος: «Απόλυτη ανάγκη η θέσπιση της απλής αναλογικής»
Δεν μπορούμε να έχουμε δικτάτορες Δημάρχους χωρίς λαϊκό έρεισμα, είπε ευθύς εξαρχής στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπ. Γιανννουλάτος, τονίζοντας την ανάγκη για τη θέσπιση της απλής αναλογικής: “Η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα, εφόσον υπάρχει αντιπροσώπευση. Όσο για τον αντίλογο, ότι αλλιώς δεν μπορείς να διοικήσεις, δηλαδή τώρα οι Δήμοι διοικούνται με διαφάνεια;” αναρωτήθηκε, μάλλον ρητορικά, ο κ. Γιαννουλάτος, αναφέροντας το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για 55 οικονομικές αυθαιρεσίες ανάμεσα στους 325 Δημάρχους της χώρας. Από την άλλη πλευρά η απλή αναλογική προσδίδει οντότητα στο δημοτικό σύμβουλο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, να συγκυβερνά με το Δήμαρχο, συνέχισε ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως τόσο στο νομοσχέδιο όσο και στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, το οποίο καταψήφισε, υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία.
Γρ. Ίσσαρης: «Στην Ιταλία κυβερνούσαν μαζί»
Την εμπειρία του από την αδελφοποίηση του Δήμου Αγ. Στεφάνου με Δήμο της Ιταλίας το 1993 χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ο ανεξάρτητος δημοτικός σύβουλος Γρ. Ίσσαρης. Ο κ. Ίσσαρης θυμήθηκε πως τότε, πριν από 25 χρόνια, ο Ιταλός Δήμαρχος τού είχε συστήσει τους Αντιδημάρχους του που όλοι προέρχονταν από διαφορετική παράταξη λέγοντας “μπορεί σε σας να γεννήθηκε η Δημοκρατία, αλλά σε μας εφαρμόζεται, γιατί όλοι θέλουμε το καλό της πόλης μας”! Θεωρώντας με τη σειρά του το ψήφισμα καθαρά κομματικό, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ως έκφρασης γνήσιας Δημοκρατίας, και καταψήφισε την πρόταση Δημάρχου.
Την αμφιβολία του για την αποτελεσματικότητα της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασε και πάλι, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος επιμένοντας πως αν δεν επιτευχθούν συναινέσεις τότε το σύστημα- που το χαρακτήρισε “εξάμβλωμα”- οδηγείται σε παραλογισμούς και ο κάθε Δήμος σε ακυβερνησία, με πιθανή την προοπτική διοίκησης “από διορισμένο κομισάριο”.
Όπως προαναφέρθηκε, η πρόταση του κ. Ζαμάνη απομόνωσε τελικά δυο από τα συνολικά 8 σημεία του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, τα οποία και αποτέλεσαν αντικείμενο της ψηφοφορίας, αποσπώντας 21 θετικές ψήφους, 5 αρνητικές, 2 παρών και ένα λευκό.