Στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις των επτά Τοπικών Συμβουλίων, στις οποίες θα συζητηθούν οι προτάσεις για έργα και μελέτες ανά περιοχή, ώστε να ενταχθούν στο υπό κατάρτιση Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2019. Και ενώ αυτή θα είναι η τελευταία φορά που τα Τοπικά Συμβούλια, με την παρούσα σύνθεσή τους, θα καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις, φαίνεται πως υπάρχει μια γενική δυστοκία στην εν λόγω διαδικασία- και στο να καταφέρουν να συνεδριάσουν αλλά και στην εκπόνηση προτάσεων, μια που γενική είναι η παραδοχή “εμείς προτείνουμε, αλλά τίποτα δεν γίνεται”.
Πιο συγκεκριμένα:
Για δεύτερη φορά θα επιχειρήσει σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουλίου, στις 6.30 το βράδυ, να συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου με μοναδικό θέμα συζήτησης την υποβολή προτάσεων για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2019. Η πρώτη απόπειρα συνεδρίασης, τη Δευτέρα 16 Iουλίου, απέβη άκαρπη, μια που από τους 5 τοπικούς συμβούλους προσήλθε μόνο ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μ. Κασαπάκης.
Την ίδια τύχη, της αναβολής, είχε και η σχετική συνεδρίαση του Τοπικού Κρυονερίου την περασμένη Δευτέρα 16 Ιουλίου, που θα επιχειρήσει και πάλι να συνεδριάσει τη Δευτέρα 23 Ιουλίου.
Σήμερα, εξάλλου, θα συνεδριάσει (και) για το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Τοπικό Συμβούλιο Άνοιξης, στις 7 το βράδυ, ενώ η Δροσιά τα… κατάφερε την Τρίτη 17 Ιουλίου.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αντίστοιχες συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων της Ροδόπολης, που μάλλον θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του μήνα, του Διονύσου- μια που απουσιάζει για τις καλοκαιρινές διακοπές η Γραμματέας της Δημοτικής Κοινότητας που τηρεί και τα πρακτικά των συνεδριάσεων- αλλά και της Σταμάτας, όπου μάλιστα ο Πρόεδρος Β. Πέππας έστειλε ήδη τις προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα- ίδιες με αυτές που είχαν κατατεθεί και πέρυσι, μια που όπως δηλώνει “βλέπεις να έχει γίνει τίποτα;”.
Είναι χαρακτηριστικό εδώ πως οι εισηγήσεις όσων Τοπικών Συμβουλίων έχουν ανακοινώσει συνεδριάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα (σ.σ. αντιπαράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου: ο Πρόεδρός του Δ. Χριστόπουλος δεν έχει αναρτήσει καμιά σχετική εισήγηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, που είναι το μικρότερο κακό, ενώ- το σημαντικότερο- ούτε οι τοπικοί σύμβουλοι, όπως μας ενημερώνουν, έχουν την παραμικρή γνώση για τις προτάσεις που προτίθεται να υποβάλει στο Τεχνικό Πρόγραμμα) έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα:
Επισημαίνουν όλες την απουσία έργων, αντίστοιχων με τις προτάσεις που κάθε χρόνο καλούνται να υποβάλουν για το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Στην εισήγηση του Πρόεδρου της Δροσιάς Χ. Ποτίδη αναφέρεται, για παράδειγμα: “Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το 2015 έως και το 2017 κληθήκαμε να υποβάλουμε και πάλι προτάσεις για έργα στον τομέα της βελτίωσης ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δημ. Κοιν. Δροσιάς αλλά δεν έγινε σχεδόν τίποτα από αυτά”.
Παρόμοια είναι και η διαπίστωση του κ. Κασαπάκη από τον Άγ. Στέφανο: “Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας για το υπό κατάρτιση Τεχνικό πρόγραμμα 2019 πρώτον αφορούν έργα που είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο (π.χ. συντηρήσεις κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων) και δεύτερον αφορούν προτάσεις που περιλαμβάνονταν σε Τεχνικά Προγράμματα παρελθόντων ετών, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δεν είναι δικές μας…)”.
Δεν πάει πίσω, εξάλλου, και η εισήγηση του Χ. Πιπέρη από την Άνοιξη που κλείνει με την απογοητευτική διαπίστωση: “Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να προτείνουμε τις ίδιες προτάσεις, που είχαμε κάνει πριν από τέσσερα χρόνια, και ελπίζουμε αυτή την φορά να μην αγνοηθούμε”.
Στο ίδιο πνεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, αναμένεται να κινηθούν οι εισηγήσεις και οι διαπιστώσεις και των υπολοίπων Τοπικών Συμβουλίων.
Είναι παγκοίνως γνωστή η θέση του φτωχού συγγενή που επεφύλαξαν τόσο η τέως όσο και η νυν Δημοτική Αρχή, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες και δεσμεύσεις της, για τα Τοπικά Συμβούλια γενικά, και ειδικότερα για όσα θεωρούνται πως δεν ανήκουν στην άμεση και ασφυκτική επιρροή της Διοίκησης: “Στηρίζουμε… την ουσιαστική λειτουργία θεσμών όπως, τα Τοπικά Συμβούλια, η Επιτροπή Διαβούλευσης, o Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, το Συμβούλιο Μεταναστών”, έγραφε το πρεκλογικό φυλλάδιο των Ανοικτών Οριζόντων. Λίγο μετά από την εκλογή τους, τοπικοί σύμβουλοι- μέλη της παράταξης της Διοίκησης, να διευκρινίσουμε- συναντούσαν αντιδράσεις για την παρουσία τους στη δημοτική ομάδα της ελίτ των δημοτικών συμβούλων, κόντρες οξύτατες σημειώθηκαν ανάμεσα σε Αντιδημάρχους και Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων, υπάλληλοι Δημοτικών Κοινοτήτων αντικαταστάθηκαν γιατί “ήταν πολύ καλοί για να δουλεύουν εκεί και όχι στον κεντρικό Δήμο”- λες και οι Κοινότητες δεν έχουν ανάγκη από ικανά υπαλληλικά στελέχη-, χώρια η μόνιμη διαμαρτυρία για τον ελλιπή μηχανολογικό εξοπλισμό, που βρίσκεται συγκεντρωμένος στο Αμαξοστάσιο, στο κέντρο του Δήμου, και όχι ορθολογικότερα κατανεμημένος, όπως επί χρόνια διεκδικούν οι περισσότεροι Πρόεδροι.
Να είχε άραγε (και) τα παραπάνω στο μυαλό του ο νομοθέτης που στον Κλεισθένη προβλέπει τη δυνατότητα εκλογής Τοπικών Συμβουλίων με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς, χωρίς απαραίτητα να περιλαμβάνονται σε συνδυασμούς υποψηφίων Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων;