ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Διονύσου για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση των ενδεχόμενων πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2018, έγκαιρα προχώρησε σε σειρά ενεργειών, όπως αυτές αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Διονύσου που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του Δημάρχου, κ. Διονύση Ζαμάνη στις 20 Απριλίου 2018.
Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την εθνική τραγωδία που ζήσαμε με τις τελευταίες πυρκαγιές. Και πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τον Δήμο μας, από οποιοδήποτε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ
1. Αντιπυρικός στόλος: Ποτέ άλλοτε ο Δήμος δεν είχε έναν τόσο καλά οργανωμένο στόλο οχημάτων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, στις δυνάμεις πολιτικής προστασίας του Δήμου συγκαταλέγονται 18 πυροσβεστικά οχήματα, 7 φορτηγά – ανατρεπόμενα, 7 εκσκαφείς – φορτωτές και 5 υδροφόρες μεταξύ των οποίων μία δεκάτονη.
2. Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας: Στον Δήμο μας δραστηριοποιούνται 5 από τις εμπειρότερες και δυναμικότερες εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας της χώρας: του Αγίου Στεφάνου, της Άνοιξης, του Διονύσου, του Κρυονερίου, της Ροδόπολης, οι οποίες έχουν την απόλυτη στήριξη του Δήμου.
3. Αντιπυρικό Σχέδιο Δήμου Διονύσου: Ο Δήμος διαθέτει πλήρες Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών, με την 112/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη σχεδόν ομόφωνα και είναι στη διάθεση όλων των δημοτών στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του Δήμου Διονύσου (http://www.dionysos.gr/…/default/files/antipirikos%20sxedia…). Ο φετινός αντιπυρικός σχεδιασμός συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου στις 20 Απριλίου, υπό την προεδρία του Δημάρχου, κ. Διονύση Ζαμάνη, και παρουσία όλων των αρμοδίων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας του Δήμου.
4. Σύστημα έγκαιρης κατάσβεσης: Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, το ήμισυ είναι η πρόληψη και το άλλο ήμισυ είναι η κατάσβεσή της εν τη γενέσει της. Το σύστημα έγκαιρης κατάσβεσης χρειάστηκε να λειτουργήσει δύο φορές μέχρι τώρα αυτό το καλοκαίρι (μία στη Σταμάτα, μία στην Άνοιξη), με άψογα αποτελέσματα – ελπίζουμε όλοι να μην χρειαστεί να λειτουργήσει ξανά.
5. Για την έγκαιρη καταστολή εστιών φωτιάς: Οι υπηρεσίες του Δήμου, οι Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας, η υπηρεσία φύλαξης κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, συγκροτούν μία ισχυρή ομάδα επαγρύπνησης, όλο το 24ωρο, για οποιοδήποτε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
6. Αποψίλωση / Απομάκρυνση χόρτων / Κηπαίων
Ο Δήμος έχει αρπάγες και εξωτερικές εργολαβίες για την αποψίλωση / απομάκρυνση κηπαίων. Καθημερινά συλλέγονται περισσότερα από 300 κυβικά μέτρα κηπαίων.
7. Επιπρόσθετες ενέργειες: Ενημερώνουμε επίσης, μετά και την κήρυξη της Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πως ο Δήμος προχωρά άμεσα σε πρόσθετες έκτακτες αναθέσεις για χωματουργικές εργασίες, φύλαξη και κοπή υψηλών δένδρων. Στη δε έκτακτη σύσκεψη της 24ης Ιουλίου αποφασίστηκε η επικέντρωση των περιπολιών της υπηρεσίας φύλαξης του Δήμου στον εντοπισμό ενδεχόμενων εστιών φωτιάς καθώς και η συμπληρωματική, συνεχής στελέχωση των κλιμακίων πολιτικής προστασίας με οδηγούς του Δήμου.
ΠΟΛΙΤΕΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αλλά επειδή «συν Αθηνά και χείρα κίνει», τι μπορούμε να κάνουμε ως δημότες:
1. Μόλις αντιληφθούμε εστία φωτιάς καλούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199, δίνοντας σαφείς πληροφορίες για το σημείο, που βλέπουμε τη φωτιά. Μπορούμε επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να χρησιμοποιούμε και τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
2. Ο κάθε ένας από εμάς, μπορεί να συμβάλλει στην ακόμα πληρέστερη πρόληψη των πυρκαγιών.
• Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018, απαγορεύεται αυστηρά να ανάβουμε κάθε είδους φωτιά (π.χ. δεν ανάβουμε ψησταριές, δεν καίμε σκουπίδια, δεν καίμε χόρτα, δεν κάνουμε οξυγονοκολλήσεις ή οτιδήποτε άλλο δημιουργεί σπινθήρες και φυσικά δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα) σε δάση, δασικές, χορτολοβιδικές και αγροτικές εκτάσεις καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους.
• Είναι επίσης γνωστό ότι όλοι οι ιδιοκτήτες / νομείς / επικαρπωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, είναι υποχρεωμένοι να τα αποψιλώσουν από τα ξερά χόρτα και να απομακρύνουν κάθε είδους εύφλεκτο υλικό με δικά τους μέσα. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να τα τοποθετούν στα πεζοδρόμια, στις οδούς και στους κοινόχρηστους χώρους.
3. Ενημέρωση και επικοινωνία με τον Δήμο Διονύσου: Για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή μας, ακολουθούμε οπωσδήποτε τη σελίδα του Δήμου Διονύσου στο facebook (Δήμος Διονύσου) όπως και την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου (www. dionysos.gr) στις οποίες παρέχεται αναλυτική ενημέρωση. Επικοινωνούμε δε για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο: 2132030600.
4. Το βασικότερο: Η ψυχραιμία, όσο δύσκολη κι αν είναι μερικές φορές, είναι ο καλύτερος σύμβουλος τις κρίσιμες στιγμές.
5. Περαιτέρω οδηγίες: Και κάτι τελευταίο: καλό είναι να διαβάσουμε όλοι τις αναλυτικότατες οδηγίες για την πυροπροστασία και τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.