Ούτε χθες Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου, στάθηκε δυνατό να παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση- έστω και σε αρχικό στάδιο- σχετικά με την τύχη της ΚΑΜΕΛΙΑΣ στο κέντρο της περιοχής, την οποία η Δημοτική Αρχή προτίθεται να εκμισθώσει. Για το ίδιο ακίνητο, υπενθυμίζεται, η Ένωση Γονέων Διονύσου πιέζει τη Δημοτική Αρχή να το αξιοποιήσει ως Μαθητικό Στέκι, έχει μάλιστα συγκεντρώσει πάνω από 500 υπογραφές.
Η πρόθεση τγια την εκμίσθωση προκύπτει σαφέστατα από το έγγραφο της Αντιδημάρχου Οικονομικών Α. Αγαθοκλέους, με το οποίο ζητείται η σχετική γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου και το οποίο διάβασε στους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρός του Μ. Κασαπάκης. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ακόμη η τοπική σύμβουλος της Διοίκησης Β. Μελετίου (σ.σ. με απόντες τους άλλους τρεις Ν. Νικηφοράκη, Δ. Τσάμη και Γ. Καριπίδη), αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης της ΔΑΔΙΟΝ, Τ. Παντελόγλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης Μ. Κόκκαλης, η Λ. Μαγκλάρα Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων καθώς και μέλη της Ένωσης, αλλά και η Ό. Σταροπούλου εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών (ΟΓΕ) Διονύσου, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε φανερό πως από τη μια πλευρά ήταν όλοι οι παραπάνω που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της αξιοποίησης της ΚΑΜΕΛΙΑΣ για Μαθητικό Στέκι, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά πως σε ολόκληρο το Δήμο Διονύσου δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας χώρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να εκφράζονται δημιουργικά και που θα λειτουργεί ως ανάχωμα σε κινδύνους που καραδοκούν, όπως είναι τα ναρκωτικά. Και από την άλλη πλευρά ήταν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, που επικαλούμενος συζητήσεις του με κατοίκους, διαπίστωνε πως οι περισσότεροι επιθυμούσαν να επιστρέψει η ΚΑΜΕΛΙΑ στην προηγούμενη μορφή της, δηλαδή καφενείο για να μαζεύεται ο κόσμος.
Προσέθεσε μάλιστα πως ο Άγ. Στέφανος νεκρώνει μετά τις 11 το βράδυ, σε αντίθεση με τη Δροσιά που είναι γεμάτη κόσμο μέχρι αργά το βράδυ. Αυτή η αναφορά του πάντως προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των παρόντων, που του υπενθύμισαν πως στη Δροσιά ακριβώς αναφέρεται πρόσφατη καταγελία της δημοτικής συμβούλου Κ. Αυγέρη που μιλάει για συμμορίες ανηλίκων και διακίνηση ουσιών στην πλατεία της γειτονικής Κοινότητας.
Η θέση του κ. Κασαπάκη, όπως την εξέφρασε μετά από πίεση των παρευρισκομένων, συνοψιζόταν σε ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, αλλά δεν απαντούσε στο ερώτημα της Αντιδημάρχου περί εκμίσθωσης της ΚΑΜΕΛΙΑΣ.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους άφηναν σαφείς αιχμές και εξέφραζαν υπόνοιες σε ιδιαιτέρως έντονο ύφος για πίεση από τοπικά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά το σημείο, όπου βρίσκεται η ΚΑΜΕΛΙΑ: “Αλλά αναβαθμισμένη πλατεία με πιτσαρία και την πρέζα απέναντι, δεν την θέλουμε”, έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελόγλου.
“Αρχίζουμε με τον Άγ. Στέφανο που είναι το κέντρο της πόλης και όπου τα παιδιά περνούν την ώρα τους στα σκαλιά του Πολιτιστικού Κέντρου αλλά στόχος μας είναι να ανοίξουμε το θέμα και στις άλλες Δημοτικές Κοινότητες με τη δημιουργία αντίστοιχων χώρων για τη νεολαία. Όσο για την ΚΑΜΕΛΙΑ, κανένα χρηματικό ποσόν προς το Δήμο δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά με το όφελος προς τη νεολαία της πόλης”, τόνισε πολλές φορές η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Λ. Μαγκλάρα, προσθέτοντας πως δυο είναι τα προσκόμματα στα ναρκωτικά: ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
“Επένδυση στους νέους” χαρακτήρισε το Μαθητικό Στέκι ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας, που διατύπωσε και πάλι την αταλάντευτη θέση της παράταξής του να μην νοικιαστεί η ΚΑΜΕΛΙΑ, αλλά να γίνει χώρος για τη νεολαία όχι μόνο του Αγ. Στεφάνου αλλά όλου του Δήμου. Έκανε μάλιστα έκκληση στον κ. Κασαπάκη να συμβάλει ώστε η γνωμοδοτική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου να είναι διαφορετική από την πρόθεση της Διοίκησης, υπενθυμίζοντάς του παραδείγματα Προέδρων που προέταξαν το συμφέρον της πόλης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφός του Σπ. Σπηλιώτης που τόνισε πως ευθύνη του Τοπικού Συμβουλίου δεν είναι να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου αλλά να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο και τη νεολαία. Κατηγόρησε επιπλέον τη Διοίκηση του Δήμου για αποπροσανατολισμό, ώστε να αποφύγει πιθανές αντιδράσεις αλλά και την οργή του κόσμου. “Αλλά το θέμα, Μιχάλη, δεν θα μείνει εδώ. Θα βγούμε στους δρόμους και εμείς και η νεολαία”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Τη σύμφωνη γνώμη του για τη μετατροπή της ΚΑΜΕΛΙΑΣ εξέφρασε, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, και ο συνάδελφός του από τη Ροδόπολη Μ. Κόκκαλης, που προσέθεσε πως δεν μπορεί να είναι τα πάντα αριθμητική με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό όφελος.
Εξαιρετική στο σημείο εκείνο ήταν η παρέμβαση της Β. Γεωργίου από την Ένωση Γονέων, η οποία ανέφερε ονομαστικά επιχειρηματία της περιοχής, που δήλωσε πως επιθυμεί την εμπορική αξιοποίηση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ “γιατί θα φέρει περισσότερο κόσμο και νέους πελάτες στα γύρω μαγαζιά”. Η κ. Γεωργίου προσέθεσε πως το Μαθητικό Στέκι είναι ανάγκη των παιδιών και αναρωτήθηκε εύλογα “γιατί αναβάθμιση αποτελεί ένα μαγαζί με πεϊνιρλί, ας πούμε, αλλά όχι το Στέκι για τα παιδιά μας”.
Τέλος, ιδιαιτέρως οξύς και εκρηκτικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου που προειδοποίησε ευθέως τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου για τις συνέπειες μιας απόφασης που θα ευνοεί την επιχειρηματική αξιοποίηση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ: “Χάρισμά σας αυτή η Δημοκρατία- να είστε δύο μόνο, ο ένας τοπικός σύμβουλος να ψηφίζει ‘όχι’ και το θέμα να περνάει με τη δική σου διπλή ψήφο. Είσαι στέλεχος της ΝΟΔΕ Αγ. Στεφάνου, είσαι πολιτικό πρόσωπο και έχεις την πολιτική ευθύνη. Αν συνταχθείς με όσους δεν ψήφισαν την πρόταση της Ένωσης Γονέων για το Μαθητικό Στέκι, να ξέρεις πως θα βρεις μπροστά σου και τους γονείς και το ΚΚΕ”, είπε ο δημοτικός σύμβουλος.
Υπό την πίεση των παραπάνω, ο Πρόεδρος του Τοπικού δέχθηκε την πρόταση για απόσυρση του θέματος, με στόχο να διερευνηθεί πληρέστερα η κοινή γνώμη του Αγ. Στεφάνου και να επαναληφθεί η συζήτηση, με μεγαλύτερο ίσως ακροατήριο.
Ας προστεθεί εδώ και τούτο:
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Οδός Διονύσου επισημαίνει πως είναι τουλάχιστον απογοητευτικό, θέματα τέτοιας σημασίας όπως είναι σήμερα το Μαθητικό Στέκι που αφορά στην πιο ευαίσθητη κατηγορία πληθυσμού, ή οι προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου πριν από λίγο καιρό που αφορούν σε όλη την πόλη, να φτάνουν να αποφασίζονται από δυο συμβούλους και μόνο, καταργώντας την τοπική- έστω και περιορισμένη- διαβούλευση και το ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου.
Του οποίου ο ρόλος από γνωμοδοτικός υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο και γίνεται απλώς διακοσμητικός, επιτρέποντας έτσι στα μέλη του να αποφεύγουν να κάνουν την οποιαδήποτε υπέρβαση και αφήνουν τον κεντρικό Δήμο να αποφασίσει τελικά για θέματα που αφορούν και απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.