Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Διονύσου, που και πάλι παρουσιάστηκαν μαζικά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στη σημερινή (4/10) δεύτερη κατεπείγουσα συνεδρίαση, την απόφασή του σχετικά με το αίτημα καταβολής των δεδουλευμένων τους. Κι αυτό γιατί με 13 ψήφους αρνητικές από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, μία λευκή και 11 θετικές από τους συμβούλους της Διοίκησης, που και πάλι προσήλθε αποδεκατισμένη, απορρίφθηκε η εισήγηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη. Με την κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε και να ανακληθεί η έφεση που ο Δήμος- με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τον περασμένο Απρίλιο- έχει υποβάλει κατά της πρώτης εκ των πρωτόδικων αποφάσεων, που αφορά σε 12 εργαζόμενους, αλλά και να μην προχωρήσει στην άσκηση ένδικων μέσων κατά της δεύτερης πρωτόδικης απόφασης, που αφορά σε 130 εργαζόμενους του Δήμου Διονύσου.
Η εισήγηση του κ. Ζαμάνη ήταν επί λέξει: Να μην ανακληθεί η έφεση που ο Δήμος έχει ασκήσει στην πρωτόδικη απόφαση για τους 11, αλλά και να μην προσδιορισθεί δικάσιμος για την έφεση αυτή με ευθύνη του Δήμου, «προκειμένου να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» που αυτό το διάστημα συζητεί για την αντισυνταγματικότητα του μνημονιακού νόμου που κόβει μισθούς, επιδόματα και δώρα σε όλο το δημόσιο τομέα, και εν συνεχεία να επανεκτιμήσει τη στάση του. Ανάλογη ήταν και η εισήγηση του Δημάρχου για τους 138 εργαζόμενους, για τους οποίους έχει επίσης εκδοθεί ευνοϊκή πρωτόδικη απόφαση: Να προχωρήσει ο Δήμος στην άσκηση έφεσης, χωρίς να προσδιορισθεί δικάσιμος, και να περιμένει ο Δήμος τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ώστε να επανεκτιμήσει τη στάση του.
Για την ιστορία να σημειωθεί πως η λευκή ψήφος ήρθε από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Δαρδαμάνη, ενώ αν και παρούσα και καταμετρημένη η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας Π. Ταουξή, προτίμησε να απουσιάσει από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Ας προστεθούν εδώ και τα παρακάτω:
*Περίεργο επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στη Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Λουκάτου και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γρ. Ίσσαρη. Ο τελευταίος ζητούσε επίμονα από τη Γραμματέα να τον ανακοινώσει ως παρόντα, παρότι τόσο το Προεδρείο όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που στηρίζουν τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων, επιβεβαίωναν την πολύ καθυστερημένη προσέλευσή του (σ.σ. προσήλθε στην αποφώνηση του Δημάρχου και ακριβώς πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας), που κατά πάγια πρακτική στερεί από κάθε δημοτικό σύμβουλο το δικαίωμα ψήφου.
*Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γ. Φωτάκη από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, “εσφαλμένη” χαρακτήρισε ο κ. Ζαμάνης την αποχώρηση των 5 συμβούλων της Διοίκησής του πριν από 2 ημέρες, όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητείτο ως έκτακτο το θέμα των εργαζομένων και υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία, την οποία όμως ακύρωσε η αποχώρηση. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, όπως υπογράμμισε, ο Δήμαρχος εντούτοις την ίδια αποχώρηση χαρακτήρισε ταυτόχρονα “εν μέρει δικαιολογημένη” και επανέλαβε πως η Δημοτική Αρχή δεν υπεκφεύγει για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Τόνισε παράλληλα πως οι Δήμοι καλούνται- αναλαμβάνοντας τη σχετική ευθύνη- να αντιμετωπίσουν και να λύσουν ένα θέμα, για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κεντρική Διοίκηση.
*Παλαιότερα, και μέχρι το 2016, οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να ασκήσουν εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις που αφορούσαν σε εργατικές διαφορές. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται πλέον, τόνισε ο δικηγόρος των εργαζομένων Ν. Σωτηρακόπουλος, μια που το ΥΠΕΣ από το Δεκέμβριο του 2016 με σχετική τροπολογία απέδωσε στους Δήμους πλήρη ελευθερία για την άσκηση ή μη ενδίκων μέσων, αλλά και για την παραίτησή τους από ήδη ασκηθέντα.
Στη δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων αναφέρθηκε τέλος με δήλωσή του στην Οδό Διονύσου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου: “Σήμερα δικαιώθηκε η αποφασιστικότητα και η επιμονή των εργαζομένων, όπως αποδείχθηκε με τη συνεχή, δυναμική και μαζική παρουσία τους όλες αυτές τις ημέρες και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”.