Στο ίδιο έργο θεατές ήταν όσοι παρευρέθηκαν στην πρόσφατη (20/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Διονύσου για το 2019, το τελευταίο που εκπονεί η νυν Διοίκηση του Δήμου. Συνολικά παρευρέθησαν 25 δημοτικοί σύμβουλοι, με πολλές απουσίες από όλες τις παρατάξεις, μια που καταγράφηκαν παρόντες 15 στους 20 από τη Δημοτική Αρχή, 8 στους 15 από τις παρατάξεις και μόλις δυο στους 6 από τους ανεξάρτητους. Αυτοί επανέλαβαν στην πλειονότητά τους όσα είχαν πει και τα προηγούμενα χρόνια- χρησιμοποιώντας ακόμη και τις ίδιες εκφράσεις είτε, οι μειοψηφίες, για να περιγράψουν τη στασιμότητα στην εκτέλεση έργων ή την απουσία οράματος της Διοίκησης, είτε να υπεραμυνθούν των επιλογών της, όπως έκαναν στελέχη της Δημοτικής Αρχής.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως τη συνεδρίαση παρακολούθησαν δυο μόνον Πρόεδροι, του Αγ. Στεφάνου και της Ροδόπολης και ελάχιστοι δημότες, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας- Δήμος Διονύσου” και υποψήφιος Δήμαρχος Χρ. Τσεβάς. Η άδεια αίθουσα δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη σημασία που αποδίδουν στη δεύτερη- μετά από αυτή για τον Προϋπολογισμό- σημαντικότερη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου οι αιρετοί και των δυο βαθμίδων, αλλά και οι πολίτες. Ίσως στο μέλλον, με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου του Κλεισθένη Ι, η εικόνα αυτή ανατραπεί: Όπως τόνισε απογοητευμένος ο Γ. Ζυγούνας επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, “η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναγκαστεί να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία” και να ακολουθήσει ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες για την κατάρτιση τόσο του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του Προϋπολογισμού. Πάντως, και η απόπειρα της Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει- έστω και την ύστατη στιγμή, μετά από από 4 χρόνια απροθυμίας- κάποιας μορφής διαβούλευση πάνω στο Πρόγραμμα, μετά από πίεση των παρατάξεων, έπεσε στο κενό: Τον Αύγουστο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ. Ράικος είχε αποστείλει το προσχέδιο του Προγράμματος στις παρατάξεις και τους ανεξάρτητους, ζητώντας τις προτάσεις τους, αλλά- όπως ο ίδιος υπογράμμισε- “ουδείς εξ αυτών μπήκε στον κόπο να απαντήσει”- για λόγους που η κάθε παράταξη ανέλυσε στην τοποθέτησή της, ενώ φαίνεται πως δεν είχαν όλοι ειδοποιηθεί, όπως επεσήμανε ο ανεξάρτητος Σπ. Γιαννουλάτος.
Κατά τα άλλα:
Ενωτική Πρωτοβουλία: “Υποβάθμιση της διαδικασίας και αγγαρεία για τη Δημοτική Αρχή”
“Μια από τα ίδια” χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019 ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, συγκρίνοντάς το μάλιστα με τα αντίστοιχα Προγράμματα προηγουμένων τεσσάρων ετών. Για “υποβάθμιση της διαδικασίας, που για τη Δημοτική Αρχή φαίνεται να είναι αγγαρεία” μίλησε εν συνεχεία ο τέως Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως το Πρόγραμμα και πάλι δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε εισήγηση που να δείχνει τον βαθμό υλοποίησης του Προγράμματος που υλοποιείται φέτος καθώς και την εκτίμηση της Διοίκησης για το βαθμό υλοποίησης το 2019. “Πρόχειροι όπως πάντα”, συνέχισε ο κ. Καλαφατέλης δείχνοντας πως τόσο τα νέα έργα και οι νέες μελέτες του Προγράμματος 2019, όσο και τα συνεχιζόμενα, έρχονται από πέρυσι ή και παλιότερα, χωρίς καμιά ιεράρχηση. Ταυτόχρονα, απουσιάζει παντελώς ο προγραμματισμός μιας σειράς μεγάλων έργων, για τα οποία υπάρχουν οι μελέτες αλλά παραμένουν αναξιοποίητες, όπως η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Χελμού- Κρυονερίου- Μαραθώνος ή η κατασκευή της Διονύσου, η κατασκευή νέου Νεκροταφείου στη θέση Μπισμπίρι, η πρόβλεψη για κτήριο Δημαρχείου, η υπογειοποίηση καλωδίων υπερυψηλής τάσης κ.λπ. “Τελικά τι καινούργιο έχετε φέρει στο Δήμο μας από το 2014 που είστε Διοίκηση και τι θα αφήσετε στην επόμενη, εκτός από όσα σας παραδόθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια;” κατέληξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, προσθέτοντας πως αν ήθελαν τις προτάσεις των παρατάξεων, θα μπορούσαν να τις πάρουν από τις Δημοτικές Κοινότητες που και πάλι αγνοήθηκαν.
Για τη Ροδόπολη, “που το μεγαλύτερο κομμάτι της, ο οικισμός, είναι καταδικασμένο ούτε να αναπτυχθεί ούτε να διατηρηθεί ως έχει” μίλησε εν συνεχεία ο συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Γ. Κανατσούλης, χαρακτηρίζοντας την περιοχή την πλέον εγκαταλελειμμένη όλων στο Δήμο Διονύσου. Ο κ. Κανατσούλης υπενθύμισε τη δέσμευση του ίδιου του Δημάρχου από το 2015 να λυθεί το πολεοδομικό πρόβλημα της Ροδόπολης με πολιτική βούληση, υπόσχεση που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, ούτε καν με την ανάθεση μιας μελέτης: “Ούτε όραμα ούτε πολιτική βούληση έχετε”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Νέα Πνοή για τον Διόνυσο: “Έργα εική και ως έτυχεν”
“Για να υπάρξει πραγματική διαβούλευση, πρέπει πρώτα να υπάρξει βάση κοινής αποδοχής. Όταν όμως διαφωνείς με τη φιλοσοφία και πιστεύεις πως αυτό δεν είναι Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά λίστα επιθυμιών, είναι προφανές πως διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει. Ό, τι έχουμε να πούμε, θα το πούμε εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας όμως μικρές ελπίδες πως κάτι μπορεί να αλλάξει” υποστήριξε αμέσως μετά ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Για λάθη και παραλείψεις, και μάλιστα για πέμπτη συνεχή χρονιά, όσα και τα Τεχνικά Προγράμματα που έχει εκπονήσει η παρούσα Δημοτική Αρχή, που οφείλονται στην έλλειψη 5ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος, μίλησε ο κ. Φωτάκης χρησιμοποιώντας και φέτος αριθμητικά δεδομένα: Από τα 46 έργα του 2018 ελάχιστα μπήκαν στη διάρκεια του χρόνου σε τροχιά υλοποίησης, ενώ αρκετά εγκαταλείφθηκαν εντελώς αδικαιολόγητα. Από τα 39 έργα του Προγράμματος 2019, τα 31 επαναλαμβάνονται όπως και πέρυσι με τον ίδιο τίτλο και τον ίδιο προϋπολογισμό. Ο Δήμος Διονύσου ανήκει στους ελάχιστους που δεν διαθέτει ιδιόκτητη δημοτική στέγη, αλλά αντιθέτως διαθέτει 256.000 ευρώ μηνιαίως για ενοίκια. Το Αμαξοστάσιο του Δήμου εξυπηρετούσε προ Καλλικράτη τις ανάγκες μόνο του Αγ. Στεφάνου, σήμερα και των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων.
“Είναι φανερό πως δεν υπάρχει κατεύθυνση, αλλά βάζουμε έργα εική και ως έτυχε” συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής, στηλιτεύοντας και το “πρωτότυπο γεγονός, να έχουμε αρνητικές επενδύσεις για το τρίτο τρίμηνο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2018”. Ο κ. Φωτάκης επανέλαβε και φέτος πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε με τη σειρά του “λίστα επιθυμιών χωρίς κατεύθυνση και με συγκεντρωτική αντίληψη”, δεν υπάρχει καμιά εξειδίκευση ανά Δημοτική Κοινότητα, πράγμα που υποκρύπτει ένα είδος λευκής επιταγής. Αναφέρθηκε, τέλος, ειδικότερα στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, όπου εκτός του στίβου και του δαπέδου στο Κλειστό Γυμναστήριο, τίποτα άλλο δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει, τονίζοντας επιπλέον την απουσία των Τοπικών Συμβουλίων όχι μόνο από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και από τη διαδικασία ουσιαστικής υποβολής προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: “Τα ίδια έργα χωρίς ποτέ κανέναν απολογισμό”
Την παντελή απουσία δημοτών και τοπικών συμβούλων που χαρακτήρισε “αποκαρδιωτική”, διαπίστωσε απογοητευμένος, αμέσως μετά, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας, υπογραμμίζοντας και αυτός πως κάθε χρόνο οι Δημοτικές Κοινότητες επαναλαμβάνουν ό, τι και η Δημοτική Αρχή: “Δεν σκύβουν πάνω στα πραγματικά προβλήματα αναζητώντας υλοποιήσιμες λύσεις”. Παρά τη μικρή βελτίωση στην εξειδίκευση του Προγράμματος για το 2019, εντούτοις παραμένει το πρόβλημα να τσουβαλιάζονται τα έργα με γενική αναφορά, χωρίς να γνωρίζουμε σε τι αφορούν, συνέχισε ο κ. Ζυγούνας, τονίζοντας την απουσία 3-4 εμβληματικών έργων, που να δείχνουν τη στόχευση της Διοίκησης για το μέλλον της πόλης: “Είναι δυνατόν ένας Δήμος χωρίς οικονομικές δυσκολίες να μη στοχεύσει να έχει Δημαρχείο; Επαρκή σχολική στέγη, ειδικά στον Άγ. Στέφανο όπου η κατάσταση είναι εξοργιστική; Άρτιο οδικό δίκτυο; Κοιμητήριο;”
Αναγνωρίζοντας πως η επίλυση των προβλημάτων εξαρτάται και από άλλους φορείς, ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ ζήτησε μεγαλύτερη πίεση εκ μέρους του Δήμου, σε θέματα όπως στην κατασκευή της αποχέτευσης και στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, και ειδικά στον Άγ. Στέφανο. Κρίσιμο ζήτημα που έφερε αμέσως μετά στην τοποθέτησή του ο κ. Ζυγούνας ήταν η ανάγκη για συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, ενώ άσκησε εντονότατη κριτική στα έργα που εκτελεί ο Δήμος με Ίδιους Πόρους τα οποία επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και για τα οποία κανείς απολογισμός δεν έχει έρθει ποτέ. Επανέφερε τέλος την πρόταση για γενναία χρηματοδότηση των Δημοτικών Κοινοτήτων, με την υποχρέωση αυτές να προτείνουν την υλοποίηση έργων με προτεραιότητες.
Λαϊκή Συσπείρωση: Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός με ευρωπαϊκές αντιλαϊκές πολιτικές
“Το Τεχνικό Πρόγραμμα και φέτος, όπως και τα περασμένα χρόνια, είναι δεμένο με τον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό. Εμείς και στα δυο διαφωνούμε τόσο με την κατεύθυνση όσο και με το περιεχόμενο. μια που βρίσκονται μακριά από τις λαϊκές ανάγκες”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τ. Παντελόγλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (σ.σ. ο μοναδικός σύμβουλος που στις τοποθετήσεις του σηκώνεται όρθιος για να μιλήσει). Ο κ. Παντελόγλου, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της παράταξής του, υπογράμμισε πως και το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός είναι εναρμονισμένα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και μόνο όσα έργα είναι αποδεκτά υπό αυτό το πρίσμα, χρηματοδοτούνται, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης όσων έχουν τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία, και όχι της προστασίας των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.
Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από σχετικό άρθρο του Ριζοσπάστη, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ τόνισε πως ό,τι τεχνικό ή οικονομικό γίνει στο Δήμο Διονύσου, θα γίνει στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, όπως για παράδειγμα έγινε με την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με LED όπου η προμηθεύτρια εταιρεία θα αποκομίζει κέρδη για 8 χρόνια από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού που θα πληρώνουν οι δημότες. Ανέδειξε, επιπλέον, ο κ. Παντελόγλου μια άλλη πλευρά της απουσίας κοινού από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου: Το τελευταίο διάστημα, 4 φορές εργαζόμενοι και φορείς που ήρθαν να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους, είδαν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συβουλίου να τους αγνοεί: “Συνεπώς γιατί να έρθει ο κόσμος ή οι τοπικοί σύμβουλοι; Ό, τι και να πει η πλειοψηφία, αυτό και θα γίνει, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που εμείς καταγγέλλουμε”.
Έκπληξη αποτέλεσε η τοποθέτηση του τέως Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια, που αναφέρθηκε στα πολεοδομικά προβλήματα της πόλης “παρά το γεγονός ότι είχαμε συμφωνήσει με το Δήμαρχο να μην τα θίξω”. Ο κ. Λυρούδιας, ασκώντας και αυτοκριτική, αποκάλυψε πως στη διάρκεια της θητείας του, με έγγραφα που “κακώς”, όπως είπε, ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινε από τα τέλη του 2015, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου, συγκεκριμένες λύσεις για την πολεοδομική ρύθμιση των προβλημάτων της Ροδόπολης, του Κόκκινου Χωραφιού στη Δροσιά και των Αλεξανδρέικων στο Διόνυσο. Προχτές ζήτησε να τεθούν και πάλι στο τραπέζι εκείνα τα έγγραφα, μια που το γενικότερο πλαίσιο, όπως είπε, είναι ευνοϊκό για τέτοιου είδους χωρικές ρυθμίσεις. Ακόμη περισσότερο που “το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, μπορεί να μην ευνοεί μια Διοίκηση που έχει συνηθίσει να είναι αυταρχική, αλλά επιβάλλει τις συνεργασίες όλων για την αντιμετώπιση των θεμάτων πιο εύκολα και αποτελεσματικά προς όφελος του τόπου”, όπως κατέληξε χαρακτηριστικά.
Στην ουσιαστική αξιοποίηση του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο που “πρέπει να ανακατασκευαστεί εκ θεμελίων” καθώς και στην κατασκευή Κοιμητηρίου, αναφέρθηκε κυρίως ο ανεξάρτητος Γρ. Ίσσαρης, που- όπως είπε- 28 χρόνια στα κοινά, ψηφίζει πάντα Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό, μια που αυτά είναι ο μπούσουλας του Δήμου. Με την παραδοχή πως ποτέ δεν υλοποιείται ένα Τεχνικό Πρόγραμμα στο σύνολό του, χαρακτήρισε πάντως φτωχό το Πρόγραμμα για το 2019 και απογοητευτική την απουσία πολλών μελών του Σώματος.
Σημαντικότερη, τέλος, ακόμη και της συνεδρίασης για τον Προϋπολογισμό, έκρινε αυτήν για το Τεχνικό Πρόγραμμα ο επίσης ανεξάρτητος Σπ. Γιαννουλάτος, επειδή οι δαπάνες για τα έργα του Προγράμματος αντιστοιχούν συνήθως σε πάνω από το 70% του Προϋπολογισμού. “Συνοπτική έκθεση” και “περίληψη” χαρακτήρισε ο κ. Γιαννουλάτος το Πρόγραμμα για το 2019, από το οποίο απουσιάζουν έργα πνοής ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως το Αμαξοστάσιο, το Δημαρχείο, το Κοιμητήριο, ενώ πίσω έχουν μείνει και τα έργα που κατασκευάζονται με δημοτικά χρήματα, ενώ τίποτα δεν έχει γίνει για τη Σταμάτα, στην οποία εκλέγεται.
Του Τεχνικού Προγράμματος υπεραμύνθηκε πρώτος ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος, κατηγορώντας τις παρατάξεις ότι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντιδημάρχου για διαβούλευση. Τις κατηγόρησε ακόμη για πλειοδοσία ακοστολόγητων προτάσεων, που δεν συνάδει με το περιεχόμενο ενός σωστού Τεχνικού Προγράμματος, όπως είπε. Υποστήριξε μάλιστα πως φιλοσοφία έχει και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 και η Διοίκηση του Δήμου, όπως και ευαισθησίες, κυρίως στους κοινωνικούς τομείς- σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς, ΚΑΠΗ, Παιδικές Χαρές, γήπεδα, χρηματοδοτήσεις σωματείων- που δείχνουν αναπτυξιακό στόχο. Ζήτησε πάντως ο κ. Στάικος- και εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα- η μελέτη τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ροδόπολης, που εκ παραδρομής αναφέρεται δυο φορές στο Τεχνικό Πρόγραμμα, να αντικατασταθεί από την οριοθέτηση και περίφραξη των 250 στρεμμάτων Κοινοχρήστων Χώρων στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, κομμάτια των οποίων ήδη έχουν δηλωθεί στην περιουσία ιδιωτών, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή.
Τη σκυτάλη για την υπεράσπιση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019 πήρε εν συνεχεία η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα, που κατηγόρησε τις μειοψηφίες για μηδενισμό και αναφέρθηκε σε ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα: “Δεν γίνονται Παιδικές Χαρές; Πεζοδρόμια; Αποχέτευση; Ασφαλτοστρώσεις; Γήπεδα; Παιδικοί Σταθμοί; Σχολεία; Νηπιαγωγεία; Πλατείες; Τα πάντα γίνονται. Το Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να έχει όραμα αλλά να είναι και πρακτικό και εφικτό και όχι έκθεση ιδεών”, υποστήριξε η κ. Πέππα, θεωρώντας πως το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019 “έχει πιάσει όλο το φάσμα της καθημερινότητας και της λειτουργίας της πόλης και της ζωής των δημοτών”. Παραδέχτηκε πάντως με τη σειρά της ότι αυτό που πρέπει άμεσα να λυθεί είναι το πολεοδομικό της Ροδόπολης, όντας υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής: “Νομίζω πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, νομίζω πως θα λυθεί και αυτή είναι η πραγματικότητα”.
Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης που στις αιτιάσεις των μειοψηφιών για τα πολεοδομικά προβλήματα που καθυστερούν να λυθούν, υπενθύμισε την αιτία τους, το μεγαλύτερο όλων των προβλημάτων, που δεν είναι άλλο από τους δασικούς χάρτες και το πρόβλημα που από το 2015 έχουν δημιουργήσει σε 4 από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες: Σε ένα ρευστό σκηνικό, οι όποιες ενέργειες της Διοίκησης θα μπορούσαν να αφήσουν το Δήμο εκτεθειμένο και οικονομικά, όπως συνέβη και με την περίπτωση της πολεοδομικής μελέτης της Άνοιξης, που δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αναγκαστεί να επιστρέψει τη σχετική χρηματοδότηση. Υπογράμμισε επιπλέον ο κ. Ζαμάνης πως μελέτες που παρέμεναν αναξιοποίητες επί σειρά ετών, υλοποιήθηκαν από τη δική του Διοίκηση που “είτε το θέλετε είτε όχι είναι η Διοίκηση που θα αφήσει τρεις νέους Παιδικούς Σταθμούς, τρία νέα σχολεία και δυο ακόμη δημοπρατημένα, πλέον των 12 χιλιομέτρων αντιπλημμυρικά, 12 Παιδικές Χαρές, 2 Κλειστά, 4 καινούργιους τάπητες γηπέδου και 100 επιπλέον δημοπρατημένα χιλιόμετρα αποχέτευσης. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη αυτής της δημοτικής περιόδου. Το σίγουρο είναι πως στις 5 από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες θα έχουν γίνει, κοστολογημένα, περισσότερα από όσα είχαν γίνει τις δυο προηγούμενες θητείες μαζί, και μάλιστα σε μια εποχή δύσκολη. Για τη δουλειά που κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε με καθαρά χέρια, είμαστε υπερήφανοι”, κατέληξε ο Δήμαρχος.