Το ερώτημα δεν είναι σε καμιά περίπτωση ρητορικό. Τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, το πώς αυτή η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται την εφαρμογή των Κανονισμών και των κανόνων, που εκπονήθηκαν, ψηφίστηκαν και εντέλει καταστρατηγούνται.
Πιο συγκεκριμένα:
Όπως κατέγραψε η Οδός Διονύσου, στη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή θα συζητούσε μεταξύ άλλων και το αίτημα του μισθωτή του δημοτικού περιπτέρου στο Διόνυσο, να επανεξεταστεί η απόφαση περί έκπτωσης και έξωσής του, μια που το χρέος του προς το Δήμο, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο, ανερχόταν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ και τούτο: Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το θέμα της ασυνέπειας του εν λόγω μισθωτή απασχόλησε την Οικονομική Επιτροπή. Τον Οκτώβριο του 2017, μπροστά σε χρέος που και πάλι ανερχόταν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ η ίδια Επιτροπή είχε δώσει, με εισήγηση Δημάρχου, ανάσα ζωής 1-2 μηνών στο μισθωτή, μια που είχε προχωρήσει σε διακανονισμό τής μέχρι τότε οφειλής. Μετά, όμως, από ένα διάστημα έγκαιρης καταβολής του ενοικίου, ο μισθωτής απεδείχθη και πάλι ασυνεπής, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Εσόδων να ζητήσει ξανά την κίνηση της διαδικασίας για την έκπτωσή του. Ακολουθήθηκε, δηλαδή, εν προκειμένω αυτό που η υπογεγραμμένη σύμβαση προβλέπει ρητά και που είχε παγώσει για ενάμιση χρόνο: Αν υπάρξει καθυστέρηση ή ασυνέπεια στην καταβολή του μισθώματος έστω και δυο μηνών, τότε η Οικονομική Επιτροπή κηρύσσει το μισθωτή έκπτωτο και κινεί τη διαδικασία έξωσής του.
Με το ξεκίνημα της σημερινής σχετικής συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, ανακοίνωσε πως νέα στοιχεία από τις Υπηρεσίες του Δήμου μιλούσαν για αποπληρωμή του νέου χρέους, αφού κοινοποιήθηκε στο μισθωτή η απόφαση περί έξωσής του. Έτσι η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει το αίτημα του μισθωτή- που συνοδευόταν πάντως από αρνητική εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Α. Ακριτίδου– υπό το πρίσμα αυτής της εξέλιξης. Με το επιπλέον δεδομένο μάλιστα πως σήμερα το βράδυ, στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται και η έγκριση της απόφασης για την έξωση του μισθωτή του περιπτέρου .
Το θέμα είχε ήδη αρχίσει να περιπλέκεται: Να συζητηθεί απόψε και ως έχει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ή να αποσυρθεί, ή να αποφασίσει και πάλι η Οικονομική Επιτροπή με δεδομένα τα νέα στοιχεία, και η νέα αυτή απόφασή της να παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση;
Στα παραπάνω ερωτηματικά προστέθηκε βέβαια και η δυνατότητα, τελικά, του μισθωτή να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι του Δήμου, μια που ήδη δυο φορές έχει αποδειχθεί ασυνεπής: “Είτε δεν τα βγάζει πέρα είτε είναι αμελής”, είπε η Αντιδήμαρχος και αναρωτήθηκε- ρητορικά προφανώς- ποια τακτική θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος. Τον ίδιο προβληματισμό εξάλλου εξέφρασε και ο κ. Ζαμάνης, επικαλούμενος την επαγγελματική του εμπειρία ως λογιστή: «Αν κάποιος δυσκολεύεται στο νοίκι, αυτό σημαίνει πως δεν βγάζει το μεροκάματο και μπαίνει συνεχώς μέσα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Εντωμεταξύ ακόμη ένα νέο στοιχείο έκανε την εμφάνισή του στη διάρκεια της συζήτησης, μια που με πρόσφατο έγγραφό του στις 5 Δεκεμβρίου ο μισθωτής ζητεί να ανακληθεί η απόφαση της Επιτροπής για την έκπτωση και έξωσή του.
Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν αμέσως μετά η τοποθέτηση του Θ. Στάικου, κατοίκου της περιοχής και υπέρμαχου της διατήρησης της λειτουργίας του περιπτέρου πάση θυσία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Στάικο οι όροι των συμβάσεων είναι γραμμένοι από γραφειοκράτες δημοσίους υπαλλήλους, που καλά κάνουν, αλλά “εμείς (σ.σ. ο Δήμος, η Οικονομική Επιτροπή ή και το Δημοτικό Συμβούλιο) είμαστε πολιτικό πρόσωπο και παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις που έχουν και κόστος και κινδύνους και πολλές φορές κινούμαστε στα όρια της νομιμότητας”, όπως είπε επί λέξει. Προέτρεψε μάλιστα τους συναδέλφους του- όλους από τη Διοίκηση, μια που ουδείς είχε προσέλθει από τη μείζονα μειψηφία- “να μην παρασυρόμαστε από όσα λένε οι υπάλληλοι, που καλά κάνουν και τα λένε, αλλά να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη για τις πολιτικές αποφάσεις μας. Τόσοι χρωστάνε παντού, το μισθωτή του περίπτερου διάλεξε ο Δήμος για να κυνηγήσει με το τουφέκι; Ας έρθει δικαστής να μας δικάσει που αφήνουμε κάποιον να ζήσει”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ.
Η τελική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής κάνει δεκτό κατά πλειοψηφία 4-2 το αίτημα του μισθωτή να επανεξεταστεί η απόφαση για την έκπτωσή του, με την Αντιδήμαρχο να στηρίζει την αρνητική εισήγησή της και το Δήμαρχο να ψηφίζει λευκό, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να αποσυρθεί το θέμα από την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ένα το κρατούμενο.
Γιατί λίγο αργότερα, όταν συζητούνταν τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, ο ίδιος ο κ. Ζαμάνης δήλωσε ευθαρσώς- και πολύ σωστά- πως αν δεν υπάρχουν κανόνες, τότε οδηγούμαστε στην αναρχία: “Αν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας κάτι, αυτό είναι ο έλεγχος, τα τέλη και η επιβολή. Αν δεν γίνει κάποιος κακός, τότε η πόλη θα μείνει στο ίδιο αποτέλεσμα”, είπε επί λέξει. Για να συμπληρώσει ο κ. Στάικος- ευθαρσώς, επίσης πολύ σωστά, αλλά λησμονώντας προφανώς τα όσα υποστήριζε λίγο νωρίτερα: “Όταν ψηφίζονται οι νόμοι αλλά δεν εφαρμόζονται γιατί δεν υπάρχουν οι διαδικασίες παρακολούθησης και εφαρμογής τους, τότε γελοιοποιείται η Διοίκηση”.
Ακριβώς. Όπως έγινε, φερ’ ειπείν, και με τον Κανονισμό Παραχώρησης και Λειτουργίας των Πολιτιστικών Κέντρων: Αν και ρητά (άρθρο 3) απαγορεύεται να δίδονται για μπαζάρ, εντούτοις το Πολιτιστικό της Δροσιάς, όπως έγραψε προ ημερών η Οδός Διονύσου, παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.
Το συμπέρασμα είναι και πάλι το ίδιο: Γιατί να συζητούνται και να ψηφίζονται οι όποιοι Κανονισμοί; Και γιατί να υπογράφονται οι συμβάσεις; Για να αποδεικνύεται, συχνά πυκνά, πως είναι για πέταμα;