Αποφασισμένοι να ξεκινήσουν νέο αγώνα, ώστε να απομακρυνθεί η δεύτερη κεραία που πρόσφατα τοποθετήθηκε απέναντι από το Γυμνάσιο και Λύκειο Κρυονερίου, εμφανίστηκαν χθες Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου όσα- λίγα, πάντως- μέλη των δυο Συλλόγων Γονέων συμμετείχαν στην έκτακτη κοινή Γενική Συνέλευση. Και αυτό, όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες εκδικάσθηκε ενώπιον του ΣτΕ η υπόθεση με την απομάκρυνση κεραίας, που είχε τοποθετηθεί παλιότερα- και παραμένει- στο ίδιο σημείο.
Το νέο στοιχείο που έφερε στη χθεσινή συζήτηση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Δ. Βάτσος ήταν η δικαστική απόφαση του 2018 για την απομάκρυνση κεραίας που είχε τοποθετηθεί από ιδιώτη δίπλα σε σχολείο σε περιοχή της Κορινθίας. Η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στην αρχή της προφύλαξης, ενώ δέχεται πως ακόμη και αν δεν υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στον άνθρωπο, εντούτοις οι πιθανότητες αρκούν.
Οι γονείς, που και οι ίδιοι επεσήμαναν τη χαμηλή συμμετοχή μελών από τους δυο Συλλόγους, αποφάσισαν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε συγκεκριμένες ενέργειες:
*Θα φέρουν το θέμα προς συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο Κρυονερίου, με πρωτοβουλία των τοπικών συμβούλων Α. Χατζηαθανασίου και Β. Κάουλα και με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Δ. Χριστόπουλου. Καλούν μάλιστα τους γονείς να προσέλθουν μαζικά στη συνεδρίαση, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα- Τετάρτη 13 ή Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου.
*Σειρά, αμέσως μετά, θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ζητήσουν τη στήριξη του Δήμου σε όσες ενέργειες αποφασιστούν, που θα περιλαμβάνουν και την κοστοβόρα άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για μια ακόμη φορά.
*Ευαισθητοποίηση των παιδιών αναφορικά με τη χρήση του κινητού στο σχολείο- ήδη στο Γυμνάσιο τα κινητά έχουν απαγορευθεί, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ το Λύκειο δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση
*Αναζήτηση τρόπων διαμαρτυρίας, όπως η ολιγόωρη αποχή των παιδιών από τα μαθήματα με παράλληλη μαζική παρουσία των γονιών τους, θεατρικό δρώμενο κ.λπ.
*Κινητοποίηση των Συλλόγων Γονέων και από τις άλλες σχολικές βαθμίδες- Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- μια που οι μικροί σήμερα μαθητές, αύριο θα φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
Η πλέον άμεση, πάντως, ενέργεια θα είναι το αίτημα προς τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Δήμο Διονύσου για την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στα τζάμια των παραθύρων, που “βλέπουν” προς την κεραία. Τα φίλτρα κρίθηκαν αναγκαία μετά και από πρόταση ιδιώτη που παλαιότερα πραγματοποίησε ανεξάρτητες μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο χώρο του σχολείου. Αποτελούν, εντούτοις, προσωρινή μόνο αντιμετώπιση του προβλήματος, με την οριστική λύση να είναι η απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα από το κτήριο, όπως όλοι συμφώνησαν.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί το σκεπτικό της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, που με απόφασή του το 2018 διατάσσει την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, τοποθετημένης σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από δυο εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στο χωριό Βέλο. Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας παραβίασε την ευρωπαϊκή αρχή της προφύλαξης, σύμφωνα με την οποία: Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης βλάβης στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται η εγκατάσταση, καθώς και στο περιβάλλον, ακόμη και αν δεν μπορεί να αποδειχθεί πλήρως η αιτιώδης σχέση μεταξύ της επίμαχης εγκατάστασης και των επιβλαβών συνεπειών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει. Το Δικαστήριο, παράλληλα δέχεται πως η εταιρεία πλήττει συνταγματικά κατοχυρωμένα αγαθά, όπως η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και το περιβάλλον, και θα πρέπει να απομακρύνει την εγκατάσταση εντός 30 ημερών από την επίδοση της απόφασης, διαφορετικά κινδυνεύει με πρόστιμο 5.900 ευρώ για κάθε ημέρα που παραβιάζει την απόφαση αυτή.