Να εξεταστεί η περίπτωση επίταξης ιδιωτικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου, να ενισχυθεί το προσωπικό καθώς και ο στόλος των εκχιονιστικών οχημάτων με σχετικές προμήθειες, και να ασκείται η εποπτεία αποχιονισμού από τη Δημοτική Κοινότητα και όχι αποκλειστικά από τον κεντρικό Δήμο. Αυτά αποφάσισε στη σημερινή Παρασκευή 15/2 συνεδρίασή του το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, που συζήτησε- αν και όχι εντός Ημερησίας Διατάξεως- το θέμα της διαχείρισης της χιονόπτωσης στη διάρκεια του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ τον Ιανουάριο, ώστε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα. Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει τη συζήτηση του σχετικού θέματος ο τοπικός σύμβουλος με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο Δ. Ρούσσος, ζητώντας επιπλέον την παρουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου (και) Πολιτικής Προστασίας Π. Ταουξή, η οποία και παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, μαζί με τους Τ. Μπάση δημοτικό σύμβουλο της Διοίκησης και Γ. Καλαφατέλη επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Η πυκνή χιονόπτωση, σήμερα το μεσημέρι, στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου ήταν το ιδανικό σκηνικό για να θυμηθούν οι παρευρισκόμενοι εκείνες τις ημέρες του Ιανουαρίου, οπότε ο δημοτικός μηχανισμός παρουσίασε τεράστιες αστοχίες, με αποτέλεσμα να ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας από όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Αυτές και μετέφερε επιγραμματικά ο κ. Ρούσσος, θυμίζοντας πως τα εκχιονιστικά περνούσαν, έπαιρναν το χιόνι χωρίς να ρίχνουν αλάτι- γιατί αλάτι δεν είχαν, συμπλήρωνε ο τοπικός σύμβουλος της Διοίκησης Γ. Δανέζης από την περιοχή της Αναγέννησης- και άφηναν πίσω τους πάγο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο κόσμος: «Είναι πτωχευμένη η περιοχή μας; Τα 4 μηχανήματα που είχαμε παλιότερα πού είναι;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε ο τοπικός σύμβουλος.
Με τις διαπιστώσεις αυτές συμφωνούσε και η συνάδελφός του με την Ενωτική Πρωτοβουλία Π. Οικονομάκου, επιμένοντας πως η εποπτεία και για χιόνι και για φωτιά πρέπει να γίνεται από κάθε Δημοτική Κοινότητα, με ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή και όχι από τον κεντρικό Δήμο με προσωπικό που θέλει καθοδήγηση την κρίσιμη ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τους παραπάνω συμφωνούσε- αν και σε ηπιότερους τόνους- και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τ. Μπάσης. Ο τελευταίος μάλιστα, από τις 10 Ιανουαρίου έχει στείλει αίτημα στις αρμόδιες Αντιδημαρχίες Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος ζητώντας την ενίσχυση των οχημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού, γιατί αυτά που έχει σήμερα η Δημοτική Κοινότητα δεν επαρκούν.
Το περίεργο καιρικό φαινόμενο εκείνων των ημερών, την ανεπάρκεια του μόνιμου προσωπικού που έχει μειωθεί κατά το 1/3, τους ασυνείδητους συμπολίτες- με ονοματεπώνυμο!- που προσποιούνταν βαρειές ασθένειες και τηλεφωνούσαν για επείγοντα αποχιονισμό στους δρόμους και τις ράμπες τους με αποτέλεσμα να ανατραπεί το σχέδιο αντιμετώπισης σφοδρής χιονόπτωσης, τους ιδιώτες με μηχανήματα και οχήματα που αρνούνται να βοηθήσουν το Δήμο γιατί ακόμη τους χρωστάει από το καλοκαίρι την επείγουσα αποκομιδή κλαδιών μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, την ολιγωρία της Περιφέρειας. Αυτά αντέταξε στις διαμαρτυρίες των τοπικών συμβούλων η Αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως αν έγινε κάποιο λάθος- “γιατί τίποτα δεν γίνεται ποτέ τέλειο”- αναλαμβάνει την ευθύνη: “Αστοχίες έγιναν. Έπεσαν όμως 470 τόνοι αλάτι, όχι σπασμωδικά αλλά εκεί που έπρεπε να πέσει. Έλειπαν υπάλληλοι, η Περιφέρεια έστειλε μηχάνημα για τη Λ. Διονύσου που χάλασε, άλλο ένα φράκαρε στο φράγμα του Μαραθώνα, δεχτήκαμε απειλές για μήνυση και αγωγή από δημοσιογράφο, μας έπαιρναν τηλέφωνο να καθαρίσουμε και μέσα στα σπίτια τους”, έλεγε χαρακτηριστικά η κ. Ταουξή. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως δεν φάνηκε διατεθειμένη να εξετάσει τις προτάσεις που ακούστηκαν.
Όπως για παράδειγμα, την επίταξη ιδιωτικών οχημάτων, όπως πρότεινε ο κ. Ρούσσος, και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Αντιδήμαρχος, κάτι που και η ίδια παραδέχτηκε λόγω οικογενειακής επιχείρησης. Ή ακόμη, την απειλή επιβολής προστίμων σε όσους επικαλούνται φανταστικές παθήσεις ή έκτακτες καταστάσεις για να κινητοποιήσουν το δημοτικό μηχανισμό προς όφελός τους όταν άλλοι συμπολίτες βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, όπως πρότεινε η κ. Οικονομάκου. Ή την αναθεώρηση των προτεραιοτήτων, ανάλογα με τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, όπως πρότεινε ο κ. Δανέζης. Ή, τέλος, την ανάγκη αύξησης των οχημάτων και του προσωπικού της Δημοτικής Κοινότητας- καλούσε μάλιστα τον Πρόεδρο να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία να αναδιανείμει τα μηχανήματα στις 7 Δημοτικές Κοινότητες!
Κομβικό σημείο στη συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας τα πνεύματα οξύνθηκαν αρκετές φορές, ήταν η συγκέντρωση όλων των μηχανημάτων και των οχημάτων στο Αμαξοστάσιο του Δήμου. Έχει πολλές φορές αναφερθεί από την Οδό Διονύσου η σχετική διαμαρτυρία των Δημοτικών Κοινοτήτων που το 2011, με τη σύσταση του καλλικρατικού Δήμου, είδαν να απογυμνώνονται από όλο τον εξοπλισμό τους. Εκείνη η απόφαση της Διοίκησης Καλαφατέλη, την οποία υπενθύμισε η Αντιδήμαρχος, εξακολουθεί και σήμερα να ισχύει, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τόσο η αδυναμία των Κοινοτήτων να αντιμετωπίσουν άμεσα έκτακτες ανάγκες, όσο και οι διαμαρτυρίες των Προέδρων τους, κυρίως στη Ροδόπολη, τη Σταμάτα και το Διόνυσο.
Και έγινε αφορμή να μεταφερθεί η παραταξιακή αντιπαράθεση από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σ’ αυτήν του Τοπικού.
Η “μπάλα” πήρε και τον τοπικό σύμβουλο Δ. Ρούσσο, ο οποίος απηύθυνε το προηγούμενο διάστημα ανοιχτή επιστολή στην κ. Ταουξή και τον οποίο η Αντιδήμαρχος προέτρεψε να πάει να γράψει σε καμιά Διονυσοσκουφίτσα! Αλλά και την Οδό Διονύσου, γιατί ρώτησε αν το σχέδιο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας είναι εγκεκριμένο από την Περιφέρεια, άρα δημοσιοποιήσιμο (σ.σ. για την ιστορία, το σχέδιο αυτό εγκεκριμένο δεν είναι, όπως παραδέχτηκε αργότερα και κατ’ ιδίαν η κ. Ταουξή).
Αναπάντητο, επιπλέον, έμεινε το ερώτημα της κ. Οικονομάκου: Έχει αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό, ώστε στην επόμενη σφοδρή χιονόπτωση ο δημοτικός μηχανισμός να ανταποκριθεί καλύτερα;
Ερώτημα που θα μπορούσε να απευθύνεται και στη συναρμόδια Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και την Α. Πέππα, που, κατά την κ. Ταουξή, είναι αρμόδια για το προσωπικό, τα μηχανήματα, τα οχήματα και τις αγορές εξοπλισμού.