logo


Τις σκέψεις του για μια ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, όπως την έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα για διαβούλευση η παράταξη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο», καταθέτει παρακάτω ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης Μ. Κόκκαλης, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει σταματήσει να υποστηρίζει και να διεκδικεί σθεναρά την απόδοση αρμοδιοτήτων στα Τοπικά Συμβούλια. Ο κ. Κόκκαλης χαρακτηρίζει αποτυχημένο το διοικητικό μοντέλο της Δημοτικής Αρχής Ζαμάνη και υπογραμμίζει πως οι επεξεργασμένες προτάσεις της Δύναμης Ευθύνης για την αποκέντρωση είναι στη σωστή κατεύθυνση και εφόσον εφαρμοστούν, θα δώσουν αποτελέσματα τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου, προς όφελος του πολίτη:

Ροδόπολη, 19 Μαρτίου 2019

Σκέψεις για την αποκέντρωση

Η εμπειρία μου από τη λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, σε σχέση με την καθημερινότητα στη Ροδόπολη, οδηγεί σε κάποιες κρίσιμες και κατά τη γνώμη μου χρήσιμες διαπιστώσεις.

Πρώτον, η τοποθέτηση της έδρας του Δήμου εκτός των ορίων της Κοινότητας και η λήψη  σε κεντρικό επίπεδο- αποφάσεων που επηρεάζουν ουσιαστικά κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών τοπικά, προκαλεί από μόνη της εύλογες επιφυλάξεις.

Δεύτερον, η συγκέντρωση στο Δήμο όλων των πόρων (οικονομικών, προσωπικού, μέσων, εξοπλισμού) και ο κεντρικός έλεγχος και συντονισμός ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον σκεπτικισμό.

Τρίτον, οι δυο προηγούμενες επισημάνσεις σχετίζονται –εν δυνάμει- με περιορισμένη αποτελεσματικότητα, δυσλειτουργίες και χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τέταρτον, η καλή συνεργασία -σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων- μεταξύ αιρετών σε θέσεις ευθύνης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και να λυθούν προβλήματα. Όμως, είναι απολύτως ανεπίτρεπτο να συνδέεται η ποιότητα της ζωής των πολιτών, ακόμη και η ασφάλειά τους, με την καλή διάθεση και τις αγαθές προθέσεις προσώπων. Ειδικά όταν υπάρχουν περιπτώσεις που έχει πλειοδοτήσει η ανεπάρκεια, το προσωπικό μικροπολιτικό όφελος, η εμπάθεια και ο απόλυτος παραλογισμός. Δηλαδή, τι να περιμένουμε με τον νέο Κλεισθένη, που οι Πρόεδροι και  τα Τοπικά Συμβούλια δεν θα «ελέγχονται» υποχρεωτικά από την παράταξη του Δημάρχου;

Πέμπτον,  ενώ η πρώτη Kαλλικρατική δημοτική περίοδος επί δημαρχίας Καλαφατέλη αναλώθηκε στη συνένωση των επτά Tοπικών Eνοτήτων και την αποκατάσταση μιας νέας λειτουργικής ισορροπίας, επί δημαρχίας Ζαμάνη γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς αυταρχισμού και μιας απίστευτης συγκέντρωσης υπερ-εξουσιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία με τις θεσμικές και εξωθεσμικές παρεμβάσεις τους προκάλεσαν ασφυξία στα Τοπικά Συμβούλια.

Έκτον, η τραγική καθημερινότητα (μπάζα παντού, σκουπίδια έξω από ξεχειλισμένους κάδους, λειψή ανακύκλωση, κλαδέματα που σαπίζουν στα πεζοδρόμια, λακκούβες στους δρόμους και δεκάδες ζημιές σε αυτοκίνητα, λάσπες και πλημμύρες το χειμώνα, χώματα και σκόνη το καλοκαίρι, αποκλεισμοί με την πρώτη χιονόπτωση) είναι η απόδειξη ότι το διοικητικό μοντέλο που εφαρμόζει η δημοτική αρχή Ζαμάνη έχει αποτύχει.

Είναι ώρα να συζητήσουμε τρόπους ώστε να μπει και πάλι ο Πολίτης στο κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με γενναία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων (οικονομικών, προσωπικού, μέσων, εξοπλισμού). Αποκέντρωση που ο κ. Ζαμάνης, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του και τις μετεκλογικές επανειλημμένες και πιεστικές εισηγήσεις μας, αρνήθηκε. 

Οι επεξεργασμένες προτάσεις της «Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο» είναι στη σωστή κατεύθυνση και η εφαρμογή τους θα δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα από την πρώτη μέρα και πολύ περισσότερα σε βάθος τετραετίας. Η πρόσκληση που απευθύνει για διάλογο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για διαπαραταξιακή συζήτηση και συναίνεση σε ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τον Πολίτη και την καθημερινότητά του. 

   

                                                          Μανώλης Κόκκαλης

                                                        Πρόεδρος Δ.Ε. Ροδόπολης