logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Διονύσου παρέλαβε, κατόπιν ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο κλαδοθρυμματιστικό μηχάνημα στην Ελλάδα,   αξίας 422.592,000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η παραλαβή του μηχανήματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Διονύσου κ. Διονύση Ζαμάνη, της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κας Αγγελικής Πέππα και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Ο νέος κλαδοφάγος  που προμηθεύτηκε ο Δήμος Διονύσου, με ανοικτή και αδιάβλητη διαγωνιστική διαδικασία, είναι ο πιο σύγχρονος του είδους στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από:

ï Ασφάλεια στη χρήση, εργονομία και ευχρηστία

ï Οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας

ï Χαμηλές εκπομπές ρύπων, με κινητήρα τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

ï Υψηλό αυτοματισμό και δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης της λειτουργίας του

ï Ευελιξία και δυνατότητα προσαρμογής στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες, με δυνατότητα μεταβολής του παραγόμενου υλικού

Το μηχάνημα υποδέχεται μεγάλες ποσότητες φυτικών απορριμμάτων και ξυλείας και τα τεμαχίζει σε μικρά θρύμματα, τα οποία έχουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:

ï Όσο τα θρυμματισμένα κλαδιά παραμένουν προς φόρτωση και μεταφορά για την τελική τους απόρριψη, λόγω της συμπύκνωσης αυτών, εξαλείφονται οι μεγάλες «παγίδες» αέραοξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό, δεν αναφλέγονται εύκολα όπως οι όγκοι αθρυμμάτιστων κλαδιών ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

ï Τα θρύμματα είναι εύκολα βιοαποδομήσιμα και αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη βιολιπάσματος. Επίσης, μπορούν να χρησιμεύσουν ως καύσιμη βιομάζα.

ï Μειώνεται πολύ ο όγκος των κλαδιών και το κόστος μεταφοράς σε μονάδα υποδοχής και επεξεργασίας.

Ο νέος κλαδοφάγος τέθηκε ήδη σε λειτουργία ενώ εκπρόσωποι της αυστριακής εταιρείας κατασκευής του, εκπαιδεύουν υπαλλήλους του Δήμου στη χρήση του.

Διονύσης Ζαμάνης: «O Δήμος μας, είναι πρωτοπόρος  στη φροντίδα του περιβάλλοντος, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την πολιτική προστασία

Ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Διονύσης Ζαμάνης  δήλωσε σχετικά: «O Δήμος μας πρωτοπορεί στη φροντίδα του περιβάλλοντος,  την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και τη μέριμνα για την πολιτική προστασία. Με την αγορά του νέου κλαδοφάγου, θα επεξεργαζόμαστε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολύ μεγάλες ποσότητες «πράσινων απορριμμάτων» την εαρινή και φθινοπωρινή περίοδο κατά την διάρκεια των οποίων, οι δημότες και τα συνεργεία του Δήμου κλαδεύουν. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε πόρους και χρόνο. Ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην ακόμα μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και μειώνουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ήδη, είμαστε ο δεύτερος δήμος από τους 66 της Αττικής στην ανακύκλωση και συνεχίζουμε την προσπάθεια, με έργα σε  όλους τους τομείς

Η αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κα Αγγελική Πέππα σημειώνει : «Ο Δήμος με το νέο κλαδοφάγο εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό για το περιβάλλον και τους δημότες του. Το καινούριο μηχάνημα αναδεικνύει το Δήμο μας σε καινοτόμο της διαχείρισης των βιοαποδομήσιμων υλικών στα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών  της Ευρώπης. Η προμήθεια του κλαδοφάγου ολοκληρώθηκε με συνεργασία πολλών υπηρεσιών του Δήμου, κάτι που αποδεικνύει ότι όταν όλοι μαζί εργάζονται με στόχο το κοινό καλό, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα της  αντιδημαρχίας και την υπηρετούμε με κάθε πρόσφορο μέσο

Ο δήμος Διονύσου είναι ένας από τους πιο πράσινους δήμους της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας, με μεγάλη έκταση ενδοαστικού πρασίνου. Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, οι προσπάθειες του Δήμου και η υπεύθυνη στάση των πολιτών κράτησαν το φυσικό περιβάλλον αλώβητο. Η συχνή περιποίηση και το κλάδεμα των δέντρων, ως μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών, δημιουργεί την ανάγκη διαχείρισης χιλιάδων κυβικών μέτρων πράσινων απορριμμάτων, δηλαδή φυτικών καταλοίπων. Με την αγορά του νέου μηχανήματος, ο Δήμος υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των μεγάλων ποσοτήτων φυτικών απορριμμάτων και ξυλείας. Επιπλέον, με την  κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση, ανακυκλώνει με τον καλύτερο τρόπο τα κηπαία απορρίμματα, αντί απλά να τα συλλέγει και να τα μεταφέρει στις υποδομές του ΕΔΣΝΑ, κάτι το οποίο έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για τον Δήμο (τόσο για τη μεταφορά τους, όσο και για το τέλος εισόδου).