Απολογούμενη για τη θέση της αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Αγ. Στεφάνου Ε. Μουλού, της οποίας το σχολείο αποτελεί “προνομιακό” πεδίο βανδαλισμών. Η κ. Μουλού, υπενθυμίζεται, είχε εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, που ήρθε προς συζήτηση στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση, ακριβώς 20 ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής (7/5) η Διευθύντρια του Δημοτικού είχε υπογραμμίσει τις παραμέτρους εκείνες που επιτρέπουν την ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών μέσα στα σχολεία- ενίσχυση ακροδεξιών αντιλήψεων στην πόλη μας, κτηριακές υποδομές απαξιωμένες, απουσία δημιουργικών διεξόδων για τη νεολαία- και οι οποίες δεν της επέτρεπαν να συνταχθεί ανεπιφύλακτα με το μέτρο των καμερών στα σχολεία. Αυτού του είδους οι ενέργειες, είχε προσθέσει η δασκάλα με τα 35 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιφυλάσσουν στους εκπαιδευτικούς άλλο ρόλο από αυτόν για τον οποίο είναι ταγμένοι, να αλλάξουν δηλαδή την κοινωνία, ενώ είναι αμφίβολο αν αποδειχθούν αποτελεσματικές. Την ίδια απορριπιτική στάση κράτησε και η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Λ. Μαγκλάρα, η οποία και έδωσε τη μοναδική αρνητική ψήφο στην εισήγηση. Έχει εδώ σημασία να αναφερθεί πως και οι δυο είναι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, εντούτοις στην Επιτροπή προσήλθαν με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού και της Προέδρου της Ένωσης Γονέων αντιστοίχως.
Λίγες ώρες αργότερα, έκπληκτες και οι δύο είδαν να δημοσιεύεται δήλωση της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Λ. Κανακάρη, υποψήφιας με την παράταξη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, όπου οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο μέτρο των καμερών αποκαλούνται συλλήβδην “αλητεία” χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Αμέσως μετά, ακολούθησε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που από την πλευρά της μιλάει για “πολιτική αλητεία”, καλύπτει πλήρως τις δυο υποψήφιές της, και υπογραμμίζει πως “Ο φασισμός, ο ρατσισμός, η παραβατικότητα δεν χτυπιούνται με κάμερες και μεγάφωνα, χτυπιούνται με πολιτισμό, με μαθητικά στέκια και με παιδεία που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών”.
Η αντιπαράθεση για τις κάμερες μεταξύ δημοτών και Προέδρου Σχολικής Επιτροπής συνεχίστηκε και στο facebook, ενώ ο χαρακτηρισμός “αλητεία” δεν έχει μέχρι σήμερα ανακληθεί δημοσίως από την κ. Κανακάρη.
Απορημένη και στενοχωρημένη για τις παραπάνω εξελίξεις, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού μιλά σήμερα στην Οδό Διονύσου για την αποκατάσταση της αλήθειας:
Το θέμα θα είχε λήξει αν η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, η κυρία Κανακάρη, δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη αλητεία. Όσον αφορά στην εμπλοκή του ονόματός μου, που το τιμώ, δεν επιτρέπω να χρησιμοποιείται για πράγματα που ούτε έχω πει ούτε έχω υπονοήσει. Τιμώ όμως και το ρόλο μου ως εκπαιδευτικού και παιδαγωγού επί 35 χρόνια, και αυτό το απέδειξα μέσα στη Σχολική Επιτροπή με την τοποθέτησή μου: Για τα σημερινά φαινόμενα εμείς έχουμε ευθύνη για τα παιδιά που έχουν ξεφύγει. Αυτά τα παιδιά, που δεν βρίσκουν πουθενά διεξόδους, ας πούμε Κέντρα Νεότητας, μπαίνουν στα σχολεία και τα σπάνε. Αντί λοιπόν να τα προσεγγίσουμε- γιατί τα ξέρουμε- και να τα βοηθήσουμε, βάζουμε κάμερες. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι επικίνδυνο, γιατί οδηγεί στην καταστολή, εκεί που θα έπρεπε να επιλέξουμε την πρόληψη. Τα παραπάνω είπα στην Επιτροπή, ως εκπρόσωπος της εκπαιδευτικής κοινότητας, χωρίς καμιά πρόθεση να προσβάλω ή και να μειώσω την αγωνία της Σχολικής Επιτροπής, την οποία μοιράζομαι και εγώ, για την ασφάλεια των σχολείων.
Θεωρώ την εμπλοκή του ονόματός μου στην αντιπαράθεση για τις κάμερες άστοχη, μια που στη Σχολική Επιτροπή εκείνο το βράδυ πήγα και μίλησα με την ιδιότητά μου της εκπαιδευτικού και όχι με αυτή της υποψήφιας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό της. Επιτρέψτε να αναρωτηθώ εδώ: Αν δεν κατέβαινα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, θα ασχολείτο κανείς με όσα είπα; Πιστεύω κανείς, όπως εδώ και τόσα χρόνια.
Όσον αφορά στην κυρία Κανακάρη και όσα ειπώθηκαν μέσω facebook: Θα πρέπει να γνωρίζουμε οι ώριμοι άνθρωποι, και όσοι ασχολούμαστε με τα σχολεία, ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση ή διαφωνία δεν είναι σωστό να εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο αντιδράσεων, και τελικά σε λάθος πορεία. Η λέξη “αλητεία” που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωσή της ήταν μάλλον ατυχής, κατά τη γνώμη μου, και δεν πιστεύω πως την απηύθυνε ούτε σε μένα ούτε στην κυρία Μαγκλάρα. Εντούτοις οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο μας, όταν μάλιστα υπηρετούμε θεσμικά όργανα. Από την πλευρά της, καλά έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση και καταδίκασε τις συμπεριφορές αυτές. Πολιτική ασκούμε όλοι, οι πράξεις μας είναι πολιτικές, όπως λέει ο Αριστοτέλης. Άλλο όμως πολιτική και άλλο κομματική πράξη. Και εγώ ποτέ δεν κινήθηκα κομματικά, γιατί ούτε η προβολή με ενδιαφέρει ούτε καμιά θέση.
Ας κλείσει λοιπόν εδώ το θέμα, γιατί έχουμε πολύ σοβαρότερα για να ασχολούμαστε. Τόσο οι τελευταίες εξελίξεις με τις κάμερες, όσο και αυτά που έχουν προηγηθεί στις Σχολικές Επιτροπές, έχουν τραυματίσει βαθύτατα την εκπαιδευτική κοινότητα και έχουν δημιουργήσει έντονο κλίμα καχυποψίας και διάρρηξης των σχέσεων εμπιστοσύνης. Είδατε τι έγινε: Μας κάλεσαν να πούμε τη γνώμη μας για τις κάμερες, και για τη γνώμη αυτή μας καταγγέλλουν. Ξεχνούν ότι από τα όχι μας, αλλάζει ο κόσμος!