Σε πονοκέφαλο για τη νέα Δημοτική Αρχή- και όχι μόνο- έχει εξελιχθεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, που ιδρύθηκε το Μάιο του 2018 και θα στεγασθεί πίσω από τη μονάδα φροντίδας ηλικωμένων ΘΑΛΠΗ, επί της οδού Ναπ. Ζέρβα, στον Άγ. Στέφανο. Κι αυτό, γιατί εκτός από τις αντιδράσεις γονιών, που κλήθηκαν να μεταφέρουν τα παιδιά τους από το σχολείο όπου πήγαιναν- στον Άγ. Στέφανο και στην Άνοιξη- στο νέο Δημοτικό, εκκρεμεί ακόμη, μια εβδομάδα πριν να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, η δεύτερη επιθεώρηση από την Επιτροπή Καταλληλότητας, ώστε να διαπιστωθεί αν το σχολείο πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας σε όλους τους τομείς.
Πιο συγκεκριμένα, το θέμα του 4ου Δημοτικού έχει αποτελέσει αντικείμενο χωριστής συζήτησης, τόσο ανάμεσα στα στελέχη της Διοίκησης του Δήμου, την ημέρα που ορίσθηκαν οι Αντιδήμαρχοι, όσο και στην Ένωση Γονέων Διονύσου στη χθεσινή (3/9) συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το νέο σχολείο θα είναι 6θέσιο και θα φιλοξενήσει περίπου 120 παιδιά- όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου της απελθούσας Δημοτικής Αρχής- ή 100 παιδιά, κατά την εκτίμηση του Διευθυντή του Γ. Παγανόπουλου, όπως μεταφέρθηκε χθες από μέλος της Ένωσης Γονέων. Εξήντα δυο παιδιά φεύγουν από το 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρονται από το 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου και από το Δημοτικό της Άνοιξης. Έντονες διαμαρτυρίες έχουν ήδη εκφρασθεί από γονείς που είτε βλέπουν τα παιδιά τους να χωρίζονται από τις παρέες τους είτε απορούν, μια που τα παλιά σχολεία των παιδιών τους βρίσκονται πιο κοντά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο καθορισμός των γεωγραφικών ορίων, με βάση τα οποία οι μαθητές κατανέμονται στα δημόσια δημοτικά σχολεία της πόλης, έγινε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεννόηση με τους τρεις Διευθυντές των σχολείων που αποφορτίζονται.
Δεύτερη παράμετρος που ανησυχεί τη σχολική κοινότητα, είναι οι πιθανές ελλείψεις σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η πυρασφάλεια για παράδειγμα, μια που το κτήριο είχε κατασκευασθεί για άλλη χρήση και προσαρμόστηκε, μετά από μετατροπές, στις ανάγκες σχολικής στέγης. Η Επιτροπή Καταλληλότητας πραγματοποίησε τον πρώτο έλεγχο και επεσήμανε κενά και παραλείψεις αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η δεύτερη επιθεώρηση. Σύμφωνα, πάντως, με νεότερες πληροφορίες της Οδού Διονύσου, φάκελος του σχολείου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχει.
Το μηνιαίο μίσθωμα, εξάλλου, αποτελεί ακόμη ένα σημείο που προβληματίζει- το λιγότερο- τη νέα Δημοτική Αρχή: Το ποσόν των 14.900 ευρώ το μήνα για οικόπεδο 2000 τ.μ. και κτήριο 1600 τετραγωνικών μέτρων, όπως συμφωνήθηκε από την απελθούσα Διοίκηση του Δήμου, φαντάζει εξωπραγματικό, όταν την ίδια στιγμή για το κτήριο του Καργάκου, στη Σταμάτας- Δροσιάς, υπερπολλαπλάσιας επιφάνειας, όπου φιλοξενούνται τρία σχολεία, καταβάλλεται το ποσόν των 12.000 ευρώ μηνιαίως. Ενώ και παλιότερα και τώρα προβληματίζει η ανταπόκριση ενός και μόνο ιδιοκτήτη της πόλης, με αποτέλεσμα η Ένωση Γονέων στη χθεσινή της συνάντηση να μιλάει για κατ’ουσίαν απ΄ευθείας ανάθεση. Ουδείς αρνείται την αναγκαιότητα ίδρυσης νέου σχολείου, υποστηρίζουν τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Ένωση Γονέων, αλλά το ενοίκιο- που, σημειωτέον, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι δηλαδή χρήμα όλων των φορολογουμένων πολιτών- κρίνεται μέχρι και “προκλητικό”!
Όσον αφορά στον εξοπλισμό του νέου σχολείου, η προσφορά που δόθηκε από την εταιρεία που συνεργάζεται με τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ Α.Ε) για θρανία, έδρες κ.λπ. κρίθηκε πολύ υψηλή από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να δανειστούν θρανία από άλλα σχολεία της πόλης, ενώ υπολογιστές δώρισε ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, οπότε η προμήθεια θα περιοριστεί στους πίνακες και στον ειδικό εξοπλισμό για το ολοήμερο σχολείο (ψυγείο, θερμοθάλαμος κ.λπ.). Προς το παρόν, τμήμα ένταξης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο 4ο Δημοτικό δεν θα λειτουργήσει, μια που δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα του αριθμού τους στο νέο σχολείο.
Τέλος, προβάλλει ακόμη ένα πρόβλημα, που πιθανόν απασχολήσει στο άμεσο μέλλον το νέο Αντιδήμαρχο Παιδείας Ν. Καρυστινό, αλλά και όλη τη σχολική κοινότητα. Πρόκειται για την αρίθμηση των σχολείων της περιοχής, που θα πρέπει κάποια στιγμή να ενσωματωθούν ως σχολικές μονάδες του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Διονύσου.
Μαζί με τα παραπάνω, που περιορίζονται σε ένα μόνο σχολείο της περιοχής, ας προστεθεί και το γεγονός πως εργασίες επισκευών και συντήρησης δεν έχουν γίνει παρά αποσπασματικά στη διάρκεια του καλοκαιριού στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες, ενώ κρίσιμος είναι και ο έλεγχος που πρέπει να γίνει και στις αθλητικές τους εγκαταστάσεις, ειδικά μετά από το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στη Χίο, όταν 19χρονος καταπλακώθηκε από μπασκέτα: Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου δρομολογούν τον έλεγχο και την πιστοποίηση των εγκαταστάσεων, στα πρότυπα των Παιδικών Χαρών του Δήμου, διαδικασία πάντως που αναγνωρίζουν πως θα είναι χρονοβόρα. Επιπλέον ο έλεγχος αυτός θα είναι ετήσιος, ενώ σύμφωνα με τον εντεταλμένο για τον αθλητισμό Χ. Τσεβά, επικεφαλής της παράταξης Η πόλη μας, Το σπίτι μας, θα πρέπει να γίνεται συχνότερα, μια που η χρήση των σχολικών γηπέδων είναι καθημερινή.