Σε σειρά ενεργειών, στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων, προσανατολίζεται ο Δήμος Διονύσου αναφορικά με το έργο που από χτες Δευτέρα 21 Οκτωβρίου- και για τους επόμενους 10 μήνες- εκτελείται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού, με την κυκλοφορία να διοχετεύεται μέσα στην πόλη.
Τις ενέργειες αυτές συζήτησαν σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, οι επικεφαλής των παρατάξεων Δ. Ζαμάνης από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο και Π. Πανάγος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης (σ.σ. δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί ο Χ. Τσεβάς από την παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας) κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερός και Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης. Προηγήθηκε σύντομη ενημέρωση από το Δήμαρχο, ο οποίος απαρίθμησε τις κινήσεις από την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε και η Διοίκηση του Δήμου ενημερώθηκε σχετικά, μέχρι σήμερα: Επαφές με την Περιφέρεια, με τον επιβλέποντα του έργου και με τη Διεύθυνση Μητροπολιτικού Σχεδιασμού και με την Τροχαία, ενώ εκκρεμεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Καραμανλή.
Αποφεύγοντας πάντως να επεκταθούν στο θέμα της έγκαιρης ή μη ενημέρωσης για το έργο και της αναζήτησης ευθυνών, οι 5 επικεφαλής εστίασαν κυρίως στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που το έργο προκάλεσε στην πόλη, από την πρώτη κιόλας ημέρα των εργασιών: Προβλήματα ασφάλειας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου επί της Τραπεζούντος, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί τροχονόμος σε συνεννόηση με την Τροχαία, ειδικά για τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, προβλήματα οικονομικά για τις επιχειρήσεις στον κλειστό- πλέον- παράδρομο της Εθνικής, που θα δουν τη δουλειά τους να μειώνεται για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου, που θα πρέπει να προστεθούν στη ρύπανση που ήδη προκαλούν οι βιομηχανίες της περιοχής, προβλήματα κυκλοφοριακά που διαχέονται σε όλη την περιοχή του Αγ. Στεφάνου με μεγάλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των οχημάτων και ταλαιπωρία των οδηγών.
Εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή τόσο του τέως όσο και του νυν Δημάρχου, πως για το ίδιο το έργο λιγοστά πράγματα είναι γνωστά: Πρόκειται σε πρώτη φάση για έργο υποστήριξης του οδοστρώματος, το οποίο σε πολλά σημεία παρουσιάζει επικίνδυνη υποχώρηση με ορατή την πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος, αργότερα θα ακολουθήσει ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, ανήκει στην Περιφέρεια και, σύμφωνα με τον επιβλέποντα και τη Διευθύντρια Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, η πραγματική διάρκεια των εργασιών θα είναι 3-4 μήνες, αλλά θα πρέπει να υπολογιστούν και τυχόν καθυστερήσεις που ανεβάζουν τη συνολική διάρκεια σε 1ο μήνες.
Η αυξημένη κυκλοφορία, κυρίως μεγάλων φοτηγών, είναι ορατή και στην Κοιμ. Θεοτόκου
Ο Δήμος Διονύσου μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο του έργου, μια που δεν διαθέτει την τεχνική περιγραφή, ενώ άγνωστο παραμένει αν έχει εκπονηθεί- και τι λέει- η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ελλείψεις που επεσήμανε ο κ. Κουριδάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως το έργο μπορεί να είναι της Περιφέρειας, αλλά άπτεται της ζωής του Δήμου Διονύσου, συνεπώς πρέπει να έχει καθοριστικό λόγο. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε συνάντηση, που θα ζητήσει ο Δήμος Διονύσου, με διαβούλευση όλων των συναρμόδιων φορέων, στην οποία θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να συμμετάσχει και η “Νέα Οδός”, εφόσον επιβεβαιωθεί πως το έργο γίνεται στην περιοχή ευθύνης της: “Ευκαιρία είναι να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω, όπως για παράδειγμα τη διάνοιξη του παράπλευρου στην άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού, στο στρατόπεδο της ΑΒΥΠ, και όχι να δεχτούμε παθητικά τις επιπτώσεις από το έργο”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το θέμα πρέπει να έρθει άμεσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να διαμορφωθεί κοινό ψήφισμα, που εν συνεχεία θα δοθεί στους συναρμόδιους φορείς για ουσιαστική συζήτηση.
Η Τραπεζούντος υποδέχεται τον κυκλοφοριακό φόρτο
Η τεχνική περιγραφή και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποφασίστηκε να αναζητηθούν άμεσα από την Περιφέρεια, ώστε να διαμορφωθεί η πραγματική εικόνα για ένα έργο, για το οποίο εκφράστηκαν υπόνοιες ή και βεβαιότητα πως αποτελεί προπομπό της τοποθέτησης διοδίων στην περιοχή. Τόσο ο κ. Καλαφατέλης όσο και ο Ζαμάνης θεώρησαν πως τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η πόλη λόγω των εργασιών, αποτελούν γερό test και prova generale για όσα θα κληθούν οι κάτοικοι και οι εποχούμενοι να αντιμετωπίσουν εφόσον τοποθετηθούν διόδια. Ενώ τη βεβαιότητά του πως το έργο γίνεται ακριβώς ενόψει διοδίων, εξέφρασε ο κ. Πανάγος.
Ο ίδιος κάλεσε το Δήμο να διαμορφώσει τη στρατηγική του στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, επιλέγοντας κατ’ αρχάς δέσμη προτάσεων για εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, όπως αυστηρό έλεγχο στην τήρηση της απαγόρευσης διέλευσης μεγάλων φορτηγών από τον παράδρομο, και πλέον μέσα από την πόλη, ώστε να αναγκαστούν να κινηθούν στην Εθνική Οδό, υπόδειξη περισσότερων παρακαμπτήριων οδών, ανάλογα με τις εισόδους της πόλης κ.λπ. Και αν αυτά συναντήσουν την άρνηση των συναρμοδίων φορέων, τότε να επιλεγεί η ριζοσπαστική λύση του κλεισίματος του κόμβου στο Κρυονέρι για όλους, πλην όσων κατοικούν ή δουλεύουν στο Δήμο Διονύσου.
Εναλλακτικές παρακαμπτηρίους πρότεινε και ο κ. Κλήμης, στις οποίες όμως πρέπει να συμφωνήσει η Νέα Οδός, ενώ εξετάζεται και η άσκηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα σταματήσουν το έργο προσωρινά, εντωμεταξύ όμως δημιουργούν ευθύνες στο Δήμο σε περίπτωση ατυχήματος.
Η τελική στρατηγική, όπως τη συνόψισε ο επικεφαλής του Εύπολι, περιλαμβάνει:
-Καθορισμό της στάσης του Δήμου στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, όπου το θέμα θα συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διατάξεως
-Υποβολή αιτήματος, μέχρι τότε, στην Περιφέρεια ώστε να δοθούν στο Δήμο η τεχνική περιγραφή και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου
-Διαμόρφωση εναλλακτικών κυκλοφοριακών προτάσεων και, αν αυτές δεν γίνουν δεκτές, απόφαση για κλείσιμο του κόμβου στο Κρυονέρι
-Πρόσκληση σε συνάντηση των συναρμοδίων φορέων, όπου θα εξεταστούν όλες οι λύσεις- από την αναστολή των εργασιών μέχρι ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο εφόσον το έργο συνεχιστεί
-Και αν αυτές οι λύσεις δεν εισακουστούν, τότε ο Δήμος να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα.