Στην κεντρική πλατεία της Άνοιξης θα τοποθετηθεί ο βυζαντινός αποθηκευτικός σιρός, που βρέθηκε στη διάρκεια των εργασιών για το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων της περιοχής. Αυτή ήταν και η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής προς το Δήμο Διονύσου, όπως τη μετέφερε στο Τοπικό Συμβούλιο της Άνοιξης, στη συνεδρίασή του της Πέμπτης 24/10, ο Δ. Παλαιολόγος, υπάλληλος της Εφορείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χιλιάδες θραύσματα ηλικίας χιλιάδων ετών έχουν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια των έργων αποχέτευσης, αλλά τα ακέραια ευρήματα ανέρχονται σε μερικές δεκάδες. Προσέθεσε μάλιστα πως στο κέντρο της Άνοιξης- “κάτω από εδώ που καθόμαστε τώρα”, είπε χαρακτηριστικά- υπήρχε οικισμός που χρονολογείται την ύστερη νεολιθική εποχή, περίπου στα 6.100 προ Χριστού!
Προς το παρόν τα ευρήματα φυλάσσονται σε χώρο στην Κηφισιά, ενώ ευχής έργον θα ήταν τέτοιος χώρος συντήρησης και φύλαξης να εξασφαλισθεί και στο Δήμο Διονύσου. Φωτογραφίες τους θα δοθούν στη δημοσιότητα, μόλις υπάρξει η σχετική δημοσίευση από την Εφορεία.
Όσο για τον σιρό, θα μεταφερθεί στην πλατεία με επιμέλεια της Εφορείας, που θα τοποθετήσει και σχετική πλάκα με ενημερωτικά στοιχεία, ενώ ο Δήμος Διονύσου έχει αναλάβει την κατασκευή στέγαστρου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί και τούτο: Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής ζητεί χώρο στο Δήμο Διονύσου, όπου να μπορεί να αποθηκεύει προσωρινά και να συντηρεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτονται στη διάρκεια ανασκαφών. Σχετικό αίτημα εκκρεμεί από το 2016, μια που οι αρχαιολογικές έρευνες σε δημόσια και ιδιωτικά έργα τα τελευταία 10 χρόνια αποκάλυψαν πληθώρα ευρημάτων που καλύπτουν από την αρχαιότερη νεολιθική μέχρι και την ύστερη βυζαντινή περίοδο και “συγκροτούν την ιστορία της περιοχής”. Κάποια από αυτά, λόγω της εξαιρετικής σημασίας τους, έχουν παρουσιασθεί σε ημερίδες και συνέδρια, χωρίς ωστόσο- γράφει η Αρχαιολογία- να είναι ιδιαίτερα γνωστά στους πολίτες του Δήμου Διονύσου και στην ευρύτερη περιοχή.
Με καθυστέρηση ενός χρόνου, το αίτημα αυτό συζητήθηκε το 2017 στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, που είχε κατ’ αρχάς εκφρασθεί θετικά, αν και με επιφυλάξεις για τον προτεινόμενο χώρο στο υπόγειο του Δημοτικού καταστήματος λόγω προβλημάτων προσβασιμότητας, υγρασίας κ.λπ. αλλά και της πιθανής μόνιμης κατάληψης του χώρου από την Εφορεία. Η λήψη απόφασης είχε αναβληθεί αλλά το θέμα ουδέποτε επανήλθε προς συζήτηση.