Με την παρουσία του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη και του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου η παρθενική συνεδρίαση και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Άνοιξη με τη νέα Διοίκηση. Τόσο η τέως όσο και η νυν Πρόεδρος, Λ. Κανακάρη και Α. Τόκα αντιστοίχως, συνομολόγησαν πως η διαδικασία παράδοσης- παραλαβής διεξήχθη σε κλίμα άψογης συνεργασίας (σ.σ. σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν και στο μέλλον προς όφελος των σχολείων της πόλης. Στη συνεδρίαση, όπως αναμενόταν, προσκομίστηκε και η προσφυγή που ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης έχει καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αμφισβητώντας τη νομιμότητα σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω προσφυγή ο κ. Ζαμάνης καλεί την Αποκεντρωμένη να ακυρώσει ως «προδήλως παράνομη» την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ορίστηκαν τα μέλη και ο Πρόεδρος και εξελέγη ο Αντιπρόεδρος στις δυο Σχολικές Επιτροπές. Την προσφυγή επικαλέστηκε και η εκπρόσωπος της παράταξης στη Σχολική Επιτροπή, κ. Κανακάρη, και αρνήθηκε τη θετική ψήφο της σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, ψηφίζοντας λευκό ή όχι, κατά περίπτωση.
Στην προσφυγή του, ειδικότερα, ο κ. Ζαμάνης υποστηρίζει πως κατά παράβαση του νόμου τα μέλη και οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών ορίστηκαν από το Δήμαρχο, του οποίου η πρόταση ήταν δεσμευτική, ενώ η ορθή διαδικασία θα ήταν να τεθούν στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ψηφιστούν, όπως άλλωστε έγινε για την εκλογή μόνο του Αντιπροέδρου των Επιτροπών. Όσο για το σύνολο των μελών της μειοψηφίας, που ο τέως Δήμαρχος στην προσφυγή του ανεβάζει στους 29, επί συνόλου 41 δημοτικών συμβούλων, προφανώς πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους, μια που η νυν Δημοτική Αρχή διαθέτει, ως γνωστόν, 16 έδρες με τις υπόλοιπες 25 να κατανέμονται στις 5 παρατάξεις της μειοψηφίας.
Τα θέματα στην προχθεσινή συνεδρίαση περιελάμβαναν: Την εκλογή της Μ. Μακρή στη θέση της Γραμματέως της Επιτροπής, τον ορισμό της Προέδρου Α. Τόκα με αναπληρωματικό τον Β. Φώτο ως οικονομικών διαχειριστών, την απόδοση στους Διευθυντές των σχολείων χρεωστικής κάρτας και κωδικών για ηλεκτρονικές συναλλαγές με την Τράπεζα (ebanking) καθώς και την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, καθαριστικών ειδών και φαρμάκων για τα σχολεία σε τριετή βάση.
Με βάση τις αντίστοιχες προμήθειες περασμένων ετών και με το δεδομένο πως οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Διόνυσο έχουν αυξηθεί σε 27, μετά από την ίδρυση και λειτουργία του 4ου Δημοτικού στον Άγ. Στέφανο, οι ανάγκες Δημοτικών και Νηπιαγωγείων για πετρέλαιο σε βάθος τριετίας υπολογίζονται σε 330.000 λίτρα, τα καθαριστικά είδη σε 105.000 ευρώ και τα φάρμακα σε 12.150 ευρώ. Η εξασφάλισή τους θα γίνει με συμβάσεις- πλαίσιο του Δήμου, κατόπιν διαγωνισμών, όπως διευκρίνισαν ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία αλλά και να επιδιωχθούν καλύτερες τιμές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως για την προμήθεια των φαρμάκων η μοναδική αρνητική ψήφος ήλθε από την τέως Πρόεδρο της Επιτροπής, “επειδή δεν υπάρχει προβλεπόμενη λίστα φαρμάκων από τα υπουργεία Παιδείας ή Εσωτερικών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση”.
Στα παραπάνω θέματα προστέθηκε και ένα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος: Η Ειρηνοδίκης Αμαρουσίου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που έχει παραγγελθεί από τον Εισαγγελέα (σ.σ. μετά από μηνυτήρια αναφορά της απελθούσας Διοίκησης για διαχειριστικά ελλείμματα τη διετία 2013-2014), ζήτησε να της παραδοθεί εντός 48 ωρών αντίγραφο της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου, που το 2017 συντάχθηκε για τα έτη 2013-2014, με σημειωμένες τις καταχωρίσεις που φέρονται ως πλαστογραφημένες στα Βιβλία Εσόδων- Εξόδων για τη διετία αυτή. Ζήτησε επιπλέον αντίγραφα των χειρόγραφων πρακτικών από συνεδρίαση της Επιτροπής το 2015. Το πρώτο ήταν το εύκολο, μια που φυλάσσεται κλειδωμένο στα γραφεία στην Άνοιξη. Στα πρακτικά όμως, όπως διαπίστωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής, υπάρχει παρατυπία που προβλημάτισε: Χειρόγραφα πρακτικά τηρούνταν μεν από την αρμόδια υπάλληλο, όμως πάνω σ’ αυτά, καλύπτοντάς τα, είναι κολλημένα δακτυλογραφημένα πρακτικά.
Τα παραπάνω, πάντως, ίσως επισκιάζονται από την πρόσφατη, του περασμένου Ιουλίου, πράξη του ελεγκτή Επιτρόπου, να ακυρώσει την επιχορήγηση του Δήμου ύψους 150.000 ευρώ προς τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 100.000 ευρώ προς τη Δευτεροβάθμια, κρίνοντάς τις «μη νόμιμες». Την πράξη αυτή, που δεν πρόλαβε να αποκρούσει η απελθούσα Διοίκηση, όπως τόνισε η τέως Πρόεδρος, θα προσπαθήσει να ανατρέψει η νυν Δημοτική Αρχή σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου. Ο ίδιος πάντως τόνισε πως, αφαιρουμένης αυτής της δημοτικής επιχορήγησης, το οικονομικό τοπίο για τις Σχολικές Επιτροπές διαγράφεται στο εξής πολύ δύσκολο.