Το ερώτημα του τίτλου απασχόλησε το Τοπικό Συμβούλιο της Σταμάτας στην προχθεσινή, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, συνεδρίασή του. Στην οποία μπορεί μεν να προσήλθαν μόνο 4 επί συνόλου επτά συμβούλων, η απουσία τους όμως “αναπληρώθηκε” από την προσέλευση του τέως Δημάρχου Δ. Ζαμάνη και των δημοτικών συμβούλων Γ. Κριεμάδη (Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο), Α. Πέππα (Ανοιχτοί Ορίζοντες), Χ. Πέππα (Η πόλη μας, Το σπίτι μας), καθώς και του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Κοκκαλά.
Οι παραπάνω, μαζί με τους τοπικούς συμβούλους Γ. Κόκκαλη (Πρόεδρο) και Γ. Νεστοριάδη, Στ. Οικονόμου και Ρ. Γεωργοπούλου- Μπαρμπουνάκη, προβληματίστηκαν ιδιαιτέρως αναφορικά με το τελευταίο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: «Εύρεση χώρου για δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου εκδηλώσεων και Λαογραφικού Μουσείου στη Σταμάτα». Στην εισήγησή του μάλιστα ο Πρόεδρος προσέθεσε και τη στέγη για τους 13(!) Συλλόγους που δραστηριοποιούνται την περιοχή και που δεν έχουν χώρο για τις δράσεις τους. Στην ίδια εισήγηση προτεινόταν η ενοικίαση κτηρίου, κοντά στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, που θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές όπως ορίζονται από τη νομοθεσία, θα είναι πάνω από 150 τ.μ. με πρόσβαση για ΑμΕΑ, εναρμονισμένο με τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τη λαϊκή αρχιτεκτονική της περιοχής.
Η εισήγηση αυτή δημιούργησε δυο αντικρουόμενες απόψεις:
Η πρώτη, που την εξέφρασαν οι Δ. Ζαμάνης και Α. Πέππα, υποστήριζε πως αφενός ο Δήμος δεν έχει καμιά υποχρέωση να στεγάσει τους Συλλόγους που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δράσεις τους και πού θα τις πραγματοποιούν. Και αφετέρου πως στην κατεύθυνση ενοποίησης του Δήμου, καλύτερο θα ήταν ένα ενιαίο, μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο, και ένα μεγάλο, ενιαίο, Λαογραφικό Μουσείο, που να στεγάζει την ιστορία και την παράδοση και των Μικρασιατών και των Ποντίων, και των Σαρακατσαναίων, και των Αρβανιτών, που κατοικούν σήμερα στην πόλη- οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι κυρίως στη Δροσιά, τον Άγ. Στέφανο και το Κρυονέρι, οι Σαρακατσαναίοι στη Ροδόπολη και οι Αρβανίτες στη Σταμάτα. Η κ. Πέππα μάλιστα υπενθύμισε πως το θέμα είχε απασχολήσει το 2015 και την τέως Δημοτική Αρχή, όταν από την Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού είχε προταθεί η ίδρυση Κέντρου Μελέτης Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, κάτι στο οποίο η ίδια είχε αντιταχθεί (σ.σ. Παρόλο που η ίδρυση του Κέντρου επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2015, εντούτοις με πρωτοβουλία του τέως Δημάρχου είχε αποσυρθεί, γεγονόςι που αποτέλεσε μια από τις αιτίες παραίτησης τότε του Αντιδημάρχου Η. Υφαντή). Πρότεινε τέλος στο Τοπικό Συμβούλιο να εξετάσει τη λύση διαμόρφωσης χώρου εκδηλώσεων στο Δημοτικό Κατάστημα ή την πρόταση του π. Πέτρου για παραχώρηση του υπογείου της εκκλησίας. Προσέθεσε μάλιστα πως η Σταμάτα δεν έχει μάθει να κάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, οπότε ανάγκη για την ίδρυση Πολιτιστικού Κέντρου στην περιοχή δεν υπάρχει.
Ο κ. Ζαμάνης από την πλευρά του θεώρησε υπερβολή να υπάρχει Πολιτιστικό Κέντρο σε κάθε Δημοτική Κοινότητα- “φανταστείτε να ζητούσε και η Άνοιξη και η Ροδόπολη που επίσης δεν έχουν”, είπε μάλιστα χαρακτηριστικά- αγνοώντας προφανώς το πάγιο αίτημα της Κοινότητας για ίδρυση Πολιτιστικού Κέντρου, μια που σήμερα οι εκδηλώσεις στη Ροδόπολη φιλοξενούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου. Συνέκρινε επιπλέον την ίδρυση πολλών Πολιτιστικών Κέντρων με “το λάθος που έχουμε κάνει όσοι έχουμε διατελέσει Δήμαρχοι: Ματώνει ο Δήμος για να φτιάξει γήπεδα, και μπαίνουν τα Σωματεία με αποτέλεσμα να μην χωράει κανείς άλλος”. Διαφώνησε, τέλος, με τη μίσθωση ακόμη ενός κτηρίου, για το οποίο μάλιστα δίνονται ιδιαιτέρως ακριβείς προδιαγραφές.
Τα παραπάνω εντούτοις δεν βρήκαν σύμφωνους τους τοπικούς συμβούλους, που υπογράμμισαν την ανάγκη ίδρυσης ενός Πολιτιστικού Κέντρου στη Σταμάτα, όπου για τις εκδηλώσεις των φορέων χρησιμοποιείται ο χώρος του Δημοτικού Σχολείου, ενώ αντέστρεψαν επιπλέον το επιχείρημα της τέως Αντιδημάρχου: “Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει χώρος, δεν κάνουμε εκδηλώσεις”, υποστήριξαν όλοι ανεξαιρέτως οι τοπικοί σύμβουλοι, προσθέτοντας πως ο υπό συζήτηση χώρος θα χρησιμεύσει για την ανάγνωση παιδικών βιβλίων, ή για το στήσιμο θεατρικής ομάδας, που λειτουργούσε πέρυσι στο υπόγειο του Δημοτικού Καταστήματος αλλά με μεγάλες δυσκολίες.
Η εισήγηση τελικά υπερψηφίστηκε από όλους ανεξαιρέτως τους παρόντες τοπικούς συμβούλους, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου, ο χώρος αυτός, παρόλο που οι προδιαγραφές του είναι σχεδόν φωτογραφικές, δεν έχει ακόμη ανευρεθεί, ενώ δεν προβλέπεται να ξεπερνάει σε ενοίκιο τα 700 ευρώ το μήνα, “ποσόν που ο Δήμος μπορεί και πρέπει να καταβάλλει για να στηρίξει πολιτιστικά την περιοχή”.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως δεν αποκλείστηκε η αξιοποίηση οικοπέδου δημοτικής ιδιοκτησίας στον Εύξεινο Πόντο, όπου θα μπορούσε στο μέλλον να ανεγερθεί ιδιόκτητο Πολιτιστικό Κέντρο.