ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το επόμενο σεμινάριο ιστορίας τέχνης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, από την Ιστορικό Τέχνης και Δημοσιογράφο Βασιλίκα Σαριλάκη.
Αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει μια ξενάγηση στο έργο του ηγέτη του Πουαντιγισμού George Seurat και τα γαλήνια τοπία του Alfred Sisley.
Παρότι ο Seurat ήταν μόλις 31 ετών όταν πέθανε, άφησε πίσω του ένα έργο με μεγάλη επιρροή, το οποίο περιλάμβανε 154 έργα εκ των οποίων επτά μνημειώδεις πίνακες, εκατοντάδες σχέδια και περίπου 40 έργα και σχέδια μικρής κλίμακας. Tο έργο του είχε ένα διαχρονικό αντίκτυπο στους ζωγράφους και την Ιστορία Τέχνης. Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που έκαναν μια συστηματική χρήση της θεωρίας των χρωμάτων με τόσο μεγάλη αφοσίωση και οι τεχνικές καινοτομίες του επηρέασαν πολλούς από τους συνομηλίκους του. Μελέτησε πολύ την τεχνική του Ρομαντικού ζωγράφου Eugène Delacroix και διάβασε το βιβλίο Modern Chromatics του Ogden N. Rood (1879), που πρότεινε να πειραματίζονται οι ζωγράφοι χρησιμοποιώντας συμπληρωματικά χρώματα αντιπαραθέτοντας μικρές έγχρωμες κουκίδες.
Ο Seurat ήταν επίσης λάτρης της αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής και μεγάλων κλασσικών καλλιτεχνών όπως ο Piero della Francesca, Poussin και Ingres. Ο Alfred Sisley είναι δυστυχώς ένας από τους πλέον παραγνωρισμένους καλλιτέχνες του ιμπρεσιονισμού. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ο Sisley ανήκε σε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς, έχοντας γεννηθεί από Άγγλους γονείς στη Γαλλία και αργότερα περνούσε τον χρόνο του μεταξύ των δύο χωρών. Τα τοπία του Sisley είναι γνωστά για την εκπληκτική τους ικανότητα να καταγράφουν μια τρυφερή αίσθηση ατμόσφαιρας και φωτός. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από τους μεγάλους, εκφραστικούς του ουρανούς, που αποτελούν σχεδόν πάντα ένα κεντρικό στοιχείο των έργων του.