Την παρέμβασή του στην πρόταση του πρώην Δημάρχου Αγ. Στεφάνου Π. Βορριά για τη νέα οργάνωση και λειτουργία του Δήμου Διονύσου, με αφορμή την πανδημία, που είχε δημοσιεύσει προ ημερών η Οδός Διονύσου, καταθέτει σήμερα ο καθηγητής Πληροφορικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Π. Γεωργιάδης. Τον ίδιο άλλωστε, λόγω εξειδίκευσης και γνωστικού πεδίου, προτείνει ο κ. Βορριάς, για να αναλάβει- επικεφαλής ομάδας επεξεργασίας και εξειδίκευσης- την αναδιοργάνωση και διεύρυνση της ηλεκτρονικής λειτουργίας του Δήμου:
Αγαπητέ κύριε Βορριά, η πρότασή σας θα έλεγα είναι πρωτοποριακή έως και οραματική για το μέλλον που θα είναι πολύ διαφορετικό του παρόντος.
Όλα θα τεθούν επί τάπητος εξ αρχής όταν ξεπερασθεί η παγκόσμια κρίση με αφορμή την ολομέτωπη επίθεση στο ανθρώπινο είδος από επικίνδυνους “βιολογικούς ιο-μηχανισμούς”.
Όλοι πρέπει να προετοιμασθούν εγκαίρως και με πληρότητα σε όλα τα μέτωπα, με πρώτη και καλύτερη την επίσημη Πολιτεία με τους αντιπροσωπευτικούς δημοκρατικούς θεσμούς, κεντρικό κράτος- αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού, ώστε οι δομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να επανασχεδιασθούν και αναπροσανατολισθούν με ένα ολικό διεπιστημονικό τρόπο που δεν θα περιορίζεται μόνο σε τεχνολογικές καινοτομίες. Τα μέτωπα επέμβασης είναι κρίσιμα και πολλαπλά όπως ενδεικτικά καταγράφω:
Δομές και Λειτουργίες του Επιτελικού Κράτους.
Παρεχόμενες Υπηρεσίες από Δημόσιες Δομές.
Νέοι Μηχανισμοί Λειτουργίας της Οικονομίας.
Επιπτώσεις στην Απασχόληση και την Εργασία.
Παροχή Υπηρεσιών Υγείας από κατ΄ εξοχήν Δημόσιες αλλά και Ιδιωτικές Δομές.
Νέες Διαδικασίες στα Συστήματα Εκπαίδευσης και σε πολλές ακόμη περιοχές αιχμής που συνθέτουν την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως ο πολιτισμός και οι καλές λεγόμενες τέχνες.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί εγκαίρως την κρισιμότητα του μέλλοντος, να διεγείρει και κατ’ ουσίαν να κατευθύνει πόρους ανθρώπινους και υλικούς στην επεξεργασία επιχειρησιακών σχεδίων κατά προτεραιότητα για τους τομείς εκείνους που θα υποστούν τις πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις αν δεν προετοιμασθούμε μεθοδικά και εγκαίρως.
Σε ό,τι αφορά τα του Δήμου, προφανώς δεν μπορεί να περιμένει κεντρικές οδηγίες για να μελετήσει και εφαρμόσει κατάλληλες πολιτικές και δράσεις όπως αυτές που προτείνονται από την εισήγηση του κυρίου Βορριά, αλλά αντιθέτως οφείλει να πρωτοπορεί και να προτάξει άμεσες ενέργειες αλλά και συλλογικές προσπάθειες προβληματισμού ώστε να είναι καλά προετοιμασμένος για το τι δέον γενέσθαι.
Σε ό,τι αφορά τη δική μου συμβολή, ευχαριστώντας για την τιμητική πρόταση χωρίς κατ’ ελάχιστον να την γνωρίζω και να την επιδιώκω – την αντιλαμβάνομαι όμως ως μέγιστη ευθύνη, είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω σε ό,τι ήθελε αποφασιστεί. Ασφαλώς για να είμαι ειλικρινής υπάρχουν πάντα ορισμένες δομικές προϋποθέσεις ώστε η κάθε συμβολή να έχει την μέγιστη δυνατή κατάληξη. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι λογικό να κατατεθούν όπου δει και να εκτιμηθούν ως προς την αποδοχή τους ή μη.
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Γεωργιάδης
Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΚΠΑ)