Το ποσόν των 12.000 ευρώ θα διανεμηθεί ως χρηματική επιχορήγηση- πρώτη φορά εδώ και 6 χρόνια- στα 5 Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου. Αυτό αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή στην πρόσφατη (Τρίτη 16 Ιουνίου) συνεδρίασή της, μετά από εισήγηση του εντεταλμένου συμβούλου Θ. Κρητικού. Ο κ. Κρητικός υπογράμμισε πως η επιχορήγηση αυτή είναι «η ελάχιστη υποχρέωση του ∆ήμου, πέραν της ηθικής στήριξης», προκειμένου τα Κλιμάκια «να μπορέσουν να καλύψουν συγκεκριμένες δαπάνες, που αφορούν σε δράσεις που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς τούτο αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας».
Από το ποσόν των 12.000 ευρώ, από 3.000 θα δοθούν στα Κλιμάκια Αγ. Στεφάνου, Ροδόπολης και Κρυονερίου, 2000 ευρώ θα δοθούν στους Εθελοντές της Άνοιξης και 1000 ευρώ στο Κλιμάκιο Διονύσου. Για την κατανομή αυτή ελήφθησαν υπόψη ο αριθμός των πιστοποιημένων εθελοντών, το εύρος και οι δυνατότητες της επιχειρησιακής τους εμπλοκής, οι λοιπές τους δράσεις (ενημερωτικές ομιλίες για την προστασία των δασών, αναδασώσεις, καθημερινές περιπολίες κ.ά.) καθώς και οι προϋπολογισμοί δαπανών για το τρέχον έτος. Όσο για το ύψος της επιχορήγησης, είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να εγκριθεί ως επιχορήγηση συλλογικού φορέα χωρίς να απαιτούνται τιμολόγια και αποδείξεις, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, κάτι που στο παρελθόν απέτρεπε την ουσιαστική ενίσχυση των Κλιμακίων.
Αξίζει εδώ να σημειωθούν, επιπλέον, κάποια στοιχεία που παρέθετε στην εισήγησή του ο εντεταλμένος σύμβουλος και αφορούν στις περιπτώσεις όπου κλήθηκαν οι Εθελοντές. Έτσι, το Κλιμάκιο Αγ. Στεφάνου καλείται να παρέμβει σε 200 συμβάντα κατά μέσο όρο το χρόνο, το Κλιμάκιο της Ροδόπολης σε 300 συμβάντα, ακολουθεί η Άνοιξη με 125, το Κρυονέρι με 75 και τέλος οι Εθελοντές της Κοινότητας Διονύσου με 5 περιστατικά κατά μέσο όρο το χρόνο.
Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η αρχική πρόταση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μιλούσε για επιχορήγηση της τάξης των 27.500 ευρώ στα Κλιμάκια, η οποία στην πορεία της προς την Οικονομική Επιτροπή μειώθηκε κάτω από το μισό «επειδή για τις 3.000 δεν χρειάζονται αποδείξεις και τιμολόγια», όπως προελέχθη. Υπενθυμίζεται εδώ επιπλέον πως πάγιο αίτημα των Εθελοντών, όπως εκφράστηκε και στο σχετικό πρόσφατο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, είναι να αναλάβει ο Δήμος τη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων που χρησιμοποιούν τα Κλιμάκια (σ.σ. σε πολλές περιπτώσεις, οι όποιες εργασίες απαιτούνται, γίνονται είτε με προσωπική, και προφανώς όχι πιστοποιημένη, δουλειά των Εθελοντών είτε με έξοδά τους), καθώς και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ειδικά σε Μέτρα Ατομικής Προστασίας (στολές, γάντια, μπότες κ.λπ.).
Όσο για τις επιχορηγήσεις στους λοιπούς συλλογικούς φορείς της πόλης, που- όπως είναι γνωστό- κάθε χρόνο ενισχύονται με συνολικό ποσόν που μπορεί να φθάσει στο 1,5% των τακτικών εσόδων του Δήμου, η σχετική εισήγηση ετοιμάζεται και θα έρθει προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η καθυστέρηση, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, οφείλεται στο ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι στην παρούσα φάση αναγκαία για τους Συλλόγους, μια που εδώ και τρεις μήνες έχουν αναστείλει τη δράση τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.