Μακρά αναμένεται να είναι η επόμενη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί- εκτός και αν δεν υπάρξει απαρτία- τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση του προεδρεύοντος Θ. Στάικου. Κι αυτό γιατί αν και η Ημερήσια Διάταξη είναι μονοψήφια σε αριθμό, εντούτοις περιλαμβάνονται δυο τουλάχιστον “καυτά” θέματα- αυτό της θέσης του Δήμου Διονύσου για το πρόβλημα των ορίων των οικισμών, καθώς και αυτό της επικαιροποίησης του Κανονισμού για τον απαξιωμένο μέχρι σήμερα θεσμό της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης- αλλά η Διοίκηση επιμένει να ξεκινά τη συνεδρίαση στις 8 το βράδυ.
Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και η θέση της μείζονος μειοψηφίας τουλάχιστον, που δια στόματος Δ. Ζαμάνη δήλωσε από την πρώτη στιγμή την περασμένη Τρίτη, πως εκείνη ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχε σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, ενώ άφησε να εννοηθεί πως υπήρξε σχετική συνεννόηση με κάποιους από τους επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας. Τόσο ο κ. Ζαμάνης όσο και ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο έχουν ζητήσει την επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έστω και κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που ήδη εφαρμόζουν οι δυο Σχολικές Επιτροπές και κάποια από τα Τοπικά Συμβούλια (σ.σ. σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, δεν ενστερνίζονται όλες οι παρατάξεις τη θέση του κ. Ζαμάνη).
Αυτό το αίτημα, υποστήριξε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί προς το παρόν, μια που σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας στο Δήμο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου, όπου γίνονται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις για τη μη διάδοση του κορονοϊού, χωρούν το πολύ 21 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου των 7 μελών συνεδριάζει πλέον στην αίθουσα του εκεί Πολιτιστικού Κέντρου, με διάταξη καθισμάτων που εξασφαλίζει τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ στον ίδιο χώρο θα γίνει η συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των 13 μελών την προσεχή Δευτέρα, τη στιγμή που η “αδελφή” Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ίδιο αριθμό μελών συνεδρίασε τις προάλλες στο Πολιτιστικό Αγ. Στεφάνου.
Επιπλέον γεγονός πάντως που προκαλεί εντύπωση και θέτει ερωτηματικά ως προς τη συνεννόηση των συλλογικών οργάνων μεταξύ τους, είναι η επιλογή της ημέρας και της ώρας για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Την ίδια ημέρα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, και μια ώρα νωρίτερα, στις 7 το βράδυ, αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής, στη σύνθεση της οποίας μετέχουν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι (σ.σ. τέσσερις από τη Δημοτική Αρχή και ο Π. Λουκάτος από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”), με το τελευταίο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη να έχει σχέση με την υπόθεση των οικονομικών ευρημάτων την περίοδο 2013-2014, της οποίας το ποινικό σκέλος εκδικάζεται στις 3 Ιουλίου.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:
Τρία από τα θέματα έρχονται την προσεχή Δευτέρα από την προηγούμενη συνεδρίαση. Η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, παρότι χαρακτηρίστηκε λογιστική τακτοποίηση από τον εισηγητή Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη, καταψηφίσθηκε την περασμένη Τρίτη από την πλειονότητα των παρατάξεων της μειοψηφίας, που δεν έχουν ούτως ή άλλως υπερψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό. Η καταψήφιση του εν λόγω θέματος συμπαρέσυρε και την 4η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, στην οποία περιέχεται, με αποτέλεσμα και τα δυο θέματα να επιστρέψουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Από την περασμένη Τρίτη έρχεται- για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- και η τροποποίηση απόφασης της Κοινότητας Κρυονερίου σχετικής με δικαιούχο και οφειλέτη οικογενειακού τάφου.
Όσον αφορά στον Κανονισμό της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, αυτή, όπως είναι γνωστό, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το θέμα θα συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο: Στην πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη, η τότε Αντιδήμαρχος Παιδείας Θ. Σαραντάκη είχε αναλάβει να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που κατέληξαν στην εκλογή μελών της Επιτροπής- με τη διαφορά πως αυτή η Επιτροπή ουδέποτε συνεδρίασε και εν συνεχεία ξεχάστηκε μέχρι να αλλάξει η Δημοτική Αρχή. Δεύτερη προσπάθεια κατεβλήθη το Νοέμβριο του 2014 με τον Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού Η. Υφαντή. Αυτή η προσπάθεια τορπιλίστηκε δυο χρόνια αργότερα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο από την ίδια τη Διοίκηση Ζαμάνη και δεν ευοδώθηκε. Με την ανάληψη καθηκόντων της νέας Διοίκησης Καλαφατέλη, η σύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης αποτέλεσε αντικείμενο ερώτησης από τον Ν. Κλήμη και τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο, ήδη από το Νοέμβριο του 2019, με το δεδομένο πως η προθεσμία για τη συγκρότησή της ήταν το δίμηνο από την ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών, καθυστέρηση που τότε αποδόθηκε στην υποστελέχωση του αρμόδιου Τμήματος.
Το θέμα, βέβαια, που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσων τελικώς προσέλθουν στην τηλεδιάσκεψη είναι το σχετικό με τη θέση του Δήμου Διονύσου αναφορικά με το πρόβλημα των ορίων των οικισμών της πόλης, που προϋφίστανται του 1923, σε συνάρτηση με το δασικό πρόβλημα. Το θέμα έρχεται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που το συζήτησε στις 12 Μαϊου βασισμένη σε εισήγηση του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη και το παρέπεμψε στο Δημοτικό Συμβούλιο για περαιτέρω συζήτηση και λήψη απόφασης.
Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΘΕΜΑ 1ο: Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2020 Δήμου Διονύσου. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΘΕΜΑ 2ο: 4η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο.Ε. 2020.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΘΕΜΑ 3ο: ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΩΣ ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 1923 ΟΠΩΣ ΣΥΝΑΡΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ.
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΡΟΠΗ
ΘΕΜΑ 4ο: Επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΘΕΜΑ 5ο: ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «Δαπάνες Πιστοποιήσεων Καταλληλότητας Παιδικών Χαρών από διαπιστευμένο Φορέα του ΕΣΥΔ.
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΘΕΜΑ 6ο: Τροποποίηση της 158/2016 Απόφασης Δ.Σ.