“Στην ενιαία Βιβλιοθήκη μας, που φιλοδοξούμε να την κάνουμε εφάμιλλη των μεγάλων Βιβλιοθηκών της χώρας, αξίζει μια ομόφωνη απόφαση”, ευχήθηκε στην προχθεσινή (28/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, όταν συζητείτο η έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου. Όχι μόνο δεν εισακούστηκε η ευχή του για ομοφωνία, μια που υπήρξαν 4 αρνητικές ψήφοι- από τους Α. Πέππα, Π. Τσούκα, A. Αγαθοκλέους και Στ. Ουσταμπασίδη, όλοι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας- αλλά και ο Κανονισμός δεν εγκρίθηκε μια που δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 21- τουλάχιστον- θετικές ψήφοι για να εγκριθεί κανονιστική διάταξη (σ.σ. η προχθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, με προβλήματα σύνδεσης για πολλούς δημοτικούς συμβούλους, αλλά και με πολλές απουσίες).
Έτσι, το κόσμημα του Δήμου, ο πυλώνας πολιτισμού και παιδείας, το αποτέλεσμα τιτάνιας προσπάθειας μιας χούφτας εθελοντών που με ψυχή την Χ. Γιαννέτου, με πείσμα, κουράγιο, δύναμη, θέληση, μεράκι συνεχίζουν να προσφέρουν στην πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου- οι παραπάνω χαρακτηρισμοί αποδόθηκαν στη Βιβλιοθήκη από μια σειρά δημοτικών συμβούλων στη διάρκεια της συζήτησης- παραμένει χωρίς Κανονισμό, άρα και υπόσταση, αν και προηγήθηκε διαβούλευση αλλά και συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον Ιούνιο, που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση.
Οι αντιρρήσεις στην πρόταση του Κανονισμού ήρθαν από την πλευρά της Α. Πέππα, που θεώρησε την εισήγηση του Αντιδημάρχου ελλιπή και ερασιτεχνική γιατί: Δεν διασαφηνίζει ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης- εθελοντής, υπάλληλος, αιρετός-, δεν ξεκαθαρίζει την χρηματοοικονομική της διαχείριση ούτε και την εισπρακτική της πολιτική, ενώ αναθέτει σε εθελοντή να αποφασίζει κατά το δοκούν: “Αν τη θέλουμε εφάμιλλη των μεγάλων Βιβλιοθηκών, τότε δεν πρέπει να κάνουμε ερασιτεχνικές κινήσεις”, τόνισε η κ. Πέππα στην τοποθέτησή της. Παρά τις προσπάθειες τόσο του κ. Καρυστινού όσο και του συναδέλφου του Γ. Φωτάκη, Αντιδημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να την μεταπείσουν, επικαλούμενοι μάλιστα σχετικά άρθρα του Κανονισμού, την τοποθέτηση αυτή η τέως Αντιδήμαρχος υπερασπίστηκε μέχρι τέλους. Τόσο κάθετα μάλιστα, που ήταν ο συνάδελφός της Δ. Ράικος, από την ίδια παράταξη, που αντέδρασε έντονα: “Μιλάτε συνέχεια και έχετε αντιρρήσεις σήμερα ενώ είστε μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και θα μπορούσατε να είχατε εκθέσει αυτές τις αντιρρήσεις σ’ εκείνη τη συνεδρίαση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικος.
Την ενόχλησή του εξέφρασε αμέσως μετά και ο κ. Φωτάκης, για το γεγονός πως αν και υπήρξε εκτενής διαβούλευση, τόσο με τις παρατάξεις όσο και με συλλογικούς φορείς της πόλης, πάνω στο κείμενο του Κανονισμού, παρουσία μάλιστα της υπεύθυνης εθελόντριας Χ. Γιαννέτου, όταν ήρθε η ώρα για τη συζήτηση και την έγκρισή του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η κ. Πέππα ήταν απούσα.
Παρών στην ίδια συνεδρίαση, αν και όχι μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ήταν, από την άλλη πλευρά, ο Ν. Κλήμης, επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, που προχτές κατέθεσε πρόταση για τα επόμενα βήματα, “τον οδικό χάρτη”, για την ενιαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, που θα πρέπει να προσδιοριστούν από το Σεπτέμβριο, αναφερόμενος ειδικά στο πλαίσιο συγχώνευσης -αν τούτο αποφασιστεί- των τριών Βιβλιοθηκών που σήμερα υπάρχουν (σ.σ. οι δυο, της Δροσιάς και του Κρυονερίου, παραμένουν εδώ και χρόνια ανενεργές).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί η τοποθέτηση του Τ. Μπάση, δημοτικού συμβούλου με την παράταξη της μείζονος σήμερα, που στη θητεία ως προέδρου της Κοινότητας Διονύσου τα προηγούμενα 5 χρόνια, έχει παρακολουθήσει από κοντά το έργο της Βιβλιοθήκης: “Παρά τα εμπόδια, αυτή η ομάδα εθελοντών που ασχολούνται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, έχουν πάθος, κουράγιο και θέληση να την αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο και να πάνε αυτό το κόσμημα της πόλης ακόμη παραπέρα”, τόνισε ο κ. Μπάσης, καλώντας τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν τον Κανονισμό.
Η έκκλησή του δεν εισακούστηκε, μια που- όπως προναφέρθηκε- δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη για κανονιστικές διατάξεις πλειοψηφία: 18 δημοτικοί σύμβουλοι υπερψήφισαν, 4 έδωσαν αρνητική ψήφο ενώ λευκό ψήφισε ο Σπ. Γιαννουλάτος. Ο Κανονισμός αναμένεται να έρθει και πάλι για έγκριση σε μελλοντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, βασισμένη μάλιστα σε εισήγηση του Π. Τσούκα από την απελθούσα Δημοτική Αρχή, με στόχο την ενοποίηση των επιμέρους Βιβλιοθηκών της πόλης. Απόρροια εκείνης της απόφασης είναι και ο υπό συζήτηση Κανονισμός Λειτουργίας, που ουδείς περίμενε να μην εγκριθεί.