“Στο χώρο του εφικτού έχει το θλιβερό προνόμιο να κινείται η Διοίκηση, εν αντιθέσει με την αντιπολίτευση που κινείται στον απέραντο χώρο του επιθυμητού”. Αυτό δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας Ν. Καρυστινός, απαντώντας χθες (24/11) κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην ερώτηση του συναδέλφου του από τη μείζονα μειοψηφία Π. Τσούκα, σχετικά με την προμήθεια tablets εκ μέρους του Δήμου Διονύσου για οικονομικώς αδύναμα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση, ιδιαιτέρως που διανύουμε την εβδομάδα προσφορών από τα καταστήματα.
Ο κ. Καρυστινός αποτύπωσε με στοιχεία στην τοποθέτηση του τη σημερινή πραγματικότητα στο Δήμο Διονύσου, αναφορικά με την εξασφάλιση πρόσβασης στη διαδικτυακή διδασκαλία και στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης:
Στα σχολεία του Δήμου φοιτούν συνολικά 5120 μαθητές- 2333 στη Δευτεροβάθμια και 2787 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διακόσιοι πενήντα είναι οι εκπαιδευτικοί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και 150-200 δάσκαλοι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εξασφάλιση tablet για καθένα μαθητή, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, θα σήμαινε ένα ποσό της τάξης των 512.000 ευρώ.
Στα σχολεία της Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης έχουν δοθεί συνολικά, από το Υπουργείο Παιδείας, κατόπιν συνεννοήσεως με τη Δημοτική Αρχή, 107 tablets, κατανεμημένα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης, που κατά δήλωση των Διευθυντών τους καλύπτονται πλήρως και με το παραπάνω. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τα περισσότερα tablets έχουν δοθεί στο Λύκειο της Δροσιάς (16), στο Λύκειο Αγ. Στεφάνου (15) και στο Λύκειο Διονύσου (15).
Ως προς τα 27 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Αντιδήμαρχος παραδέχτηκε πως έχουν δοθεί πολύ λιγότερα tablets, 4-5 κατά μέσο ανά σχολείο. Σε επικοινωνία του με τους Διευθυντές, “τους πλέον αρμόδιους να γνωρίζουν τα προβλήματα στα σχολεία τους”, υπογράμμισε ο κ. Καρυστινός, ζητήθηκε η καταγραφή των πραγματικών αναγκών καθώς και η εκτίμηση για την κάλυψή τους με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά εργαλεία και εν συνεχεία να εξεταστεί η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου για να καλύψει τα όποια κενά εντοπιστούν.
Πάντως τρομακτικά προβλήματα οι Διευθυντές δεν μου έχουν αναφέρει, συνέχισε ο Αντιδήμαρχος, που αναγνώρισε πως «η περίεργη αυτή κατάσταση και εποχή δεν είναι καθόλου εύκολη για πολλές οικογένειες, εντούτοις θεωρώ πως πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο του εφικτού και να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές προκύψουν επισήμως από τα σχολεία, στο όνομα της προστασίας του δημοσίου χρήματος, το οποίο άλλωστε υπερασπίζεται και η μείζων μειοψηφία”.
Ο κ. Καρυστινός μάλιστα προσέθεσε πως ήδη έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την εξασφάλιση χορηγιών σε tablets από διάφορες βιομηχανίες της περιοχής, προκειμένου να δοθούν στα σχολεία, και αν και τότε τα κενά δεν καλυφθούν, θα εξεταστεί η δυνατότητα για την αγορά τους από το Δήμο.
Όσον αφορά στην ίδια τη διαδικασία με την οποία διεκπεραιώνεται η τελεκπαίδευση από πλευράς τεχνολογίας, ο Αντιδήμαρχος δεσμεύθηκε να επικοινωνήσει με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφορικής του Δήμου, για τυχόν αναβάθμιση στις συνδέσεις των σχολείων.
Σημειώνεται εδώ πως ανά την Ελλάδα η προσέγγιση των Δήμων στην ανάγκη οικονομικά αδύναμων μαθητών να μην μείνουν εκτός της τηλεκπαίδευσης, αν δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή, είναι κατά περίπτωση διαφορετική. Μια έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει πως άλλοι Δήμοι έχουν ανακοινώσει την προμήθεια tablets από Ίδιους Πόρους, άλλοι έχουν προσφύγει σε χορηγίες, ενώ σε άλλους η προμήθεια έγινε από την αντιμισθία Δημάρχων και Αντιδημάρχων, όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα. Στα καθ’ ημάς, το αίτημα για την προμήθεια tablets ώστε να μην αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία οικονομικά αδύναμοι μαθητές, προσκρούει στο επιχείρημα της Διοίκησης πως η σχετική δαπάνη από ίδιους πόρους δεν είναι σύννομη, δηλαδή δεν εγκρίνεται από τις ελεγκτικές αρχές, όπως επανέλαβε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής χτες Τρίτη 24/11.