Με αφορμή την ιδέα και την πρόταση του πρώην Δημάρχου Αγ. Στεφάνου Π. Βορριά, για τη συμμετοχική διαδικασία που θα οδηγήσει σε έναν ουσιαστικό απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, ο ομότιμος καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Π. Γεωργιάδης καταθέτει τις σκέψεις του:
Στην εξαιρετική και καλά συγκροτημένη ιδέα της Δημοτικής Συνέλευσης της Κοινωνίας των Πολιτών που κατέθεσε δημοσίως ο πρώην Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου κ. Π. Βορριάς έχω να προσθέσω ορισμένες σκέψεις με την προσδοκία ότι μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή της στην πράξη.
1. Καλό θα ήταν σε κάθε συνέλευση να ορίζεται ένα μεγάλο και κρίσιμο θέμα για ενημέρωση-συζήτηση και διάλογο π.χ. αποχετευτικό ή δασικό ή σχολική στέγη ή ασφάλεια.
Αν δεν υπάρχει καθορισμός θέματος υπάρχει ο κίνδυνος να γίνεται συζήτηση επί παντός του επιστητού χωρίς να εστιάζουμε σε βάθος και με πληρότητα σε ένα καυτό θέμα.
Η επιλογή των θεμάτων προς ενημέρωση-διάλογο θα πρέπει να γίνεται και με κριτήριο το μέγιστο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αν προκαλεί τον ενθουσιασμό των πολιτών να συμμετάσχουν.
Ίσως θα ήταν ορθότερο οι ίδιοι οι πολίτες να προτείνουν κατάλογο θεμάτων.
2. Την όλη παρουσία δεν νομίζω πως πρέπει να την “μονοπωλούν” οι εκπρόσωποι Φορέων/Συλλόγων.
Καλύτερα να εκφράζονται άμεσα πρώτα οι πολίτες χωρίς διαμεσολάβηση.
Πολλοί μάλιστα δεν ανήκουν σε τοπικούς φορείς ή συλλόγους.
3. Ίσως πρέπει να αντιστρέψουμε την σειρά “ομιλητών”
Προηγούνται οι απλοί πολίτες με ερωτήσεις και επισημάνσεις για το συγκεκριμένο θέμα και έπονται οι “επίσημοι” π.χ. Δήμαρχος-Δημοτικοί Σύμβουλοι για να απαντήσουν στα ερωτήματα και να δεσμευτούν για την επίλυση ή την περαιτέρω ωρίμανση και υλοποίηση βάσει χρονοδιαγράμματος.
Αν ως είθισται προηγηθούν οι “επίσημοι” συνήθως καταναλώνουν τον χρόνο με αποτέλεσμα στο τέλος να εκφυλίζεται η όλη διαδικασία με την πλειοψηφία να αποχωρεί μάλλον απογοητευμένη.
4. Υπάρχουν και αρκετά ακόμα οργανωτικά θέματα όπως σύνοψη-συμπεράσματα-αναρτήσεις ουσίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και όχι απλώς και μόνο φωτογραφίες χάριν πρόσκαιρης προβολής.
Αν βοηθούν σε κάτι οι σκέψεις μου απομένει να κριθούν στον πιθανό διάλογο-αντίλογο σύμφωνα με το πλαίσιο που θέτει η συνολική πρόταση του κ. Π. Βορριά.